Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Bukmacherzy już znają wyniki wyborów

30.05.2025 07:49
Soulcatcher
1
Soulcatcher
281
ESO
Image

Bukmacherzy już znają wyniki wyborów

—>

30.05.2025 07:51
Lateralus
2
3
1 odpowiedź
Lateralus
145
Last Of The Wilds

Nie.

30.05.2025 20:42
😊
2.1
MatheoQbinho
0
Chorąży

Tak

30.05.2025 07:53
Slasher11
3
3
19 odpowiedzi
Slasher11
195
Legend

Bardzo pozytywny update ale nie może uśpić czujności. Każdy patriota niech nie zamuli i pójdzie głosować. A zwolennicy kibola do rosji

30.05.2025 07:59
Bukary
😊
3.1
Bukary
235
Legend

Via Tenor

A zwolennicy kibola do rosji

No tak, pozbądźmy się połowy narodu polskiego. Kpijmy z nich, obrażajmy, traktujmy jak obywateli drugiej kategorii, degeneratów, zwyrodnialców, przygłupów, zamordystów itp. I pod żadnym pozorem nie próbujmy się nawet zastanowić, dlaczego wolą oddać głos na Nawrockiego i odrzucić Trzaskowskiego. Niech będzie dalej tak, jak było. :)

30.05.2025 08:19
Slasher11
3.2
Slasher11
195
Legend

Ok, masz racje, ale i tak pewnie lepiej byśmy wyszli na tym jakby poszli do rosji zamiast mieć druga rosje u nas.
A powody można spłycić do bycia złym człowiekiem na zasadzie "mi się nie udało to uwalmy cały kraj" albo do braku edukacji

30.05.2025 08:22
Kasrkin
3.3
Kasrkin
5
Pretorianin

No tak, pozbądźmy się połowy narodu polskiego.

W obecnej sytuacji politycznej zawsze tak będzie, ja uważam że od takiej sytuacji nie ma już odwrotu. Już całkowicie abstrahuję od sposobu traktowania jednej strony przez drugą i skupiam się tylko na poglądach, to nie będziesz miał już w Polsce innej sytuacji. Po prostu połowa kraju ma CAŁKOWICIE odmienne poglądy na świat niż druga połowa i prawdopodobnie nigdy tego nie pogodzisz, bo różnią się w kwestiach fundamentalnych. I to nie jest tak, że "zła" jest strona popierająca Trzaskowskiego, bo prawica ma IDENTYCZNE zdanie na temat jego wyborców i nawet okazuje to bardziej.

Będę trochę pesymistą, ale ja nie widzę ani dobrego, ani skutecznego ani tym bardziej szybkiego rozwiązania tego problemu. Jedyne w miarę rozwiązanie to federalizacja kraju i przekazanie praktycznie całej władzy w ręce samorządów. Na szczeblu państwowym tylko decyzje strategiczne - kwestie finansowe, światopoglądowe, środowiskowe, mieszkaniowe, podatkowe i wszystkie inne przekazać w ręce województw. Po stronie Państwa zostawić tylko ustalanie ram prawnych. Mielibyśmy potężne różnice na terenie kraju, ale pozwoliłoby to na "lekkie" ujście pary z ludzi.

30.05.2025 09:37
elathir
3.4
1
elathir
109
Czymże jest nuda?

A zwolennicy kibola do rosji

Nie, zwolennicy kibola do szkoły.

Ogólnie mamy problem w społeczeństwie, nie tylko u nas, w USA jest jeszcze silniejszy, że większość osób po zakończeniu szkoły kończy z jakimkolwiek samorozwojem a do prowadzi z czasem do ograniczenia zdolności poznawczych czy analitycznych jeżeli nie musza z nich korzystać na co dzień w pracy.

Moim zdaniem większym problemem niż edukacja dzieci jest u nas edukacja dorosłych. Kiedyś próbowała to ogarnąć telewizja. W sumie to jedyna rzecz, która za komuny była lepsza niż dzisiaj, czyli silna misja edukacyjna telewizji, która ze względu na brak konkurencji działała. Nie znaczy to, że tęsknię do braku konkurencji w mediach, po prostu przydałaby się jakaś opcja mogąca wymusić na społeczeństwie jakikolwiek samorozwój w kwestiach podstawowych jak znajomość podstawowej ekonomii, historii, geografii itd.

