Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Co jakiś czas tracę internet w swoim PC. POMOCY!! :(

26.07.2014 23:59
Bludren
1
Bludren
14
Legionista

Co jakiś czas tracę internet w swoim PC. POMOCY!! :(

Witam!

Co jakiś czas po odpaleniu kompa bądź też w poludnie lub wieczorem wyłącza mi tak jak by internet, niby on jest, ale zadnej strony nie odpale, skype nie działa... na tablecie, laptopie, telefonie internet (ten sam) działa normalnie, a tutaj muszę resetowac komputer zeby znowu internet działał na jakis czas.Wydaje mi się, że moze być to wina hamachi ktore osatnio pobralem, gdy je wyłączam (po prostu takie mam wrazenie) po jakis 5 minutach trace internet w komputerze. Dodam że z ruterem wszystko jest ok.
Proszę o pomoc!

27.07.2014 08:27
2
odpowiedz
zanonimizowany1016921
1
Junior

Ja tak miałem i była to wina routera i w ten sposób wymianiełem już router 2x. Wiec warto od kogoś pożyczyć router i sprawdzić.

27.07.2014 11:39
3
odpowiedz
Pyroman
39
Pretorianin

A jak podłączysz internet do komputera bez routera, prosto z kabla?

Co do Hamachi to USUŃ TO GÓWNO, przez to musiałem przywracać system.

Podsumowanie: Usuń hamachi, jeśli stracisz neta jeszcze raz to podłącz internet do komputera prosto z kabla głównego.

27.07.2014 12:15
Bludren
4
odpowiedz
Bludren
14
Legionista

Boje się że jak usune hamachi to mi calkien neta wywali z kompa, a roter jest od Orange firmowy i nie moge go pominac bo pod niego jest telefon, wi fi itd...

27.07.2014 20:54
5
odpowiedz
zanonimizowany989367
3
Konsul

Ta wina Hamachi na pewno... mi też się ostatnio internet wyłączął- myślałem, że to wina starego kompa, a okazało się, że kabel (20 metrowy) był w jednym miejscu "nacięcy".

27.07.2014 21:09
Dym14
6
odpowiedz
Dym14
109
Senator

Nie słuchaj tych ludzi, pieprzą 3 po 3. Hamachi służy tylko i wyłącznie do stworzenia VPN. W systemie masz kilka kart sieciowych(fizycznych i logicznych).

Jeżeli "zabraknie" Ci internetu to sprawdź serwer DNS(ping 194.204.159.1 lub ping 8.8.8.8). Jak nie będzie pingować to problem jest z DNSem.
Kolejno sprawdź na wszelki wypadek pętlę zwrotną(127.0.0.1). Jeżeli nie będzie pingować to może być problem z protokołem w systemie.
Sprawdź również okablowanie(wyjmij i włóż, zmień na inny kabel jak nie pomoże).

29.07.2014 12:12
Bludren
7
odpowiedz
Bludren
14
Legionista

@Dym14

Wydaję mi się ze masz racje, ale ja się na tym nie znam i nie wiem ''jak sprawdzić serwer DNS'' itd..

Forum: Co jakiś czas tracę internet w swoim PC. POMOCY!! :(