Witam
Posiadam obecnie taki komputer:
Płyta główna: MSI P35 NEO
Procesor: Intel Core 2 duo E8400 3.00 GHZ
Ram: DDR2 667 mhz 3GB
Karta graficzna: VerteX 3D Radeon HD4850 1GB DDR5
Zasilacz: CHIEFTEC iARENA GPA-450S8 450W
Nie jest to jakiś super wydajny komputer, jednak największym ograniczeniem tego zestawu jest karta graficzna bo obsługuje tylko DX 10.1 a dzisiaj korzysta się z DX 11.
Tak więc co polecacie jako "następca" tej karty graficznej? Najlepiej żeby posłużyła mi jeszcze z parę lat i pasowała do przyszłego komputera który być może kiedyś złożę.
Cena? Myślę że do 300-400zł mogę wyłożyć.
Karta która posłuży parę lat to raczej coś pokroju GTX 970 ;)
W twoim budżecie poluj na używanego Radeona 7850, tylko wersja 2GB i prawdopodobnie będziesz musiał zwiększyć budżet do 450zł.
Dozbieraj więcej kasy, bo za 400zł nie kupisz nic co posłuży dłużej niż rok. A po wymianie karty i tak nic dobrego z tego komputera nie będzie, procesor już nie na dzisiejsze czasy i pamięci też trochę przymało.
Ja mam na sprzedaz Sapphire 7850 2 GB bo bede kupowal GTX 970 , jesli jestes chetny, daj znac
Super Kotlet-->IMO nie widzę sensu dorzucać kasy, co on kupi za 600zł? Nową kartę porównywalną do 7850? Nastepne widełki zaczynają się przy 800zł na coś pkroju R9 280/GTX 760.
Mówiąc parę lat miałem na myśli gry, które w ogóle odpalę, nie koniecznie w full detalach.
I to samo mieli na myśli pozostali. Obecnie tylko R9 290 albo 970 wchodzi w grę, al bo czekanie na nowe R93xx
A tego komputera nie warto w żaden sposób rozwijać, on niczego nie obsłuży - chyba ze masz na myśli nadrabianie przez kilka lat gier, w które na 4850 grać juz sie nie dało...
Miałem dorzucić jeszcze 2 gb do tej płyty ale uważam że dalsze pchanie się w ddr2 nie ma sensu a i tak zbytnio wydajność nie wzrośnie a pieniądze lepiej zainwestować w całkiem nowy sprzęt.
A co sądzicie o tej grafie?
http://allegro.pl/karta-graficzna-asus-radeon-r7-250-1gb-128bit-hdmi-i4964998084.html
Dziadostwo, lepsze to :
http://allegro.pl/show_item.php?item=4983594202
Bo ma :
Szyna danych [bit]: 256
Ilość pamięci RAM: 2 GB
Tylko, że ta karta zdaje się ma 2 wejścia zasilania pci-e a ja w zasilaczu mam tylko 1
Hmmm... cena przekracza trochę moje maximum jakie mogę wydać.
A co sądzicie o 7770?
http://allegro.pl/gigabyte-radeon-hd-7770-oc-1gb-karta-graficzna-i4975280301.html
Szukaj czegos co ma 256 bit szyne i minimum 2 GB , kart 1 GB sie nie oplaca kupowac.
To jakie masz maximum ? Nie lepiej dolozyc 40 zl do r7 i miec 7850 ?
Jak już to szukaj 7790, sprzedałem ostatnio za 320zł z jeszcze roczną gwarancją. Karta tak akurat jest pomiędzy 7770, a 7850.
Dalej jednak polecam rozejrzeć się za 7850, nie ma nic lepszego w tym budżecie.
Dzisiaj absolutne minimum to:
- Intel i3 3,3 3,4 ghz najlepiej 3 lub 4 generacji 300 zł
- zasilacz, który pociągnie nową kartę 250 zł
- ram 8 gb 300 zł
- płyta 250 zł
Jeśli na to cię nie stać to zacznij od dysku SSD i zasilacza, by przygotować się do właściwej modyfikacji sprzętu.
Absolutne minimum to R9 270 coś tam za ok. 400 - 500 zł - używana, ale ja bym sobie na twoim miejscu tym głowy nie zawracał. Wymiana karty na mocniejszą, niż masz, musi wiązać się z wymianą zasilacza a dysk SSD sprawi, że ogólnie wszystko przyspieszy - jak byś kupił nowego kompa.
Zdecydowałem się jednak na HD 7770. Uważam, że ta karta to max do tego zestawu i będzie dość dobra do przyszłego. Po za tym ma obsługiwać kiedyś DX 12 więc będę już o krok do przodu.
Mam 7770 i polecam ;) Ale jak masz wiekszą kwotę to zainwestuj w R9
Bedziesz sobie w brode plul ze nie dolozyles 40 zl i nie masz lepszej grafiki :)
Nie ma sensu kupować mocniejszej karty niz 7770 do takiego zestawu, bo procesor go ogranicza i RAM
Sam zrobiłem podobną zamiankę w starym komputerze i było OK, ale z nowych gier odpalisz jedynie Obcego i The Crew, więc starczy na pare lat, ale ogrywania dawnych gier
Jak to tylko Obcego i The Crew?
A np: Crysis 3, Far Cry 4 i inne gry obsługujące DX 11?
[21] Mają rację, to dobre grafy ale na mój budżet i wymagania aż za dobre.
PoCoMiNick? - mozesz sobie kupic u kogos innego, ja ci ja polecalem bo to najlepszy wybor w tej cenie do tego kompa. Karta nie jest za dobra na twoejgo kompa, jest najlepsza z jaka sobie da rade i bys pgrola bez problemu w farc cray 4 , a tak to beda niskie detale
Tak czy tak grałbym na niskich, no bo o ile ten 7850 może być mocniejszy od 7770.
https://www.youtube.com/watch?v=DTCxlm5gARc
Tutaj jest filmik na którym gość odpala FC4 na moim procku.