30.05.2025 10:28
Drenz
3.5
Drenz
31
Senator

Z tą szkołą, edukacją to kompletnie nietrafione. Tam, gdzie jest większe poparcie dla Nawrockiego, to w ostatnich latach (chociaż to chyba w sumie od zawsze, od kiedy takie statystyki są prowadzone) uczniowie lepiej wypadali na egzaminach itp. więc teoretycznie są lepiej wyedukowani.
Problemem jest to, o czym pisze Bukary. Pogarda, plucie jadem, hejt, odtrącanie, traktowanie jako gorszą kategorie ludzi, którzy nie głosują na Platformę/KO. Co zresztą od zawsze było widać na wszelkiego rodzaju forach, komentarzach pod artykułami itp. Nawet tutaj na forum. Przez takie coś ludzie zawsze zagłosują za kontrkandydatem jakikolwiek by nie był, byleby nie był z obozu, który nimi gardzi.

30.05.2025 10:37
elathir
3.6
1
elathir
109
Czymże jest nuda?

Ale uczniowie ci nie są wyborcami Nawrockiego. Zauważ, ze wśród jego wyborców dominują ludzie, którzy zakończyli edukację wcześniej, co więcej z reguły podstawową lub zawodową. Kiedyś tych ludzi próbowano rozwijać, poszerzać im horyzonty (przecież to jeden z głównych postulatów partii robotniczych i socjaldemokratów) a dzisiaj zostawiono ich samych sobie. Co gorsza zaczęto utwierdzać w przekonaniu, że ignorancja i chłopski rozum są dobre a wiedza i edukacja złe.

Oczywiście po stronie KO też ten problem występuje, zwłaszcza, że edukacja wyższa w naszym kraju ma gigantyczna rozpiętość pod względem jakości. Mamy uczelnie lub pojedyncze kierunki chociaż na przyzwoitym poziomie jak i całą masę prywatnych szkół zawodowych udających wyższa edukację i służących do produkowania papierków na podkładki. Jednak jest on ciut mniejszy. I choć sam na KO nie głosuje od dawna, tak z wiedza o świecie wyborców KO, z którymi mam kontakt jest jednak lepiej niż w wypadku PiSu. Lepiej to nie znaczy dobrze i tam też ignorantów nie brakuje, jest ich wciąż naprawdę dużo. Według mojego IDZD, wiem źródło mało wiarygodne, powiedziałby, że po stronie KO takich totalnych ignorantów jest tak z 50% wyborców a po stronie PiS tak z 70%. Stąd PiS może sobie pozwolić na wystawienie takiego Nawrockiego a KO nie.

Zresztą tutaj nawet nie chodzi o to, że ktoś popiera PiS a ktoś KO. Chodzi o to kogo w ramach tych ugrupowań i jak beznadziejne pomysły jest w stanie zaakceptować. Ja nie zakładam, że znacznie ciut świadomość sprawi, że ci wyborcy przestaną głosować na PiS a pójdą na KO czy coś w ten deseń. Ja zakładam, że po prostu nie pozwolą swojej partii na odwalanie aż takiej maniany i będą mieli względem niej konkretniejsze oczekiwania oraz nie będą się łapać na najtańsze chwyty (jak strasznie imigrantami przez PiS). To działa oczywiście w stosunku do każdego ugrupowania. Bo dalej dysponując większą świadomością można być konserwatystom, socjalistom, liberałem itd. bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to jaki system poglądów działa najlepiej. Natomiast można mając poglądy X wymagać od swojej partii konkretnej jakości rządów a nie ograniczać swoje udzielenie poparcia do tego by partia mówiła o poglądach X i krytykowała Y.

post wyedytowany przez elathir 2025-05-30 11:11:57
30.05.2025 10:38
Drackula
3.7
Drackula
238
Bloody Rider

Haha, niesamowite! To ja mam przepraszać że pisiorstwo skategoryzowało mnie jako wroga?
Szczerze w dupie mam takie opinie i ludzi, którzy je głoszą.
Wklei ktoś mema z krzyżem?

