siema
chciałbym przywrócić wcześniejsze właściwości dysku twardego, przez przypadek zrobił mi sie z niego dysk botowalny, z cruciala mx 500 o pojemności 250 GB, zrobił mi się dysk o pojemności 14,4 gb, jak mam go przywrócic do normalności ?
Jeżeli dane na tym dysku nie są ci potrzebne możesz usunąć partycję i utworzyć nową. Jak masz na tym dysku dane możesz "rozszerzyć partycję". Do tego celu możesz użyć narzędzia wbudowanego w win 10 lub programu zewnętrznego np. Paragon Partition Manager: dobreprogramy.pl/Paragon-Partition-Manager,Program,Windows,29131.html
Poniżej podam jak zrobić to za pomocą win 10:
1. Otwórz menu start i zacznij wpisywać: zarządzanie komputerem i kliknij raz w ikonę.
2. W nowym okienku wybierz zarządzanie dyskami
3. Odnajdź dysk i partycję którą chcesz usunąć lub rozszerzyć
4 Naciśnij prawym przyciskiem myszy na partycję i wybierz "usuń wolumin" lub "rozszerz wolumin"
4.a Jak usunąłeś wolumin to trzeba dodać nowy wolumin i sformatować go na ntfs.
wcześniej gosciu mi doradził HDD Low Level Format Tool zrobic niskopoziomowe formatowanie i zrobiłem, tylko teraz w moim komputerze nie widac go wgl jako dysk, dopiero jak wejde w panele sterowania, to wiedze jako pamiec masową, troch inną droga poszedłem, ale wiesz co mozna zrobić ?
Masz go podłączonego przez kabel SATA czy przez obudowę zewnętrzną i kablem usb?
Jeżeli przez kabel Sata to możliwe, że nie ma przypisanej litery.
Najpierw sprawdziłbym czy jest widoczny w zakładce zarządzanie dyskami w zarządzanie komputerem(punkt 1-3 wcześniejszej porady). Jak jest widoczny to sprawdziłbym czy ma nadaną literę (klikasz na odpowiednią partycję "zmień literę dysku lub ścieżki" i w nowym okienku "dodaj").