od pewnego czasu męczę się z zasięgiem z routera, który jest na dole. problemy z zasięgiem pojawiają się dopiero kiedy komputer (laptop), który znajduje się na dole zostanie włączony i zacznie odbierać internet wtedy u mnie w pokoju mój netbook ma zasięg praktycznie tylko na ziemi albo na skraju łózka. inne sieci nie nachodzą na nasz kanał,zmiana w ustawieniach routera "mocny transmisji" nic nie zmienia. jakieś ciekawsze rady? hmm... mam u siebie w domu taką długą antenę, którą wcześniej ściągałem internet radiowy (była zamocowana na dachu przy kominie) może jakbym podłączył ją pod router by było rozwiązaniem problemu? idzie kupić taką wkrętkę bym mógł kabel od anteny do niej przymocować a następnie wkręcić w router? czekam na propozycje.
ps. na allegro kupiłem antenke ma 35cm jeśli dobrze pamiętam niby 12dB lecz bez zmian...
Takie antenki to zazwyczaj się do niczego nie nadawają. Kupując mogłeś się poradzić jakiegoś lepszego "fachowca".
Router nie znajduje się obok czegoś co emituje fale elektromagnetyczne? Może to blokuje sygnał w twoim kierunku.
w pobliżu jest tylko telefon stacjonarny. ale problem z łącznością pojawia się dopiero kiedy zostanie włączony drugi laptop na dole, wtedy są takie ogromne problemy z zasięgiem u mnie.
Mam taka sama antenke ale w komputerze stacjonarnym. Wymienilem razem z karta sieciowa na nowsza. Z poczatku bylo super, potem jednak jak pracuje za duzo komputerow na dole, to tez mam slabszy zasieg ... Objawy podobne jak u ciebie
Powiedz może jakie masz router? Ja mam jakiegoś tam z linksysa i mam zasięg na piętrze, na parterze, w piwnicy i na prawie całym podwórku. Sam dom ma na oko 140m kwadratowych.
1. Możliwa interferencja lub ograniczenie pasma po włączeniu drugiego laptopa
2. Miałem podobny problem na wyjeździe w piękne i niedocenione turystycznie Kaszuby. Router Wi-Fi około 100 metrów od mojego okna, zasłonięty dodatkowo przez taras hotelu.. połączenie było tragiczne (3 na 4 pakiety nie dochodziły).. Do momentu, gdy na 'stryszku' graciarni znalazłem nieużywaną lampę. Wykręciłem oprawkę żarówki i jej miejsce wcisnąłem owiniętą szmatką antenę wi-fi. Od tej pory mogłem się cieszyć dymkiem w trayu: 'siła sygnału: Bardzo dobra' :)
ps. inspirację wziąłem stąd: http://www.usbwifi.orconhosting.net.nz/
mam taki router http://wisp.pl/galerie/1/1aacfb7ed369f191c591c0fba6fbdc8c28503.jpg sorry, że samo zdjęcie ale nie ma mnie w domu więc nie zobaczę jaki model dokładnie. wiesz jak ten lapek na dole jest wyłączony to tez mam zasięg w domu o powierzchni 240m^2 licząc górę i dół oraz na dworze blisko domu.
Aristos a jakiś mniej obciachowy sposób, nie mówię, że jest zły tylko przewija się przez to miejsca koło routera trochę ludzi i wstyd tak to wystawić. idzie kupić może taką antenkę "satelitową" pod router?
najbardziej wnerwiające jest to iż zasięg mam na poziomie 3-4 kresek max to 5 a nadal tak się cholerstwo rozłącza
Miałem taki sam problem z TPLinkiem W8901G. Jak ktoś korzystał na dole z internetu, to na moim piętrze wyżej nie działał wcale, a sygnał był. Musiałem go przenieść w inne miejsce. Wtedy odbierało wszędzie i u każdego.
u mnie niestety nie ma zbytnio możliwości jego przestawienia gdyż kabel ogranicza zasięg
czy kupno jakieś lepszej anteny poprawi sytuacje? płace za internet, którego nie mam w 50%
mozesz zmienic router i sieciowke na cos pracujacego w standardzie N - ale to troche kasy wyjdzie ( zakladam ze masz cos pracujacego w G, B/G )
mozesz zamienic antene na YAG'a - ale sam mowisz ze wyglad sie liczy a taka operacja to troche strzelanie z dubeltowki do komara.
mozesz polozyc laske na wyglad i sprobowac patentu z lampka ( czyli zrobic prymitywnego YAG'a).
PanSmok --> Yagi to anteny kierunkowe. Nie nadają się do rozsyłania sygnału po mieszkaniu.
skoro nie te Yagi to jakaś inna propozycja? mam w domu taką antenę, która wcześniej była na dachu do odbioru radiówki, może ją podłączyć? tylko pierw musiałbym wkrętkę do niej kupić
Zmień w routerze kanał. Często ustawienia automatyczego wyboru kanału powodują, że jest wybierany kanał z zakłóceniami. Zmień ręcznie na taki, na którym zakłócenia będą najmniejsze.
kanał jest 1 sprawdzałem w INSiderze czy jakieś sieci na siebie nie włażą lecz nie ma zgrzytu. zmieniałem kanały to nie miało żadnego wpływu