30.05.2025 11:28
3.8
Kriszo
161
Generał

Problemem jest to, o czym pisze Bukary. Pogarda, plucie jadem, hejt, odtrącanie, traktowanie jako gorszą kategorie ludzi, którzy nie głosują na Platformę/KO. Co zresztą od zawsze było widać na wszelkiego rodzaju forach, komentarzach pod artykułami itp. Nawet tutaj na forum. Przez takie coś ludzie zawsze zagłosują za kontrkandydatem jakikolwiek by nie był, byleby nie był z obozu, który nimi gardzi.

No bo Kaczor i jego środowisko nigdy przeciwnikami politycznymi nie gardzili. Fakt, dzisiaj mamy klimat, jaki mamy, wojnę polsko-polską, ale odpowiedzialność za to spoczywa głównie na tzw. obozie patriotycznym, chociaż do patriotów, to im daleko. Już zapomnieliście, jaką szczujnią była TVP za czasów słusznie minionych? Ktoś tą spiralę nienawiści rozkręcił, a my, jako społeczeństwo, daliśmy się w to wciągnąć.

post wyedytowany przez Kriszo 2025-05-30 11:29:49
30.05.2025 11:38
Drenz
3.9
Drenz
31
Senator

elathir - masz wiele racji. Dodam jeszcze od siebie, że ja bardziej skłaniam się ku temu, że wykształcenie nie jest miarą człowieka (także w kwestii wyborczej), bo znam wiele osób, które mają wykształcenie średnie techniczne, czy zawodowe, którzy naprawdę mają szerokie horyzonty, poszerzają wiedzę z zakresu tego co robią, jak i o świecie w ogóle. Nawet na studiach goście, którzy zbierali puszki i szkło mogliby swoją wiedzą zawstydzić niejednego studenta. Nie wiem na ile są to reprezentatywne grupy, bo znam nawet mnóstwo ludzi z wyższym wykształceniem po prawie, medycynie, którzy w życiu nie zagłosują na Trzaskowskiego. Jak ostatnio spotkaliśmy się w naszym gronie to każdy domyślał się jak to się skończy i w drugiej turze to będą głosy przeciw Trzaskowskiemu a nie jako poparcie dla kiepskiego Nawrockiego (to było jeszcze przed wynikami I tury). Skłaniam się bardziej ku temu, że to kwestia światopoglądowa niż edukacyjna a przede wszystkim spowodowane jest to polityczną mizerią, która jest lub chce się dorwać do władzy. Przecież tak kiepskich kandydatów na prezydencki fotel wcześniej nie widziano.

Natomiast można mając poglądy X wymagać od swojej partii konkretnej jakości rządów a nie ograniczać swoje udzielenie poparcia do tego by partia mówiła o poglądach X i krytykowała Y.

To jest tutaj o tyle ciekawe, że ludzie są w stanie wymagać od każdego obok, zaczynając od sprzedawców, lekarzy, nauczycieli, urzędników itd., ale od polityków cisza, bo tamci są "be" a nasi są po prostu nasi, i na tym się kończy.

Kriszo - Oba obozy dolewają oliwy do ognia, ale to im przecież na rękę, skłóconymi lepiej rządzić. Różnica jest tylko taka, że politycy pisowcy sami atakowali oponentów, obrażając ich itp. A w drugą stronę robią to głównie wyborcy PO. Heh w sumie kiedyś to pisałem, że pis tak skutecznie propagował patriotyzm, że mnie całkiem z niego wyleczył.

post wyedytowany przez Drenz 2025-05-30 11:46:54
30.05.2025 13:10
Herr Pietrus
😂
3.10
1
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Już nie mogę się doczekać, jak rząd PiS-Konfa z własnym prezydentem rozprawi się z wolnymi mediami, feministkami, LGBT i Ostatnim Pokoleniem.
Przynajmniej libkom i hejterom dupy pękną!

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-05-30 14:52:52
30.05.2025 13:53
Bukary
3.11
Bukary
235
Legend

Haha, niesamowite! To ja mam przepraszać że pisiorstwo skategoryzowało mnie jako wroga?

Jeśli do mnie pijesz... nigdzie nie napisałem, że powinieneś kogoś przepraszać.

A co do wrogów, kategoryzowania i wielu wypowiedzi, w których atakuje się PiS za rozpętanie fali hejtu przeciw wyborcom politycznej opozycji...

