Witam jakie podzespoły pod i7 9700k żeby to wszystko trzymało się kupy i nie było bottlenecka, chce jakieś 16gb ram 3000/3200mhz kartę myśle 2080ti ale nie wiem czy znajdę teraz na rynku gdziekolwiek, dajcie jakieś propozycje builda takiego PC jaka płyta główna, jaki ram i jaka grafikę oraz zasilacz dobrać?
Ten i7 9700K ogarnie praktycznie każdą najnowszą/najmocniejszą kartę bez bottlenecka, jak cię stać to możesz pod ten proc kupić nawet RTX 3080 ( o ile jest w sprzedaży :P). Ogólnie czas na kupno karty graficznej/składanie pc jest tragiczny/ceny kart rzeźnia... ale jakj już to zamiast tego 2080ti celowałbym w serie 3000. Musisz bardziej określić budżet.
sprawa wygląda następująco jestem w niemczech i to tutaj bym chciał to wszystko zakupić bo wychodzi taniej, co powiesz na taki zestaw?
G.Skill DIMM 16GB DDR4-3200
Intel® Core™ i7-9700KF
GIGABYTE Z390 AORUS ELITE
MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12G
be quiet! Pure Power 11 600W CM
Daje to ok 6000zł myślę że jak na takie czasy to i tak cena przystępna?
Zawsze mnie dziwi wybór 9700k. No chyba, ze już go masz, ale do gier sprawdzi się na równi lub nawet gorzej niż tańszy i posiadający większy potencjał OC 9600KF. Do zastosowań profesjonalnych przegrywa w zasadzie z każdym Ryzenem od półki średniej w gorę.
Jak komuś zależy na wątkach bierze albo Ryzena, albo nowsze produkcje intela, gdzie niebiescy w końcu przywrócili HT do i5, a i i7 podciągnęli, jak na single core to 9600, który pod tym względem wymiatał w stosunku cena/jakość (chyba teraz najlepiej brać 10600kf, ale nie jestem na bieżąco bo kompa składałem pod koniec 2019).