Witam otoz zamierzam zbudowac bude :) dla psiakow(2) tesciow (ludzie oj starszej starszej daty) niestety aktualnie nie ma mozliwosci na trzymanie w domu
Problem w tym ze pieski beda w zime musialy byc na dworze gdzies 6-16 ( a to jeszcze beda 8m szczeniaki(2), i to krotkowlose )
I zastanawiam sie czy plyta MDF 18mm + 10cm stropian + MDF 18mm wystarczy na scianke czy jeszcze jakas izolacje dorzucic ? (buda z wiatrolapem)
Buda bedzie umiejscowiona w altance ktora jest z 3 stron Murowana i ocieplona
Wiem wiem ze takich watkow jest milion :)
z gory dziekuje i pozdrawiam
Jeszcze sprecyzuj, czy to chihuahua, czy dogi niemieckie. :P
Tak czy inaczej, brzmi jak luksus.
Byle była szczelna. Nie rób im też zbyt dużego wejścia, do środka możesz coś wsadzić, jakieś koce, starą kołdrę, słomę. Jak wszystko odpowiednio ocieplisz, to będą tam miały cieplej niż wy w domu.
zadnych kocow czy innych materialow ktore mogly by zamoczyc i sie wychlodzic, Myslalem nad Sloma gdyz nie dosc ze swietnie izoluje to jeszcze nie przepada za woda :)
Mój pies słomę czy cokolwiek innego od razu z budy wywala :P
Mój pies ma budę drewno 20mm + styropian (chyba) 8 lub 10 cm i siano w środku. A jak jest mocna zima to jakąś bluzą zasłaniamy mu wyjście żeby mu śniegu nie nawiało. Dobrze ma sobie piesek:)
Kiedyś wywalał siano z budy ale jak mu zimno dupę ścisnęło to od razu przestał :D
Na pewno nie płyta MDF. Będą roztopy, to będzie wpijać wodę, napęcznieje i rozleci się.
Nie wiem jak to ma wyglądać finansowo i na jaki okres czasu, czy tylko ten sezon czy na jakiś dłuższy okres. Jeśli chcesz zaoszczędzić i budujesz z tego co masz, to ładuj co popadnie, ale jak zamierzasz wszystko kupić to proponuję by wyglądało to tak :
Normalne drewno, bo płyty wiórowe reagują na wodę tak jak napisałem.
Miałem taką budę przez jedną zimę i nie polecam takich płyt. Rozleciała się w ciągu jednego sezonu.
W sumie wewnętrzna warstwa może z takiej płyty być. Środek, pomiędzy drewnem a płytą MDF proponuje wypełnić watą mineralną do ociepleń. Będzie drożej ale i lepiej. Fajnie jeszcze byłoby gdybyś dach obił papą (ściany też by się nie obraziły gdyby dostały warstwę papy :D ).
Budę postawiłbym na klockach drewnianych. Od środka oczywiście słoma, albo siano. Tak jak kolega wyżej napisał, psy najprawdopodobniej będą ją wywalać z budy, ale to nic, grunt żeby tą słomę tam miały. Wiatrołap to dobre rozwiązanie.
Bullzeye_NEO --> Dzieki :)
Error ---> Coz plyte planuje zaimpregnowac :) buda bedzie stala na Altance murowanej z 3 stron i zadaszonej (podloga rowniez wylana) wiec cala "wilgoc" jaka planuje to pieski naniosa ze soba + w powietrzu
Ale obije papa :) wedlug rady
hmm moze jeszcze jakims lakierem jachtowym pomalowac ?
ps. Niestety plyty juz zamowione :) ciecie w trakcie
a jakbym obil dodatkowo drewnem z zewnatrz taka plyte ?
Nie wiem czy impregnowanie i obijanie drewnem będzie miało sens. Ja bym obił papą :D Jak już płyty zamówione to po ptokach :P
Nie dawaj styropianu do środka. Zobaczysz jak szybko pchły się zagoszczą.
edit: Lakierem drewna też bym nie malował. Z początku będzie ładnie wyglądać ale później zaczernieje i taki będzie efekt.
edit2: Miałem kiedyś pieska, którego też na podwórku trzymałem. Ściany zewnętrzne budy były obite deskami a w środku płytą. W środek poszedł oczywiście styropian. Takiej wylęgarni pcheł w życiu nie widziałem. U dziadków byłą ta sama sytuacja, więc to nie był jednorazowy przypadek.
Error ---> Na szczescie tylko wewnetrzne scianki :) zgodnie z rada zamowilem deski sosnowe (ktore rowniez zaimpregnuje i jeszcze pape na wszystko :P ?
Morgoth --> tylko jak ? stropian bedzie wypelnial sciany obity z 1 strony plyta MDF a z zewnatrz deskami
edit: deseczki rowniutkie :) ale obije papa jak radzil error ^^ dzieki za rade !
edit1: a moze jeszcze silikonem bezzapachowym ? uszczelnic laczenia desek ?
może szparami w deskach dostały się do warstwy styropianu.... Albo jednak u innych ten styropian nie był juz niczym przykryty.
Ja jak mojemu psu kupowałem budę to od razu taka porządną, żeby zbytnio nie trzeba było się martwić na zimę. Firma Domy Balik mi zrobiła na zamówienie piękną budę idealnie dopasowaną rozmiarami do psa. Zimą tylko dokładamy słomy i koce i gra, jest tam ciepło, grube drewno robi swoje.
Bardziej sie boje srogich mrozow
Jak masz możliwość to na te największe mrozy weź je na przykład do domu na korytarz.
Jeśli chodzi o mnie to również zamawiałam budę na zamówienie. Wykonywała ją firma Zylajek. Oprócz grubego drewna, buda ocieplona jest styropianem. Wrzucam też mojemu psiakowi trochę słomy i zatykam otwór jakąs szmatką. Na pewno nie zmarznie.