25 października 2005 r. - Tusk mówi: "Nie chcę, żeby Polską rządziły moherowe berety".
14 października 2006 r. - Kaczyński mówi: "„My jesteśmy tu, gdzie wtedy, oni tam, gdzie stało ZOMO".

I tak się potoczyło. Wina leży po OBU stronach, choć TVP w latach 2015-2023 wyraźnie podkręciła regulator.

post wyedytowany przez Bukary 2025-05-30 14:26:58
30.05.2025 14:06
Drackula
👍
3.12
1
Drackula
238
Bloody Rider

Tak tak, wina Tuska bo coś tam klepnął.
Ale pisiorska zmasowana akcja medialna trwająca przez lata i atakująca część społeczeństwa z przeciwnego spektrum to teraz taka norma prawda?

30.05.2025 14:49
Bukary
3.13
Bukary
235
Legend

Ale pisiorska zmasowana akcja medialna trwająca przez lata i atakująca część społeczeństwa z przeciwnego spektrum to teraz taka norma prawda?

Owszem, norma. Tylko teraz to jest już nie "pisiorska", tylko "platformerska" zmasowana akcja medialna w TVP i TVN wymierzona m.in. w "problem" (tak nazwał wyborców opozycji Czyż, ubolewając na antenie nad tym, że nie znikną). Rzecz jasna, nie ma na ekranie czerwonego diabła z rogami, bo wszystko odbywa się "ze smakiem". ;)

A jeśli chcesz rozwiązać problem z gatunku "co było pierwsze: jajko czy kura?", to zachęcam do przejrzenia w Sieci archiwum wypowiedzi różnych polityków i dziennikarzy w mediach publicznych i prywatnych z lat 2001-2023. Do pieca dawali i jedni, i drudzy, choć - gdybym miał przyznawać palmę pierwszeństwa - to przez dłuższy okres przewagę miała strona PiS-u. Muszę zarazem przyznać, że mocno się przyczyniasz do wyrównania tych statystyk, dyskutując np. z Manolitem. ;)

30.05.2025 14:51
3.14
Kriszo
161
Generał

"Moherowe berety", to dokładnie ten sam kaliber, co zamach na prezydenta przygotowany przez Tuska i Putina. Od tego zaczęła się prawdziwa nawalanka, a później, przez wiele lat, komisja Macierewicza próbowała udowodnić hipotezę zamachu. Pamiętam, jak w 2010 byłem na pogrzebie kolegi i ksiądz, stojąc nad jego trumną, zaczął powtarzać te bzdety. W tym momencie na dobre powiedziałem do widzenia tej instytucji. Z kolei TVP za czasów PiS-u, to już prawdziwy pokaz, co potrafią ludzie tak niegodziwi. Tusk co chwila był pokazywany, jako niemiecki agent, zdrajca itd. To zapewne znów dokładnie ten sam kaliber, co "moherowe berety". Niemiecko-ruski zdrajca, który odpowiada za śmierć prezydenta i niemal setki innych przedstawicieli państwa. Ja tu symetrii nie widzę, ale nie zamierzam nikogo przekonywać. Pamiętamy, jak było, a ocena wagi poszczególnych działań jednej i drugiej strony, to rzecz mocno subiektywna.

post wyedytowany przez Kriszo 2025-05-30 14:52:42
30.05.2025 16:44
😂
3.15
NightGeisha
3
Pretorianin

Głosy rozkładają się średnio 50/50. Rozumiem, że połowa naszego kraju to sympatycy Rosji. Właśnie takie posty przekonują mnie aby oddać głos na Karola.

30.05.2025 17:38
elathir
3.16
1
elathir
109
Czymże jest nuda?

Właśnie takie posty przekonują mnie aby oddać głos na Karola.

Ciebie nawet to, że słońce wschodzi na wschodzie przekonuje do głosowania na Batyra, więc to słaby wyznacznik.

30.05.2025 17:59
frer
3.17
frer
175
Legend

No tak, pozbądźmy się połowy narodu polskiego. Kpijmy z nich, obrażajmy, traktujmy jak obywateli drugiej kategorii, degeneratów, zwyrodnialców, przygłupów, zamordystów itp. I pod żadnym pozorem nie próbujmy się nawet zastanowić, dlaczego wolą oddać głos na Nawrockiego i odrzucić Trzaskowskiego. Niech będzie dalej tak, jak było. :)
Ale Ty sobie zdajesz sprawę, że PiS i ich wyborcy robili to 8 lat?

