ESL Cologne 2014 było bardzo udanym turniejem, ale jak wszystko co dobre szybko się kończy.
https://www.youtube.com/watch?v=sJl-k5-1E8I
Na szczęście CS:GO osiąga ogromną popularność i czeka nas więcej świetnych rozgrywek:
- dziś o godzinie 19 rozpoczyna się turniej http://www.hitbox.tv/csarena w którym udział bierze między innymi Epsilon i Fnatic,
- jutro na kanale http://www.twitch.tv/RoomOnFire odbędzie się cotygodniowe Caseking of the Hill hostowane przez Andersa i Semmlera - dwóch głównych komentatorów na ESL. Dotychczas zapraszane drużyny to między innymi Ninjas in Pyjamas, iBuypower, Fnatic, Na'Vi, LDLC - sama elita, świetny poziom,
- od 25.08 rozpoczynają się pierwsze rozgrywki FACEIT.tv, 128 drużyn, 50000$ w puli nagród,
- a dla spragnionych jeszcze więcej emocji - są ligi ESEA czy SLTV,
Zachęcam do dyskusji, widzę że na GOLu w Counter Strike gra więcej ludzi niż się spodziewałem - po prostu siedzą cicho :D
Hitbox zaczął się kilka miesięcy temu ;D
Eee tzn?
Turniej zaczyna się dzisiaj: http://arenachampionship.eu/
A hitbox to platforma do streamowania.
Trzeba grać od oglądania skilla nie przybędzie. Ja swoją postawą jestem załamany :D i takie ultimatum sobie postawilem jeśli do 500h nie dojdę do rangi 1AK to kończę z wszelakim multi całkowicie.
Skilla nie, ale można przyswoić mnóstwo wiedzy, dotyczącej spotów obrony bombsiteów czy nietypowych smoke'ów (to jakie niektórzy potrafią odwalić rzuty od ściany przez pół mapy żeby np. zablokować awpera to poezja) albo molotovów (chociażby ten który potrafi wykurzyć CT zza skrzynek na inferno, albo ten z B do A na overpass) - a te czynniki mogą wpłynąć na umiejętność gry prawie w takim samym stopniu jak sam aim :-)
Mecz się za moment zaczyna :-)
Kilka miesięcy temu były już rozgrywane mecze tego turnieju, nie wiem może nowy sezon, albo druga faza czy cuś.
Tak BTW to dosyć mocno się interesuje E-Sportem CSa ale ostatnio ktoś mnie zagiął. Podczas map LDLC vs VP jak była ostatnia runda z przewagą dla LDLC to ktoś napisał: "No cóż mieli dobry sezon, może jeszcze w tym roku coś na G4 ugrają." Moje pytanie jest - czym jest G4 i kiedy to jest? Bo słyszałem już chyba o każdych ligach i LANach ale to nie mam pojęcia co jest. Skojarzyło mi się to z G3 czyli Gfinity ale to nie jest G3 lecz G4.
Mimo, że TaZ zapowiedział że w najbliższym miesiącu nie pojadą na żaden turniej lanowy, może się to zmienić. Mousesports wycofało się z finałów SLTV dzięki czemu zwolniło się miejsce dla Polaków. Ciekawi mnie czy zaryzykują i pojadą, czy raczej odpuszczą sobie rywalizację na rzecz treningów. Ja ciągle liczę, że popracują nad nowymi taktykami, widać że tego im brakuje, LDLC miało rozczytaną każdą ich akcję, a samym aimem nie wiele da się zdziałać niestety.
edit: wątek oczywiście podwieszony, będę często odwiedzał :D
edit2: Wiadomo, że oglądanie CS'a nie doda nic do aima, ale znacznie bardziej pomoże zrozumieć taktyki i podpatrzeć jakieś ciekawe zagrania. Sam nieraz korzystałem z czegoś co zobaczyłem na streamach jakiś turniejów.
Pewnie pojadą bo kasa pewna jest :D innych lanow nie mieli skoro taz tak powiedział :D
PS. To kiedy gramy razem MM
@Wielka_Wieśniara - Nie stawiaj sobie takich wymagań, naprawdę. Robiłem to samo (mam już prawie 900h) i zepsuło mi to grę na pół roku, bo kładłem na siebie niepotrzebną presję i denerwowałem zamiast cieszyć się grą.
Dokładniej mówiąc spadłem z DMG do GNM (yup to naprawdę możliwe), nie mogłem trafić dosłownie nic, brałem złe kąty, ogólnie masakra. Wystarczy dodać, że moje K/D spadło z 1.50 do 0.80. A Win % z 51 do 48, więc niewesoło.
Ale zrobiłem sobie przerwę od gry a potem nie grałem MM, potrollowałem na ESEA i jest lepiej - wróciłem narazie na AK2, a KD leciutko skoczyło do 0.95, jeszcze nie wróciłem do formy ale powoli naprawiam co zepsułem dosłownie samą głową.
G3 to nazwa lana (tak mi się wydaje), więc raczej g4 to pic na wodę.
Wieśniara, to i tak lepiej od sytuacji, że wbiłeś wysoką rangę i nagle przerywasz grę na jakiś czas. U mnie to spowodowało, że po dwóch miesiącach wróciłem i grałem po prostu tragicznie. Próbowałem ciągle na DMach, na których szło mi nieźle z niemal każdej broni, ale potem na turniejowych szło mi tragicznie. Grałem jak jakiś złoty laur 4, a przecież byłem szeryfem (Distinguished Master Guardian).
