Witam serdecznie.
Wiem, że Google nie boli. Czytałem wiele wątków na ten temat. Lecz nadal mam mieszane odczucia od czego najpierw zacząć. Mam teraz trochę więcej czasu i chciałbym do jakiejś gry "zasiąść". Ponieważ wydanie jednorazowo paru stów na oba tytuły trochę boli, proszę o pomoc.
TES: V - Skyrim czy Wiedźmin 2?
Co mnie bardziej wciągnie i prędzej nie znudzi?
Wiem, że Skyrim to mnóstwo questów i większy świat, a Wiedźmin 2 to "ten" klimat, który się czuję.
Z góry dziękuję.
Imo Wiedzmin 2 w porownaniu z czescia pierwsza nie ma klimatu, do tego jest bardzo krotki.
Skyrim moze ci sie znudzic zanim go przejdziesz ale i tak powinienes sie dobrze bawic przez okolo 100 godzin
Jeżeli bardziej interesuje cię fabuła, dialogi, charakterystyczne postaci, klimat i pół otwarty świat to Wiedźmin.
Jeżeli interesuje cię eksplorowanie ogromnego świata i robienie miliona questów pobocznych to Skyrim.
"miliona questów pobocznych to Skyrim."
O rly? Jeśli jest ich ze 100 to i tak będzie dobrze. Skyrim - ruchoma fototapeta - nic więcej.
A jak z optymalizacją? Porównywalnie do Fallout'a 3 - skoro to Bethesda?
Z tych dwóch co wymieniłeś to bardziej Wiedźmin 2. wyszedł teraz do niego patch który rzekomo dodaje 3-4 godzinki gry do 3 rozdziału, ale osobiście nie wiem czy to prawda...
Co o Skyrima to polecam też przejść, ale tak jak kolega wyżej pisał może Ci się wydać grą monotonną i szybko może się znudzić.
[4] O rly? Jeśli jest ich ze 100 to i tak będzie dobrze. Skyrim - ruchoma fototapeta - nic więcej.
Spokojnie jest ich ponad 100 weź sobie dodaj wszystkie misje przynależności do frakcji, wojny domowej, główny wątek, w każdym mieście można zostać tanem i te wszystkie misje co są oznaczone jako różne... Jak to wszystko byś dodał to Ci wyjdzie grubo ponad 200 ;-).
Przecież sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, teraz tylko zdecyduj czy wolisz: mnóstwo questów i większy świat czy "ten" klimat, który się czuję. Obydwie gry są bardzo dobre w tym typie rozgrywki który reprezentują.
Mnie np. Skyrim odrzucił (jak każdy TES) mimo że masa innych ludzi grała w niego po kilkaset godzin, a w Wiedźminie bawiłem się doskonale.
DanuelX --> Questow jest 250.
Co do wyboru nie ma sie co zastanawiac, oczywiscie Skyrim.
Wysza [1]
Jeżeli chcesz kupić, którąś z tych dwóch gier teraz, to kup Wiedźmina 2: Edycję Rozszerzoną. Jak pewnie wiesz zawiera ona wszystkie poprawki i DLC, które dotychczas wyszły.
Natomiast Skyrima kup za kilka(naście) miesięcy jak wyjdzie jakaś Game of the Year Edition ze wszystkimi DLC. Wyjdzie taniej i będzie miał więcej zabawy niż z samą podstawką.
Zauważ bowiem, że Bethesda ma taką politykę wydawniczą - takie edycje wydała zarówno Fallouta 3, jak i Fallouta: New Vegas (ja poczekałem na te edycje i mój portfel niezmiernie się z tego cieszy). Tak też na pewno będzie ze Skyrimem. A do czasu, gdy taka edycja Skyrima się ukaże będziesz miał czas, aby przejść Wiedźmina 2 co najmniej dwa razy (w sumie nawet powinno się tą grę przejść co najmniej dwa razy - za każdym razem inną ścieżką).
Reasumując:
Wiedźmin 2 (ale Edycja Rozszerzona) - teraz.
Skyrim - za kilka(naście) miesięcy.
A może coś innego? Interesuje mnie dłuuuga, ale nie nudna rozgrywka. Lecz od razu odrzucam Mass Effect - nie lubię klimatów Science.
Wysza [10]
Kup Wiedźmina 2: Edycję Rozszerzoną - obecnie to najlepszy wybór spośród nowszych gier RPG (dlaczego nie Skyrim przeczytaj mój post [9]).
Aha, jeżeli chcesz kupić tą grę na PC, to - jeżeli jeszcze nie grałeś - kup od razu Wiedźmina 1 (obecnie to ok. 50-60 zł za nówkę). Można importować sejwa z Wiedźmina 1 do Wiedźmina 2, no i Wiedźmin 1 to na pewno też będzie "TEN klimat, który czujesz".
