Mam takiego kompa na stanie. Myślę, że grafika jakoś jeszcze nowsze gry pociągnie, ale martwię się o procka. Taki BF3 czy Crysis 1 potrafi się przyciąć, tzn. jeśli chodzi o fps, to 50-60 na średnich detalach jest, ale wystarczy, że dzieje się coś więcej i spada do 5 i zaczyna szarpać. To jest dwurdzeniowiec, ale w zasadzie na 775 mogę go zamienić na np. Q8200, jednak nie wiem czy ma to jakiś sens? Płyta to Asus P5K. Może spróbować go podkręcić? Wiem, że 2GB ramu to za mało, ale z tym akurat jest najmniejszy problem, bo kolejne 4 można w każdej chwili dołożyć. Mam podejrzenia, że wspomniane gry mogą mieć przycinki, także z powodu ramu. Zainstalowany jest W10. Zasilacz jest ok (Tagan 800W).
Dodam, jeszcze, że nie mam zamiaru włożyć w niego więcej niż 250-300 zł (wliczając w to przynajmniej dodatkowe 2GB ramu, ale to jest koszt 30 zł, więc nic wielkiego).
Te 2Gb masz w jednej kości ? Dobrze by było gdybyś włożył tam 4x2Gb i spróbował podkręcić procesor który i tak będzie wąskim gardłem nawet po OC dla GTX570.
Czas na zmianę podstawki.
Jeszcze poniedziałek siedziałem na Q6600 560ti i 2GB RAM DDR2 i HDD, dorzuciłem SSD na system, zmieniłem RAM na 4GB DDR3 i system na 64 bit, teraz się czuję jakbym siedział przy nowym kompie...
O chłopie...jak ty w ram chcesz 30zł włożyć to to pewnie jest DDR2...
A tak serio to na twoim miejscu bym z tym nie walczył. Włożysz te 300zł i zyskasz 3-5 GÓRA 8-10fps, w grach sprzed 5 lat....po pół roku lub mniej uznasz, że i tak chcesz nowy sprzęt i wtedy sobie przypomnisz o tych 300zł które miałbyś już odłożone i zaboli..^^
Jeżeli faktycznie chcesz grać w nowe gry to zbieraj około 2k na kompa lub 3-3,5k na grę na ultra. BF3 i Crysis 1 to już staruszki ;o.
No nie wiem co tu można zrobić, Ram dorzucić, ściągnij game boostera to też zyskasz kilka fps nic innego do tej kwoty nie zrobisz...
No raczej o gry na ultra to of 3500 zł w górę na juz, wszystko poniżej tej kwoty w tym momencie w dłuższej perspektywie jest nieopłacalne
~3k to gtx970, więc na teraz jak najbardziej wszystko ultra, w dłuższej perspektywie to wszystko jest nieopłacalne jak za 10lat nie nada się do niczego... gtx 970 pociągnie wszystko na ultra-wysokich prawdopodobnie przez ~2lata, i na taki okres jest sens kupować sprzęt(tutaj głównie grafika bo procesory stoją w miejscu) do gry w najwyższych detalach.
Nie chce mi się teraz sprawdzać ale ciężko mi uwierzyć, że w tej cenie dostaniesz gtx970, dobrą i5 wraz z całą budą
morele.net/inventory/info/AFKJQA/ biorąc tańszą obudowę można by się zmieścić w 3k.
Do tego jeszcze jakiś napęd by się przydał no i zasilacza raczej poniżej 500 bym nie pakował jeśli chodzi o jakieś modernizację w przyszłości, tak poza tym to zastaw ok, czyli jednak do tych 3500 coś tam można dobrego złożyć, pamiętam jeszcze jakiś czas temu sprawdzałem to trochę drożej wychodziło.
Fakt, pominąłem napęd, zasilacz daje 408W na 12V, więc ze 100W zapasu powinien wystarczyć bez podkręcania procesora. Przy i5k można wziąć coś mocniejszego.
Głównym winowajcą jest RAM. 2GB to zdecydowanie zbyt mało do normalnej pracy, a co dopiero grania, 4GB w obecnych czasach to minimum, a przydałoby się 8GB. Co do procesora to zainteresuj się modem lga 775>771, Xeona E5450 można dostać za 140zł, a jeszcze jakiś czas temu grałem na takim w wiedźmina na ultra.
PS: Tym zasilaczem planowałeś zasilać 2 takie komputery?
Sprawa wygląda tak, że to jest mój stary komp. Mam sąsiada, który siedzi w tej chwili na jakimś leciwym Athlonie XP. Na tym jego kompie w zasadzie nawet Skypa nie można odpalić, już nie mówię o jakiejkolwiek grze. Pomyślałem sobie, że skoro mi ten komp leży i się marnuje, to może doprowadzę go do jakiegoś stanu i sprzedam sąsiadowi za jakaś symboliczną sumę. Co do zasilacza, to w jego kompie kiedyś padł i pomyślał, że pierwsza rzecz jaką kupi na poczet nowego kompa to będzie zasilacz. Kupił właśnie takiego Tagana, ale niestety jak na razie nowego kompa się nie dorobił.
Myślę, że na razie dokupię ramu i zobaczę jak to będzie chodziło.
Mógł kupić od razu całą elektrownię :P
Pytanie czy sąsiad będzie grał? Jeśli tak to wypadałoby włożyć tam 4 rdzeniowy procesor, dzisiaj większość gier ma problem z 2 rdzeniami, niektóre nawet się nie odpalą na nich. I oczywiście 4GB RAMu to minimum, 8GB to optymalna ilość. Jak nie będzie grał, to w zasadzie jakaś tania karta graficzna zamiast 570, 4GB RAMu i jeszcze trochę mu posłuży.