Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Bioshock 2 + steam = problem

06.11.2011 07:36
deTorquemada
1
deTorquemada
258
I Worship His Shadow

Bioshock 2 + steam = problem

Witam.

Zakupiłem Bioshock 2 na platformę steam. Wszystko działało w porządku 1/4 gry zaliczona, aż tu nagle jak nie .... gra przestała się uruchamiać. Nie pomogło odinstalowanie, wyczyszczenie rejestrów, ponowna instalacja ... nic, nadal to samo. Dodam jeszcze, że w takcie grania nie były instalowane żadne nowe programy ani nie był wymieniany żaden sprzęt w komputerze. Po "krashu" instalowałem nowe sterowniki karty graficznej, ale to również nie wpłynęło na poprawę stanu rzeczy.

Jakieś pomysły ? :]

AMD Athlon II 3,20 Ghz
4 GB ram
Ati Radeon HD 5800
Windows 7

06.11.2011 08:12
2
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Jak masz komunikat "gra niedostępna spróbuj później ...." to kiedyś to miałem.

Pomogło tylko odinstalowanie i ponowna instalacja steam. Tylko musisz skopiować a później wkleic zapisy gry, bo przepadną i grać będziesz od początku.

https://www.gry-online.pl/forum/pomocy-problem-z-duke-nukem-forever/z2b136d2

Steam wszystkie gry przechowuje w folderze /Steam/steamapps/common w miejscu gdzie jest zainstalowany. By zachować grę skopiuj ją na inną partycję. Po instalacji nowego steama uruchom go i zapuść ściąganie gry, którą wcześniej skopiowałeś.
Zatrzymaj pobieranie i wyjdź ze steama (nie zamykać okno, tylko wyjść. Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę steam przy zegarze systemowym i wybierz zamknięcie programu)
Wklej skopiowany katalog do ich pierwotnej lokalizacji i nadpisz to co steam zdążył stworzyć. Następnie uruchom go u na skopiowanej w ten sposób grze kliknij w bibliotece prawym myszy i wybierz właściwości. Szukaj zakładki pliki lokalne i sprawdź spójność plików gry. Dzięki temu steam przemieli katalog gry i będzie wiedział, że nie trzeba ściągać gry od nowa.

06.11.2011 09:20
Yergall
3
odpowiedz
Yergall
26
Pretorianin

Nie trzeba tak kombinować z kopiowaniem gry i przenoszeniem katalogów.
W Steam'ie można bezpośrednio z poziomu klienta zrobić backup każdej gry zainstalowanej: klikamy prawym na pozycji i wybieramy "Backup game files".

06.11.2011 09:23
kjx
4
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

A co jeśli mam na Steamie sporo ponad 100 gier? Też mam każdą ręcznie "backupować"? Sposób Mirka jest sporo prostszy i szybszy. Z tą różnicą, że lepiej przenieść sobie cały katalog "steamapps" (zamiast "common").

06.11.2011 09:31
Yergall
5
odpowiedz
Yergall
26
Pretorianin

Gdybyś chociaż zerknął jak ta opcja działa to byś nie pisał takich głupot. Jeśli tyle gier rzeczywiście byś musiał backupować to trzeba trochę przeklikać i postawić ptaszków przy pozycjach, jednak jest to wygodniejsze bo od razu dostajemy instalator i nie trzeba bawić się w odpowiednie wrzucenie folderów po rozpoczęciu pobierania itp.
Do tego Steam każdą grę może Ci podzielić na równe party by można było np, wrzucić na kilka CD/DVD jeśli tego akurat potrzebujesz.

06.11.2011 09:36
kjx
6
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Doskonale wiem jak działa ta opcja. Z tym, że jest ona całkowicie nieprzydatna w przypadku reinstalacji Steama. Dużo prościej, szybciej i mniejszym kosztem można to zrobić metodą "wytnij - wklej". Wycinamy folder steamapps, reinstalujemy Steamy, wklejamy folder steamapps. Wsio. Na forum są ludzie, którzy mają i po 300 gier na tej platformie, ich foldery instalacyjne zajmują po kilkaset giga - taki backup będzie trwał spoooooro czasu. Cut-paste jest sporo lepszą alterntywą.

PS. Nie ma się co sprzeczać. Obie metody są dobre, obie działają i wzajemnie się nie wykluczają. Jedna działa lepiej jeśli chcemy sobie zachować gry na płytkach (napędzie USB, gdziekolwiek), na przyszłość, a druga jeśli chcemy tylko przeinstalować Steama (nie marnujemy miejsca na dysku, nie płacimy za płytki, oszczędzamy czas).

06.11.2011 09:56
😡
7
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

...i tak w sumie to ten steam to wielkie G. Grając ostatnio w Deus EX HR musiałem trzy razy przeinstalowywać staem, powtarzając za każdym razem tą samą procedurę.

Forum: Bioshock 2 + steam = problem