Panowie mam taki wątek, co myślicie o tym co się dzieje na rynku kart graficznych?
Karty jeszcze stanieją czy możne jednak znów poleca do góry?
Najtaniej już było 14/15 bm. Trochę się opóźniłeś z tym postem, dzisiaj kosztują dużo więcej jak 10-12 dni temu, ceny idą do góry i wracają do wartości wcześniejszych. Sprzedawcy robią tak z 2 powodów:
- chcą wyśrubować ceny serii 4xxx gdy ta tylko się pojawi (następny miesiąc lub wrzesień)
- będą mogli "bezkolizyjnie dla własnego zarobku" zejść z ceną serii 3xxx w chwili gdy ta zacznie być wypierana przez 4xxx
EDIT. W poniższym wątku już była rozmowa dot. tego tematu:
https://www.gry-online.pl/forum/gwarancja-wsparcie-po-zakupie-gdzie-kupowac/zbf42dc8?N=1
Wróżenie z fusów, osobiście kompletnie dałem sobie spokój ze śledzeniem tego rynku. Sytuacja jest chora, bo nawet MSRP jest uznawane za mega okazję. Lepiej już sobie kupić konsolę i mieć spokój
MSRP na rtx3800 (w wersji bazowej) to obecnie 759eur. 10-12 dni temu mogłeś tę kartę właśnie za tyle kupić.
EDIT - tak, konsola nie jest zła, tak długo jak nie grasz w symulatory -) moim zdaniem to zbyt duże ograniczenie grać tylko na konsoli.
Jak się recesja rozpocznie to pewnie jeszcze stanieją. Jeśli masz na czym to poczekaj, ale jak bardzo potrzebujesz karty to nie ma na co czekać, bo spadki cen już nie będą tak gwałtowne
Póki co jeszcze nie ma tragedii bo taki RTX 3060 to koszt 1.9k więc powiedzmy, że akceptowalnie, ale radzę się śpieszyć jeśli chcesz kupić bo pewnie do września znowu w/w RTX będzie kosztować 2.5k w górę. Jeśli chcesz kupić kartę to imo teraz bo jeśli liczysz, że seria 4xxx będzie w normalnych cenach to się grubo przeliczysz bo pewnie znowu ceny wystrzelą w kosmos i w cenie takiego 4070 będziesz miał PS5 i XsX.
No właśnie dziś kupiłem 3060 Gaming Trio Z, i pytam bo będę miał na sprzedaż 1050 Ti, tak wiem że za wiele ona nie zdrożeje ale zawsze coś pewnie. Drugie pytanie czy warto mi sprzedać Xbox Series X? Skoro teraz głównie będę grał na PC?
Jak sprzedasz XSX to kartę będziesz miał prawie gratis, za tego 1050Ti jakieś 500zł też pewnie dostaniesz, pytanie tylko dlaczego zamiast najpierw sprzedać konsole(skoro i tak wiesz, że nie będziesz jej używał) i kupić lepszą kartę zabrałeś się za to od tyłka strony? No chyba, że od początku chciałeś 3060 i nic innego Cię nie interesowało, wtedy ma to jakiś tam sens.
Dorwałem go w dobrej cenie poprostu, a zanim bym sprzedał konsole mogło by minąć trochę czasu