Co to może być? Pytam, bo spotkałem się wczoraj z takim skrzyżowaniem, gdzie na światłach widoczne były... kamerki? Jednak fotoradaru jak na tutejszym zdjęciu w ogóle nie było.
Co to jest? Kamery. Na każdym w miarę nowym skrzyżowaniu z sygnalizacją są kamery.
Trudno, żeby na światłach na których trzeba się zatrzymać był fotoradar.
Oni stawiają tylko tam gdzie najwięcej osób złapią.
monitorowanie ruchu do sterowania sygnalizacją
Bezi2598 --> a tu jednak postawili :> przypatrz sie, a zobaczyc żółtą budkę :D
Bezi2598 - u mnie w okolicy są 3 fotoradary, każdy jest na skrzyżowaniu ze światłami, w ten sposób łapią też tych co śmigają na czerwonym.
Na tym zdjęciu też jest fotoradar, żółta budka na środku :P
Sygnalizacja akomodacyjna, liczy samochody i mierzy prędkość. Może na przykład spowodować, że jak stoisz na czerwonym, to jeśli na pasach które mają zielone nikogo nie ma i żadne przejście dla pieszych nie jest otwarte, to zmieni Ci na zielone szybciej niż zwykle. Potrafi też zmienić światło na czerwone piratom, którzy dojeżdżając do skrzyżowania z odpowiednio niższą prędkością, dostają z powrotem zielone.
Zaręczam Ci, że są takie sytuacje.
Kolega się przejedzie jakąkolwiek "ekspresówką" na przykład prowadzącą do Wawy :)
Co to może być? Pytam, bo spotkałem się wczoraj z takim skrzyżowaniem, gdzie na światłach widoczne były... kamerki?
Nie lada tajemnica.
We Wrocławiu np. taki cud-system nazywa się ITS. Szczegóły + filmiki, jak to pracuje:
http://www.wroclaw.pl/its-wroclaw-co-to-jest