Po prostu połowa kraju ma CAŁKOWICIE odmienne poglądy na świat niż druga połowa i prawdopodobnie nigdy tego nie pogodzisz, bo różnią się w kwestiach fundamentalnych. I to nie jest tak, że "zła" jest strona popierająca Trzaskowskiego, bo prawica ma IDENTYCZNE zdanie na temat jego wyborców i nawet okazuje to bardziej.
I na pewno ciekawie będą to oceniać historycy za 50 lat, jak dzisiejsi historycy oceniający procesy, które doprowadziły do 1WW i 2WW.
Jeśli społeczeństwo nie ewoluuje mentalnie, ucząc się krytycznego sposobu oceny politycznego przekazu, koncentrowania się na sprawach ważnych, itp., to polaryzacja będzie się tylko pogłębiać. Ja mam nadzieję, że np. Musk w końcu będzie w stanie wysyłać ludzi na Marsa, może otworzy to nową erę kolonializmu i po prostu ludzie się podzielą na progresywnych i regresywnych, tworząc swoje ideologiczne utopie (oczywiście i tak nigdy im się to nie uda). Tak jak napięcia w Europie częściowo rozładowano tym, że bardziej konserwatywni ludzie wyjechali do Ameryki w okresie kolonializmu, tak może coś podobnego jest potrzebne dziś.
Co ciekawe, ja podejrzewam, że obecni prawicowcy mówiący o suwerenności prawdopodobnie nie mieliby nic przeciwko połączeniu się z prawicowymi ruchami z innych krajów, jak częściowo robią to już obecnie.

30.05.2025 20:48
😁
3.18
MatheoQbinho
0
Chorąży

Czyli przyznajesz że wyborcy PO niczym się nie różnią od wyborców PIS?

30.05.2025 21:07
Bukary
3.19
Bukary
235
Legend

Ale Ty sobie zdajesz sprawę, że PiS i ich wyborcy robili to 8 lat?

No ale co z tego? Jeśli wyborcy PO będą ciągle pielęgnować swoje poczucie moralnej i intelektualnej wyższości, to nigdy nie zrozumieją rzeczy dość oczywistej: co drugi Polak NIE JEST debilem. Owszem, część wyborców to zaczadzone matoły (i po jednej, i po drugiej stronie), ale zdecydowana większość ma jakieś SENSOWNE powody, żeby głosować tak, jak głosuje. I póki politycy po tzw. "demokratycznej" stronie nie rozpoznają tych powodów i nie spróbują zaadresować problemów, z jakimi borykają się ludzie, póty będą przegrywać wybory i rozdzierać (po raz kolejny) szaty, wieszcząc (kolejny) kres demokracji.

30.05.2025 08:16
wyś
👍
4
wyś
108
Just think

Przy potencjalnej porażce w wyborach do sejmu i senatu, lepiej, żeby władza nie była ponownie w rękach jednego wodza.

Jak nie znoszę Rafalali, jestem pewny, że nie zawiedzie jako prezydent i będzie godnie kontynuować memiczność tego urzędu, jak na następcę Bronka i Andrzeja przystało.

Wolę to, niż to "coś", co zaoferowało PiS.

post wyedytowany przez wyś 2025-05-30 08:19:20
30.05.2025 08:24
Łyczek
😉
5
Łyczek
229
The Chosen One

Ciekawostka, że po ogłoszeniu wyników pierwszej tury było mniej więcej tak u bukmacherów:
- 51 do 49% dla Nawrockiego,
- później, gdy Zandberg od razu powiedział, że nie poprze ani jednego, ani drugiego (dalej tak robi) zrobiło się 52 do 48% dla Nawrockiego,
- debata + zaproszenie Nawrockiego do Mentzena i z nim "wywiad", zrobiło się 51 do 49% dla Nawrockiego,
- Mentzen i "wywiad" z Trzaskowskim zaczęło się wyrównywać, czyli 50,5 do 49,5 dla Nawrockiego,
- "piwko" u Mentzena i kolejne "haki" na Nawrockiego i zrobiło się 51 do 49% dla Trzaskowskiego
- "haków" ciąg dalsze + oficjalny naskok na Mentzena, że woli na piwko z Trzaskowskim niż Nawrockim + wkurzenia tym Mentzena i "odcięcie się" od wszystkich i mamy taki kurs jaki przedstawił Soulcatcher,

Czyli aktualnie bukmacherzy dają szane na poziomie 52 do 48 dla Trzaskowskiego.

