Cześć pytam się was drodzy doświadczeni życiem gracze jak to było w waszym przypadku z promocjami przed/po świątecznymi w przypadku sprzętu gamingowego (komputery laptopy i szeroko pojęty sprzęt), czy bylo np tak ze kupiliście coś przed świętami a po świętach okazało się tansze i kiedy lepiej waszym zdaniem kupować
P.S Sam przymierzam sie do kupna lapka za około 4.5k i nie wiem jak to jest xd
Pewnie w promocji będą te z reklamy " grafika gtx ! super szybki ssd ! iiiii procesor intel i5 ! ! "
Zawsze jak coś kupią to potem jest promocja na coś co kupiłem. Z drugiej strony często kończy się promocja na coś innego, a na którą się załapałem. Tak więc już od dłuższego czasu nie patrzę na promocje a jedynie co robię to unikam grudniowej zwyżki cen przed świętami.
Zresztą większość tych promocji u nas to w praktyce przeceny o 5-10% więc często nawet nie warto specjalnie odkładać zakupów byleby się załapać. Większe znaczenie mają daty premiery kolejnych generacji sprzętu i co za tym idzie zmieniające się trwale ceny podzespołów.
DYSK TYSIONC
GRAFIKA DŻIFORS
JUZ OD 4999.99
MEDIA MARKT! NIE DLA IDIOTUF
Ukradzione z fb
--->
Po lewej cena sprzed 2 tygodni, po prawej obecna. W piątek pewnie będzie super promocja do 1699 pln
Tylko że my to wiemy. Celem takich dużych sklepów są klienci nieświadomi tego jak to działa. Dla Januszy dla których szczytem obsługi komputera jest odpalenie Worda. Dla Babci i Dziadka dla których porównywarki cenowe, przeglądarka internetowa nie istnieją, i którzy łykają jak pelikany wszystko co im spece od marketingu wcisną. Gdyby uświadomić całą Polską społeczność co do takich nieczystych praktyk, a sklepy faktycznie odniosły by realne straty, to może coś by się zmieniło.
Jak chcesz oszczędzić to sprawdź cenę z początku października i czekaj aż będzie niższa (przełom styczeń-luty bo wtedy konsumpcja spada) lub taka sama (najprawdopodobniej po świętach bo zainteresowanie się obniży)
Jeśli mam robić większe zakupy elektroniki to zawsze robię to po 26 grudnia. Przyzwyczaiłem się, że ceny są najniższe bo sklepy/magazyny chcą wyprzedać stary towar.