Co do samych turniejów, to dobrze. Żal mi było ostatniego wątku, że umarł po ESLu niemal natychmiastowo. Ostatnio nieźle się wkręciłem w oglądanie e-sportu i przyjemnie było wymieniać swoje opinie z innymi użytkownikami.
Poza tym, dziś w ramach ESEA odbędzie się mecz NiP vs Mouz. Tych pierwszych nie trzeba nikomu przedstawiać, bo przecież wygrali ostatnio ESLa. Ci drudzy za to są tak naprawdę ogromną niewiadomą. Potrafią wygrać tak naprawdę z każdym, głównie za sprawą fenomenalnego chrisJ'a, który jest obecnie jednym z czołowych snajperów na scenie CS:GO. Na Starladderze byli pierwsi, bo przegrywali bardzo rzadko (jedną z drużyn, z którą polegli byli Virtusi, chyba na Mirage). Według mnie to oni będą dziś triumfować.
Niektórzy pewnie się zorientowali, ale dzisiejszy caseking został przeniesiony na jutro :-)
Będzie miał za to kozacki lineup, uwzględniając NiP, mousesports (super forma jak na ten team, wczoraj zjechali Epsilon), London Conspiracy (niedawno wkopali np. Na'Vi), no i ENCORE.
Turniej od 18 na http://www.twitch.tv/RoomOnFire
Ja to właśnie mam ten problem, ze gram nieregularnie. DM to nie jest zaden wyznacznik bo tam 10 zabic bez zgonu to nie jest jakis cud. Natomiast gdy teoretycznie wiadomo gdzie jest przeciwnik wkrada się stres i hs tak luźno nie wpadaja :D Poza tym jak sie gra AK za duzo to potem w CT jest problem. Ostatnio miałem cos 2 fragi po tej stronie, zeby w terro zrobic +20 :D
CS jest tak niewdzięczną grą, że jeśli chce się być dobrym, trzeba grać praktycznie codziennie. Gdy odpuści się trochę czasu, forma spada błyskawicznie. Szczerze powiedziawszy to ja nawet nie mam rangi, rozegrałem kilka turniejówek, po których stwierdziłem, że nie będę się dalej ośmieszał :P Przeważnie gram jedynie DM, albo jakieś pojedyncze mecze na serwerach społeczności w systemie turniejowym. W tej chwili gram nie najgorzej patrząc na to w jaki sposób gra działa na moim komputerze :P
Tak poza tym, można by się umówić na jakieś wspólne granie MM, zawsze grając w pełnym składzie będzie łatwiej o wbijanie kolejnych rang, czy też o zwykłą przyjemną grę, a widzę że o chętne osoby nie byłoby trudno.
edit: Za chwile ciekawie zapowiadający się mecz NiPu z Mouz, faworytem teoretycznie Szwedzi, ale przeciwnicy robią ogromne postępy i myślę, że niedługo mogą wejść do ścisłej czołówki światowej. Jak ktoś woli polski komentarz to Morgen, który chyba obecnie jest najlepszym casterem CS'a w Polsce, przynajmniej moim zdaniem komentuje go u siebie na twitchu.
Zamiast DM polecam HS Only DM, naprawdę robi różnicę :)
Btw. Czego oczekujecie jutro na 2gie urodziny CS ?
[17]
Karambita
Pewnie zapowiedź kolejnego turnieju. Pamiętam, jak dowiedziałem się o 15. urodzinach CS'a kilka miesięcy temu chyba na streamie Izaka. Zastanawiałem się, co Volvo może przygotować i byłem dość rozczarowany, że zapowiedzieli tylko ESL One.
Co do gry, to chętnie zagram. Mógłby ktoś przy okazji powiedzieć, czym spowodowane są moje problemy z tą grą? Pierwszy polega na tym, że komputer się przywiesza, gdy minimalizuję CS'a i próbuję do niego wrócić. Tak się dzieje przede wszystkim jak minimalizuję podczas aktywnej rozgrywki, bo w menu się to chyba nie zdarza. Chciałbym dodać, że moi kuzyni mają ten sam problem. Drugim problemem są spadki fps'ów, gdy wykonuję gwałtowny ruch. Są jakieś komendy, które by coś w tej kwestii poprawiły? Czasem miewam również serię sekundowych ścinek, których jest zwykle cztery pod rząd.
Spróbuj ustawić sobie jakąś maksymalną ilość FPS i dodać komendę cl_forcepreload 1 w launch options.
Wczoraj po dosyć długiej przerwie rozegrałem swój meczyk... Ciekawie nie było, GNM a czułem się jak silver.
Virtusi jednak nie pojadą na finały SLTV. Moim zdaniem podjęli jedyną słuszną decyzję, niech rzeczywiście skupią się na trenowaniu i tworzeniu taktyk, niż samej grze w takich turniejach, która im nic wielkiego w tej chwili nie da.
http://www.tv6play.se/program/ninjas-in-pyjamas/334488?autostart=true
Film o nipie :) Dla nerdów, fanów esportu i nie tylko - jeszcze nie ogladałem, ale polecam.
BTW. pasuje stworzyć watek seryjny o turniejach, mozliwosci zagrania razem i zwyklym gadaniem o grze.