Bardzo ciekawe jak tego typu sytuacje wpływają na nasze nastroje :)

post wyedytowany przez Łyczek 2025-05-30 08:25:29
30.05.2025 08:25
[Gammorin]
6
1
2 odpowiedzi
[Gammorin]
94
N7

Przypominam,że dzień przed wyborami w Ameryce było 1,50 na Harris i 2,40 na Trumpa.

30.05.2025 08:29
Łyczek
6.1
Łyczek
229
The Chosen One

Nie dam sobie ręki uciąć, ale pamiętam, że kilka dni przed wyborami już zacząłem w pracy mówić, że Trump jest faworytem u bukmacherów. Taką dużą różnicę kojarzę tylko po tym jak oficjalnie było wiadomo, że Harris zastępuje Bidena.

30.05.2025 08:32
[Gammorin]
6.2
2
[Gammorin]
94
N7

Mam kupon rozliczony z tego, bo mi wyszedł, ale nie można tutaj wrzucać.

30.05.2025 08:33
[Gammorin]
7
[Gammorin]
94
N7
Image

A co do kursów to zmienia się. Podejrzewam,że w dzień wyborów będzie po 1,85.

30.05.2025 08:38
Milka^_^
8
4 odpowiedzi
Milka^_^
245
8 gwiazdek

Panowie, bukmacherzy nie działają w ten sposób. Oni mają zarobić, więc tam gdzie jest mniej obstawionych głosów podnoszą kurs, by skusić ludzi do zakładów na tego drugiego. Ich docelowym wynikiem ma być 50/50 obstawionych zakładów, żeby nie być stratnymi.
Z tych wyników wychodzi na to, że ludzie bardziej obstawiają Trzaskowskiego. Ot taki kolejny sondaż w grupce hazardzistów.

30.05.2025 08:54
Łyczek
8.1
Łyczek
229
The Chosen One

I tak i nie. Pamiętaj, że firm bukmacherskich jest więcej.

Hipotetyczna sytuacja: w STSie stawiasz kurs 2,00 na Nawrockiego po kwocie jednego miliona. To STS wtedy obniży kurs na Nawrockiego dla innych, którzy będą chcieli obstawić, żeby reszta nie szła w tym kierunku. I np. obniży do 1,60.

Taka sytuacja nie oznacza teraz, że inny bukmacher (czytaj np. eFortuna) nagle też sama obniży kurs na 1,60.

Bukmacherzy przede wszystkim stosują modele prawdopodobieństwa. Dostosowanie się do rynku czy zarządzanie ryzykiem jest również istotne, ale to nie jest zero jedynkowe.

post wyedytowany przez Łyczek 2025-05-30 08:55:31
30.05.2025 09:28
[Gammorin]
8.2
[Gammorin]
94
N7

Bukmacherzy opierają się też na tym co stawiają gracze. Jak więcej graczy stawia na jedno wydarzenie, to tam kurs spada, a drugi rośnie. To normalny zabieg. A trafiając 1 wydarzeje by przykładowo za postawione 2 złote mieć więcej niż 4zł na czysto to musi być kurs po minimum 2,45.

30.05.2025 09:41
Łyczek
8.3
Łyczek
229
The Chosen One

Wiem na czym polega bukmacherka i ustawianie kursów :) Siedziałem swego czasu w tym "latami" (starzy userzy z pewnościa to pamiętaj).

Na samym początku, zanim jednak ktoś obstawi to bukmacher ustawia na podstawie prawdopodobieństwa. Ustawia na przykład 50 na 50% to daje 1/50 = to daje kurs 2,00 (tak, matematycznie to 0,02). Dorzuca marżę swoją i w rzeczywistości najczęściej u polskich bukmacherów jest to 1,85 do 1,85.

Wiadomo, że dla każdego biznesu najważniejszy jest: jak najmniejsze ryzyko przy jak najwyższym zysku, ale bukmacherzy też mają "ryzyko" wkalkulowane w koszty.

