Witam. Ponieważ nazbierało się trochę zdjęć na moim telefonie (ok. 1GB), zacząłem się zastanawiać nad przeniesieniem ich do chmury. Trochę jest tych aplikacji więc mam do Was pytanie. Jaką polecacie chmurę?
Żadną. Tylko nosniki fizyczne, najlepiej w dwóch kopiach. Chmura może być co najwyżej dodatkowym zabezpieczeniem. Nad cudzym serwerem nie masz żadnej kontroli. Hacking, awarie, koniec domeny, bandycka zmiana regulaminu, na którą się nie zgodzisz i papa dane.
Odsyłam do moich postów tutaj: https://www.gry-online.pl/forum/nosnik-do-przechowywania-zdjec-quotna-lataquot/z8d7b308
Google Photos 4 life, nieograniczony storage i świetna aplikacja.
Ja mam wlasna chmure i to jest dobre rozwiazanie. Ale mam tez kopie zapasowe na innym nosniku.
OneDrive i Google Drive. Czyli te standardowe.
OneDrive - do większości. Fajna opcja z edytowaniem plików MS Office przez przeglądarkę.
Google Drive - czasem do wspoldzielenia plików z osobami, której maja pocztę gmail.
Flickr - Do samych zdjęć. Ale tylko opcja płatna ma imo sens, wiec to dla tych co musza płacić.
Z innych jak iCloud lub Dropbox korzystam od wielkiego dzwona.
Google Drive. Jest to super alternatywa do przesyłania danych poprzez USB. Wrzucasz coś ze strony konputera, potem pobierasz na telefonie kiedy ci się żywnie podoba. :P