Interesuje mnie dłuuuga, ale nie nudna rozgrywka.
No sory, ale jak dla mnie to jest sprzeczność.
Wysza [13]
No to nie pozostaje ci nic innego, jak tylko kupić teraz Wiedźmina 2: Edycję Rozszerzoną. :)
---> [12] Poszukuję po prostu byle jaki tytuł, który wciągnie mnie na sporo godzin, przy którym nie będę się nudził. Odpada klimat Science, bo nie lubię takiego. Kwota do 150 złotych.
Wiedzmin nie jest gra na wiele godzin. 2 czesc jest poprostu krotka. Skyrim to rowniez wiele modow ktore wychodzic beda przez pare kolejnych lat. Owszem, po parudziesieciu godzinach gra zaczyna nudzic, ale zanim to nastapi to zabawa jest przednia.
To już dostałeś odpowiedź, Wiedźmin 2 ...
Ewentualnie jeśli jeszcze nie grałeś, to Gothic 1-3, moim zdaniem lepsza seria niż wiedźmin
---> [18] Grałem tylko w Gothic 3. Jakoś mi nie przypadł do gustu.
Czy jutro wychodzi Wiedźmin 2 w wersji rozszerzonej również na PC - ciągle czytam o wersji na XBox'a 360.
Ile czasu zajmuję przejście skoro jest o wiele krótszy od "Jedynki"?
Zastanawiam się również nad Arcanią.
Wybrałeś najgorszego Gothica jakiego mogłeś, Arcanii też nie polecam :-]
Ja bym brał Wiedzmina 2 ;)
[17]
dolicz jeszcze jakieś 17 zł za przesyłke;) i nie wiem czy jest sens kupować 2 naraz, lepiej kupić jedną pograć i następnie drugą, może będzie tańsza,
Wiedzmin 2 jak najbardziej, ale tylko pod warunkiem, że grałeś w jedynkę
Przecież napisał, że kilka razy przeszedł.
Czy jutro wychodzi Wiedźmin 2 w wersji rozszerzonej również na PC
Tak, wychodzi. 65 zł na gram.peel.
[18] Jak już kolega 2 posty wyżej powiedział, bardzo źle że wybrałeś 3 część. 1 i 2 a 3 i 4 to niebo i ziemia.
A co do głównego pytania to ja wolę Wiedźmina 2 niż Skyrim chociażby dlatego że w Wieśku są bardziej dopracowane szczegóły, a w Skyrimie - byle by jak najwięcej nawrzucać i żeby było dużo wszystkiego.
nie Skyrim według mnie jest również bardzo dobrą grą, tylko jak sie zastanawiasz albo to albo to, bierz Wieśka ;)
Oczywiscie, ze nie, to bezapelacyjnie najlepsza gra zeszlego roku, co pokazalo mnostwo plebiscytow na calym swiecie. Chlopaki po prostu chca sie wykazac patriotyzmem, wzglednie 'alternatywnoscia'...:)
Nie, nie jest źle ze Skyrim, wręcz przeciwnie - jest bardzo dobrze.
Problem w tym wątku polega na tym, że Wiedźmin 2 ma w Polsce fanbazę poniżej (nie całą, ale dosyć pokaźną, najbardziej głośną grupę) pewnego poziomu (czemu tak twierdzę? Wystarczy poczytać forum Wiedźmińskie PL i EN, o trollowaniu Polaków w angielskiej części forum, masowych ruszeniach na plebiscyty, z czego przynajmniej z jednego Wiedźmin 2 został dzięki temu "patriotyzmowi" wykluczony, zaśmiecaniu dennymi komentarzami filmów na yt, itd. itp. nie wspominając nawet). Będą Ci mówić "kup teraz bo edycja rozszerzona", "kup Wiedźmina 2 bo fabuła super", "kup Wiedźmina 2 bo bardziej dopracowany". No cóż - gówno prawda :] Nikt z nich nie napisze Ci natomiast, że Wiedźmin 2 to gra krótka, korytarzowa (w sieci można znaleźć porównania do erpegowego Call of Duty), w zasadzie bez zadań pobocznych, prowadząca gracza za rączkę i dająca dosłownie kilka razy wybór co chce zrobić, oraz przy dłuższym graniu - nużąca. Mówienie o błędach Skyrim w kontekście Wiedźmina 2 również jest żałosne - te dwie gry to zupełnie inna skala świata, który w tym pierwszym jest ogromny ze swoimi zależnościami, a w tym drugim... no cóż. Tego już Ci nie napiszą :] Poza tym co z tego, że do Skyrim wyjdą jeszcze dodatki, skoro sama podstawka zapewnia setki godzin rozrywki, czyli tak na oko co najmniej 5 razy więcej niż Wiedźmin 2.