Nie mniej rozumiem co miał na myśli Milka oraz Ty. Ja przedstawiam swoje doświadczenie, że nie do końca jest zawsze tak, że liczy się tylko zysk. Bukmacherzy śledzą przede wszystkim: nastroje graczy, ale również nastroje medialne u ludzi, śledzą opinie i dalej to jest w dużej mierze prawdopodobieństwo. Bukmacher nigdy nie wie czy któregoś dnia osoba, która nigdy nie stawiała przyjdzie po raz pierwszy i postawi dużą sumę na jeden z kursów (wiem, że są limity ustawiane, ale wiadomo, że limity można obejść na grę po kilka kuponów jedno zdarzenie albo zagrać w tym samym momencie na np. 10 kontach innych osób to żaden problem - a takie przypadki miały już miejsce wielokrotnie u polskich bukmacherów).

post wyedytowany przez Łyczek 2025-05-30 09:41:31
30.05.2025 09:51
[Gammorin]
8.4
1
[Gammorin]
94
N7

Oczywiście masz rację. Grałeś lub grasz to wiesz,że taka różnica to nic. Na pewno też miałeś kiedyś sytuację,że obstawiałeś coś po kursie 1,10 przykładowo i to nie siadło akurat. Także zawsze na końcu i tak buk wygra.

30.05.2025 10:33
Lateralus
😂
9
Lateralus
145
Last Of The Wilds
30.05.2025 10:37
mohenjodaro
10
4
1 odpowiedź
mohenjodaro
121
278 właściwy ranking

Ja myślę, że autor wątku nie rozumie przede wszystkim jak działają bukmacherzy. Kursy mają maksymalizować zyski bukmachera, a nie pokazywać prognozy i opierają się m.in. na tym co obstawiają ludzie.

Moim zdaniem prawicowi kandydaci są niedoszacowani w sondażach i póki Trzaskowski nie ma w nich z 52-53%, to realnie się obawiam, że będziemy mieli prezydenta z ustawki.

30.05.2025 15:00
Soulcatcher
10.1
Soulcatcher
281
ESO

mohenjodaro --->
"myślę, że autor wątku nie rozumie przede wszystkim jak działają bukmacherzy"
Rozumiem doskonale.
Bukmacherzy muszą oszacować szansę, co też właśnie zrobili.
Robią to według swoich, znanych tylko im reguł i ocenili kto ich zdaniem wygra.
Jeżeli robią to źle to tracą pieniądze.

30.05.2025 10:38
Wrzesień
11
1 odpowiedź
Wrzesień
68
Idiot Doom Spiral

Kurde, kusi, żeby przynajmniej ten jeden raz ograć buka...

30.05.2025 12:03
[Gammorin]
😜
11.1
[Gammorin]
94
N7

Ja już sobie skleiłem coś z tym wydarzeniem. Wrócę z roboty to się zastanowię czy puścić czy nie.

30.05.2025 11:33
papież Flo IV
12
papież Flo IV
96
Prymas Polski

Bukmacherzy, bazarki..., może jeszcze do wróżki ktoś się uda jak pewnego razu łysy z tvgry.
Nawet sondażownie nie potrafią ich określić. Większość stawia na Rafała, aczkolwiek OGB, które najlepiej w tym roku trafiało stawia minimalnie na Nawrockiego. Nie zdziwię się jak oba exit polle pokażą zupełnie innych zwycięzców, trochę jak niedawno w Rumunii, gdzie nowy prezydent sondażowo nie łapał się do drugiej tury. Niezdecydowani i ich frekwencja znów zadecyduje.
Lepiej niech PKW wynajmie jakiś stadion na najbliższy tydzień, bo w przypadku remisu trzeba będzie gdzieś rozegrać karne.

30.05.2025 13:17
Bociek69
13
1
7 odpowiedzi
Bociek69
50
Byle do Wiosny

Tiaaa, a w Poniedzialek rano Soulcatcher i Weglarczyk bede plakac.

Wedlug mnie jest pozamiatane i Nawrocki wygra. Konfa i Braun poparli Nawrockiego a to 20%.
Sondaze sa przeklamane bo zazwyczaj "prawica" sie mniej przyznaje i na pytanie na kogo pan glosowal pada odpowiedz "a uj cie obchodzi".

