Ostatnio coś się złego porobiło z cenami gier. Pamiętam jak na wszystkich portalach pisano o zwyżce cen gier na konsole wydawanych przez EA. Tylko, że od tego czasu gry od innych wydawców, które wcześniej w tych samych sklepach kosztowały 189zł i 199zł kosztują teraz 209zł, 219zł. I ja tu nie mówię od EA ale np. o Ubisoft, Bethesda, 2K. Czy reszta wydawców również podniosła ceny, czy po prostu sklepy wyczuły temat i zrobiły zwyżkę na wszystkie tytuły? Szkoda tylko, że cena niektórych tytułów nie idzie w parze z jakością...
A co wy myślicie na temat dzisiejszych cen?
To one kiedykolwiek były niskie? Odkąd pamiętam zawsze ich cena oscylowała wokół dwóch portretów Zygmunta Starego tzn. dwóch stówek.
co prawda po premierze ceny są bardzo wysokie, ale na szczęście dosyć szybko spadają :-]
Ceny nowości poszły w górę o 10zł. Mam wrażenie że nie tylko od EA. W popularnych sklepach internetowych zawsze za nowość chcieli 199zł, teraz chcą 209zł. Duża podwyżka, ale jestem w stanie ją zaakceptować. W sieciówkach typu Saturn czy Empik dawno nie byłem, ale tam zawsze ceny były wysokie, nawet 239zł za jakieś hiciory. Na szczęście jest Allegro i często błyskawicznie spadające ceny nowości, np. Residenta 6 można już kupić za 140zł.
No w empiku się nie opłaca kupować, bo może być drożej nawet o 50 zł niż w internecie. Już po miesiącu można grę kupić po niższej cenie, dlatego nigdy nie kupowałem gier na konsole po premierze. Teraz już wogóle nie kupuje bo się przesiadłem na PC.
A powiedzcie mi: dlaczego gry na konsole są prawie dwa razy droższe od wersji na PC? Bo ja jakos nie mogę sie doszukać sensownego powodu. W końcu na konsole za dwa razy więcej dostajesz gorszą grafikę i często brak spolszczenia. No więc dlaczego gry na PC kosztują lekko powyżej stówki a na konsole mocno ponad dwie?
Bo podobno gry robi się na nie ciężej, ze względu na inną infrastrukturę i słabsze podzespoły.
Tylko w Polsce jest taka roznica. Na zachodzie ceny sa identyczne, ewentualnie roznica wynosi 10 euro. A dlaczego? Cholera wie. Moze dlatego ze jak kiedys polscy dystrybutorzy wynegocjowali obnizenie cen gier (wczesniej gry na PC tez kosztowaly po 180-200zl) to koncentrowali sie na rynku PC, bo w tych czasach konsole u nas prawie nie istnialy.
Gry na konsole są droższe od gier na PC o "prowizję" producenta konsoli. I nie.. nie mówię tu o Polsce ale o Zachodzie.
Przykład: Black Ops 2 w UK, ceny z Amazon:
PC - 34 funty
Xbox - 40 funtów
PS3 - 43 funty
MOH: Warfighter:
PC - 30 funtów
Xbox - 36 funtów
PS3 - 37 funtów
Więc jak widać, różnicy w cenie praktycznie nie ma. A to że w Polsce ceny są takie a nie inne to tylko dlatego że można negocjować cenę jeśli wersja gry jest np. tylko w języku polskim (co w praktyce oznacza że ludzie z zachodu nie będą kupować gry u nas za pół darmo), lub gra jest wydawana w późniejszym terminie (co swoją drogą zdarza się dość często :D).
PS3fan --> Każdy producent konsoli dostaje 10 dolarów od egzemplarza gry, stąd ceny są nieco wyższe.