Witam.
Zakupiłem Bioshock 2 na platformę steam. Wszystko działało w porządku 1/4 gry zaliczona, aż tu nagle jak nie .... gra przestała się uruchamiać. Nie pomogło odinstalowanie, wyczyszczenie rejestrów, ponowna instalacja ... nic, nadal to samo. Dodam jeszcze, że w takcie grania nie były instalowane żadne nowe programy ani nie był wymieniany żaden sprzęt w komputerze. Po "krashu" instalowałem nowe sterowniki karty graficznej, ale to również nie wpłynęło na poprawę stanu rzeczy.
Jakieś pomysły ? :]
AMD Athlon II 3,20 Ghz
4 GB ram
Ati Radeon HD 5800
Windows 7
Jak masz komunikat "gra niedostępna spróbuj później ...." to kiedyś to miałem.
Pomogło tylko odinstalowanie i ponowna instalacja steam. Tylko musisz skopiować a później wkleic zapisy gry, bo przepadną i grać będziesz od początku.
https://www.gry-online.pl/forum/pomocy-problem-z-duke-nukem-forever/z2b136d2
Steam wszystkie gry przechowuje w folderze /Steam/steamapps/common w miejscu gdzie jest zainstalowany. By zachować grę skopiuj ją na inną partycję. Po instalacji nowego steama uruchom go i zapuść ściąganie gry, którą wcześniej skopiowałeś.
Zatrzymaj pobieranie i wyjdź ze steama (nie zamykać okno, tylko wyjść. Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę steam przy zegarze systemowym i wybierz zamknięcie programu)
Wklej skopiowany katalog do ich pierwotnej lokalizacji i nadpisz to co steam zdążył stworzyć. Następnie uruchom go u na skopiowanej w ten sposób grze kliknij w bibliotece prawym myszy i wybierz właściwości. Szukaj zakładki pliki lokalne i sprawdź spójność plików gry. Dzięki temu steam przemieli katalog gry i będzie wiedział, że nie trzeba ściągać gry od nowa.
Nie trzeba tak kombinować z kopiowaniem gry i przenoszeniem katalogów.
W Steam'ie można bezpośrednio z poziomu klienta zrobić backup każdej gry zainstalowanej: klikamy prawym na pozycji i wybieramy "Backup game files".
A co jeśli mam na Steamie sporo ponad 100 gier? Też mam każdą ręcznie "backupować"? Sposób Mirka jest sporo prostszy i szybszy. Z tą różnicą, że lepiej przenieść sobie cały katalog "steamapps" (zamiast "common").
Gdybyś chociaż zerknął jak ta opcja działa to byś nie pisał takich głupot. Jeśli tyle gier rzeczywiście byś musiał backupować to trzeba trochę przeklikać i postawić ptaszków przy pozycjach, jednak jest to wygodniejsze bo od razu dostajemy instalator i nie trzeba bawić się w odpowiednie wrzucenie folderów po rozpoczęciu pobierania itp.
Do tego Steam każdą grę może Ci podzielić na równe party by można było np, wrzucić na kilka CD/DVD jeśli tego akurat potrzebujesz.
Doskonale wiem jak działa ta opcja. Z tym, że jest ona całkowicie nieprzydatna w przypadku reinstalacji Steama. Dużo prościej, szybciej i mniejszym kosztem można to zrobić metodą "wytnij - wklej". Wycinamy folder steamapps, reinstalujemy Steamy, wklejamy folder steamapps. Wsio. Na forum są ludzie, którzy mają i po 300 gier na tej platformie, ich foldery instalacyjne zajmują po kilkaset giga - taki backup będzie trwał spoooooro czasu. Cut-paste jest sporo lepszą alterntywą.
PS. Nie ma się co sprzeczać. Obie metody są dobre, obie działają i wzajemnie się nie wykluczają. Jedna działa lepiej jeśli chcemy sobie zachować gry na płytkach (napędzie USB, gdziekolwiek), na przyszłość, a druga jeśli chcemy tylko przeinstalować Steama (nie marnujemy miejsca na dysku, nie płacimy za płytki, oszczędzamy czas).
...i tak w sumie to ten steam to wielkie G. Grając ostatnio w Deus EX HR musiałem trzy razy przeinstalowywać staem, powtarzając za każdym razem tą samą procedurę.