Chcialbym zeby ten kibol patus przegral ale chyba niestety polaka taki typ sie najwyrazniej podoba.

post wyedytowany przez Bociek69 2025-05-30 13:19:51
30.05.2025 13:38
kęsik
📄
13.1
kęsik
161
Legend

Konfa i Braun poparli Nawrockiego a to 20%.

Po pierwsze, Memcen nie poparł Nawrockiego. Po drugie, nie można sobie po prostu zsumować ich poparcia z I tury i dać Nawrockiemu. Wyborcy Memcena na pewno się podzielą a część nie pójdzie głosować.

30.05.2025 15:04
Soulcatcher
13.2
Soulcatcher
281
ESO

Bociek69 ---> nie masz racji. Rozkład głosów zależy głównie od frekwencji, przy dużej frekwencji wygra Trzaskowski, bo jest więcej normlanych ludzi, przy średniej i małej wygra Nawrocki.

30.05.2025 15:05
HETRIX22
😂
13.3
HETRIX22
209
PLEBS

Hahaha jak podsumował

30.05.2025 15:24
Bociek69
13.4
1
Bociek69
50
Byle do Wiosny

bo jest więcej normlanych ludzi

Obys mial racje, bo moja wiara w to jest coraz mniejsza.

30.05.2025 17:45
frer
13.5
1
frer
175
Legend

Po pierwsze, Memcen nie poparł Nawrockiego.
Stwierdzenie publicznie, że nie ma żadnego powodu aby głosować na Trzaskowskiego to w zasadzie poparcie Nawrockiego jeśli chodzi o 2. turę, gdzie jest tylko dwóch kandydatów.

Wedlug mnie jest pozamiatane i Nawrocki wygra. Konfa i Braun poparli Nawrockiego a to 20%.
Mnie ciekawi bardziej dlaczego go poparli, co im PiS zaoferował w zamian? Bo na logikę ani jednemu ani drugiemu wyrażenie tego poparcia się nie opłacało, bo obaj docelowo więcej ugraliby na promowaniu się jako alternatywa PO-PiSu.

Tak naprawdę wszystko się jeszcze może zdarzyć i będzie zależało od frekwencji rzeczywiście. Do wyborów może nie pójść sporo tych co głosowali w 1. turze, ale może pójdą ci co nie głosowali wcześniej, bo nie widzieli dla siebie reprezentacji.

30.05.2025 19:32
elathir
13.6
elathir
109
Czymże jest nuda?

Mnie ciekawi bardziej dlaczego go poparli, co im PiS zaoferował w zamian?

I mnie też to ciekawi. Ale zacząłem sie zastanawiać czy to aby PiS im coś oferował a nie jest to efektem nacisków z zagranicy (Trump i Putin).

30.05.2025 21:04
frer
13.7
frer
175
Legend

Ale zacząłem sie zastanawiać czy to aby PiS im coś oferował a nie jest to efektem nacisków z zagranicy (Trump i Putin).
Jeśli chodzi o Brauna, możliwe, że go ruscy przycisnęli, żeby poparł, bo im Nawrocki i orbanizacja Polski jest na rękę. Co do Konfy, zarówno Memcena jak i Bosaka, raczej podejrzewam, że albo PiS trzyma ich za jaja jakimiś hakami, albo coś im obiecali, np. grę pod wcześniejsze wybory i wspólne tworzenie rządu. Oglądając wywiad Memcen-Nawrocki, z dwa razy padły sugestie ze strony Nawrockiego, proponujące współpracę.

30.05.2025 15:07
[Gammorin]
😜
14
2 odpowiedzi
[Gammorin]
94
N7
Image

No i to o czym pisałem. Teraz kursy się wyrównały. Gratulacje do tych co im wejdzie jak jeszcze były po 3,50 przed 1 turą.

30.05.2025 15:15
Soulcatcher
14.1
Soulcatcher
281
ESO

Docelowo Nawrocki zapewne będzie mniej wart bo środowiska ludzi obstawiających zakłady są bardziej skłonni głosować na niego.

post wyedytowany przez Soulcatcher 2025-05-30 15:15:38
30.05.2025 15:19
[Gammorin]
14.2
[Gammorin]
94
N7

Tak działa algorytm. Jak więcej osób na niego postawi to kurs będzie niższy.

Forum: Bukmacherzy już znają wyniki wyborów