Mnie osobiście Wiedźmin 2 usypiał, do tego stopnia, że w połowie przygody włączyłem sobie inną grę i wcale mi się do Geralta wracać nie chciało. Skyrim wyjął mi natomiast 130 godzin z życiorysu i wciąż chcę więcej. To tez kwestia upodobań, czy wolisz gry w których robisz tylko to, na co Ci twórcy pozwolą i jak poprowadzą za rączkę, czy chcesz grac tak jak Ty chcesz. W pierwszym przypadku - bierz Wiedźmina, w drugim - Skyrim.
btw - kwestia modów do Skyrim (dodatkowe lokacje, postacie, potwory, uzbrojenie, itd. itp.) których instalacja jest banalnie prosta dzięki integracji ze Steam Workshop to kolejna sprawa. Masz już ich tysiące, a będzie jeszcze więcej. A Wiedźmin 2? No cóż...o modkicie ani widu ani słychu, ale jest za to arena to samotnego turlania się i uzupełniony 3 akt, który w podstawce był totalnie żenujący. Co kto woli ;)
wysiak - ot hipsterzy ;)
Wysza -->
kup Skyrima - daje wiecej mozliwosci - poza tym kup lepiej dwie i sam wybierz - rany kilka dych w jedna czy druga nie robi roznicy akurat jesli mowimy o dobrych tutulach - ja kupilem dwie ale w Wiedzminie 2 sie nie odnalazlem - Skyrim daje poczucie obcowania w sztucznie wykreowanym swiecie gdzie utozsamianie sie z prowadzonym bohaterem jest jak najbardziej na miejscu.
DanuelX -->
nie jaraj mysle przed pisaniem postow lub sprawdz dokladnie o czym mowisz jesli podajesz liczby ... a co wiecej sie do nich ustosunkowujesz ...
http://www.uesp.net/wiki/Category:Skyrim-Quests
Chyba w pierwszej kolejności będę brał się za Skyrim'a, za Wiedźmina w drugiej kolejności.
Jeszcze ostatnie pytanie. Spędziłem nad Oblivion'em wiele godzin, jak jest ze światem (większy/mniejszy), czy też większość misji odbywa się pod ziemią - jaskinie (co mnie trochę denerwowało), czy w Skyrim'ie brakuje czegoś co było w Oblivion'ie rzeczą niezastąpioną?
Aope, jak instalujesz mody przez Steam Workshop to nawet mi cię nie żal
Choć w sumie to żal, bo tak to robią każuale -.-'
TYLKO ta opcja, 500k unikalnych pobrań
http://skyrim.nexusmods.com/content/modmanager/
btw Wysza
Skyrim nie kupuj teraz, czekaj na PIERWSZE obniżki, obstawiam że Cenega opuści cenę na wakację.
(po 100 PLn to można go było wyrwać z Vobisu w dniu premiery :D )
Wiedżmina 2 można spokojnie brać po 65 PLN
Arcanii nie bierz bo to średnia kiszka, a na dokładkę może się do końca roku pojawić w CDA (choć nie musi, ale co najmniej 2 zagraniczne pisma już ją na cover wrzuciły)
Ewentualnie możesz wziąść *Kingdoms of Amalur: Reckoning* w cenie koło 129 PLN
wysiak [28]
O, to jest ponad 400 questow, zdawalo mi sie, ze mniej.
Nawet jakby było 1000, to i tak bliżej stąd do 100 niż do miliona...
WrednySierściuch - instalowanie modów przez Steam Workshop jest "każualowe"? No to jakieś nowe pojęcie - nie dość, że gry, to jeszcze teraz dochodzi sposób instalacji. Mam nadzieję, że windows 7 instalowałeś z poziomu DOSa bo jak nie to mi cie żal, bo graficznie to tylko każuale instalują. A linka do Mod managera naprawdę nie musisz mi wklejać - korzystam z niego zarówno w przypadku New Vegas, jak i Skyrim. Od jego pierwszych wersji. Ave pr0 hardkorze.
---> [30] Tu nie chodzi o kasę, tylko jutro chcę kupić coś, co jak pisałem wcześniej, da mi zajęcie na sporą ilość czasu. Coś czego nie odłożę na półkę po paru godzinach. Na razie jestem za TES'em. Grałem w wiele tytułów przez wiele lat, liczne gatunki (od a do z), ale ostatnio miałem przerwę. Teraz mam trochę czasu i chciałbym wrzucić coś nowego "na ruszt".
Aope, to po kiego sugerujesz instalacje przez Worshopa hmm?
