Witajcie,
posiadam obecnie 3800X i SPC Fera 3, które zostało z poprzedniego komputera. Temperatury w grach dochodzą do 85 stopni (1600 RPM), a średnia z dwóch godzin rozgrywki to 77 stopni (1250 RPM). Co myślicie o takich temperaturach? Warto zmienić chłodzenie na wydajniejsze, żeby zbić kilka stopni, czy nie zawracać sobie głowy?
Chłodzenie boxowe? Jak tak to normalna temperatura.
Ja zmieniłem od razu przy 3700x na coś lepszego i nie żałuję.
Chłodzenie to SilentiumPC Fera 3 (SPC144). Na boxie nawet nie sprawdzałem. Jakie masz chłodzenie i jakie temperatury?
Woda.
ps. U mnie na wodnym przy oc wszystkich rdzeni na 4,2 GHz nie dochodzi mi do 70 stopni. Proc to 3600 .
Ryzeny proszą się o stałe napięcie, wtedy wiatraki chodzą na stałych obrotach i proc się mniej grzeje. Mój 3600 na Fera 3 nie osiąga więcej niż 55-56 w OCCT i 50 w grach przy min obotach (8x120mm w budzie, niesłyszalne). Ustawiłem go na sztywno na 1.1v i 4.0Ghz (choć w grach z niewiadomych przyczyn wchodzi na 4.05-4.08GHz).
Podczas gdy na stock wkręcał się na max 4.1 ale przy napięciu do 1.5v skokowo i do 1.4 stale podczas ciągłego obciążenia OCCT, co skutkowało 70C++ i turbo odkurzaczem 1600rpm.
Warto dobrze nałożyć pastę. Mam - na 3700X co prawda - w grach maksymalnie 65 st. przy 1100 RPM na Ferze 3 z nieco lepszym wentylem (większe ciśnienie) - ale na pewno nie na tyle, by różnica wynosiła 20 st przy 30% mniejszych obrotach.
Ja boksowe zawsze zmieniam, dla zasady. I na Ryzenie 5 3600 w grach okazjonalnie przekracza 70, a przy normalnej pracy 45-55. Stowka czy dwie do przezycia, a nic nie wyje w czasie grania i gra bardziej komfortowa itd. A jak jeszcze zaczniesz cos kombinowac z overclockingiem to jak znalazl.
Na Ryzen 5 3600X kręcone na stałe 4.4GHz przy napięciu 1.314 max temperatura po kilku h grania 73 stopnie - chłodzenie Silentium PC Grandis 3. Temperatura była o wiele większa na stockowych ustawieniach, ale też i napięcie potrafiło podskoczyć do 1.423...
85 to troche dużo jak na moje, ja bym zainwestował w chłodzenie i ustawił stałe parametry. Pytanie też jak z chłodzeniem w budzie, ile wiatraków - one też mogą te 2-3 stopnie zbić.