Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Błąd ze sterownikiem ekranu

02.09.2016 21:31
1
cycu33
2
Junior

Błąd ze sterownikiem ekranu

Witam ! Od dłuższego czasu mam problem z crashowaniem mojego komputera + sterownikiem ekranu, który przestał działać, lecz nie pojawia się komunikat o takowym problemie. Już tłumaczę o co mi chodzi.

Kiedyś miałem komputer z kartą 256mb i postanowiłem go zupgradeować. W tym celu zakupiłem kartę gts 460 (1gb).
Karta działała normalnie jakieś 2,3 miesiące, lecz potem zaczął występować problem, w którym gasił się ekran i po paru sekundach był przywracany. Temu problemowi towarzyszył komunikat : "sterownik ekranu kernel mode driver przestał działać, ale odzyskał sprawność" Z czasem problem się nasilał i występował o wiele częściej. Postanowiłem kupić nową kartę, bo myślałem, że jest zużyta, czy coś w ten deseń. Ową kartą była gt 740 (2gb). Działało dobrze... przez jakiś tydzień. Potem problemy zaczęły znowu występować. Po miesiącu zainwestowałem w nowy zasilacz. Problem nie ustępował. Więc kupiłem "nowy" komputer ( nowy w cudzysłowie, bo miał takie same komponenty ) Działał bardzo dobrze, lecz również do czasu. Próbowałem różnych metod, patrzyłem fora itd. Zdziwiłem się kiedy do tego poprzedniego komputera włożyłem kartę 256mb. Problem ustąpił i nie powrócił, więc on służy mi wyłącznie do pracy, lecz ten z 2gb kartą nadal miał problemy. Nie wiem co jest tego przyczyną. Jeszcze dodam, że problemy w komputerze do grania czasami ustępowały na jakiś miesiąc, a potem znowu powracały. Instalowałem sterowniki fabryczne, kombinowałem z ustawieniem karty w pci-expres. Teraz na dodatek występuje bluescreen "video scheduler error" lub po prostu staje się czarny ekran i słychać dźwięk, jaki był przy crashach w tych starych windowsach np. 98, takie zgrzytanie. Po chwili komputer się restartuje.

Czytałem różne fora i widzę, że bardzo dużo ludzi ma podobny problem lecz nigdy nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Mam nadzieje, że ktoś się zna na takich przypadkach, lub miał taki problem i go rozwiązał. Bardzo proszę o pomoc. Mój stan majątkowy nie pozwala mi na razie na kupno, nowego, droższego komputera, więc taka opcja nie wchodzi w grę. Z góry dziękuję.

Forum: Błąd ze sterownikiem ekranu