Link nie był dla ciebie zresztą tylko ewentualnie dla Wyszy, ty jakoś o Nexusie nie wspomniałeś < i tak, każuale nie słyszały o Nexusie więc instalują mody przez Steam < spróbuj to twierdzenie obalić w jakikolwiek sposób
Wysza >>> bierz Skyrim w takim razie, mi się podobał o wiele WIELE bardziej niż Wiedźmin 2, właśnie przez to że sporo można sobie zmodować pod własny gust lub np. dodać ze 3 razy lepsze tekstury niż w oryginale
WrednySierściuch - ludzie, którzy nie znają sieci Nexus (ponieważ np. do tej pory nie interesowały ich modyfikacje czy to do Fallouta, czy Dragon Age, czy TES) i chcą mieć w prosty i wygodny sposób podane mody, korzystają ze Steam Workshop. Nie nazwałbym ich "każualami", niektórzy po prostu wolą większa kontrolę (NMM), a niektórzy wygodę (Workshop). Jedni i drudzy mają to samo podane w inny sposób, ale nazywanie "każualowym" metody dojścia do celu jest śmieszne, żeby nie powiedzieć - żałosne :) A czemu sugeruję instalację przez Workshop? Ponieważ jest lepszy dla tych, którzy chcą szybko wejść w świat modyfikacji. Jak będą chcieli mieć większa kontrolę, to zainteresują się NMM.
Wysza - rzuć okiem tutaj: http://steamcommunity.com/workshop/browse?appid=72850 i tutaj: http://skyrim.nexusmods.com/ To wszystko za free dostępne w każdej chwili :]
^ o naprawdę? Czyli jak jedna osoba wejdzie na Kasprowego a druga wjedzie kolejką to w sumie nie ma znaczenia bo obie po prostu chcą się znależć na szczycie? I jedna nie jest każualowa co to chcą mieć w prosty i wygodny sposób podane < jak dla mnie to jest definicja każualostwa w KAŻDEJ dziedzinie, nie tylko gier
Raczej nie dojdziemy do porozumienia w tej sprawie, więc nie ma się co kłócić
Peace
WrednySierściuch - jeden chce się zmęczyć i mieć satysfakcję z widoków, a inny chce tylko tego drugiego. Czy tym samym ten drugi jest gorszy? Nie, nie jest. Ma po prostu inne priorytety i swoje powody :]
Hmm, mnie Skyrim odrzucił a w Wiedźmina grałem i grałem,(ale nie tak jak w pierwszą część). To już zależy kto co lubi.
Mam nadzieję, że windows 7 instalowałeś z poziomu DOSa
Chłopie, ja to Win7 z dyskietek instalowałem. Nie tylko z Ciebie każual ale też nubek i lamer, jeżeli instalujesz go z płytki.
Czyli jak jedna osoba wejdzie na Kasprowego a druga wjedzie kolejką to w sumie nie ma znaczenia bo obie po prostu chcą się znależć na szczycie?
Well... W gruncie rzeczy to obydwie osoby mogą zrobić tak samo dobre zdjęcia z góry i tak samo cieszyć się z pobytu na szczycie. I to nie ma znaczenia, czy jedna wejdzie piechotą, a druga wjedzie kolejką... no może nie licząc tego, że ta wjeżdżająca (czyli idąca na łatwiznę) ma większe szanse zrealizowania swoich planów.
Warto też zadać sobie pytanie, czy bycie (lub nie) casualem w kwestii instalowania modów coś zmienia.
Co do tematu - oczywiście olej Wiedźmina 2. Cała seria prezentuje dość niski poziom w porównaniu do innych współczesnych RPGów.
Wysza -->
Skyrim jest naprawde bardzo dobra pozycja - dzisiaj swiat cRPG lezy prawie martwy w porownaniu do wyzwan prezentowanych w cRPG II polowy lat 90. Obecnie jedynie Skyrim daje pewne mozliwosci zaistnienia w sztucznym swiecie ze wszelkimi moralnymi konsekwencjami podjetych decyzji - chodzi o to ze nie musisz tylko grac - mozesz najnormalniej zyc w tym swiecie, miec swoje sympatie, stronnikow, zwiedzac swiat na sposob ktory preferujesz, zawierac dorazne i dlugotrwale sojusze - ba mozesz popierac i rozbudowywac nacjonalistyczne poglady w swiecie gry jesli takie masz, co wiecej mozesz takze poznac ciekawa historie - oczywiscie to wszystko przez okreslony czas. Skyrim porusza kilka ciekawych tematow, ma milo zrobione lokacje i daje Tobie mozliwosc stworzenia charakteru ktorego ogladanie sprawia prawdziwa przyjemnosc-) Wiedzimin 2 jest li tylko gra video - szybka rozrywka - acz sprawnie zrobiona - liczac jej niski koszt sugeruje zakup II gier - Skyrim da Tobie setki godzin rozgrywki - lub kilkadziesiat tylko gdy bedziesz chcial go szybko zakonczyc.