Witam zakupiłem sobie monitor asus248qe i mam pewien problem nie mogę ustawić na nim 144hz w ustawieniach mam tylko 60hz co może być problemem ?W ustawieniach karty graficznej mam podobnie. Wgl nie mogę zainstalować sterowników od monitora czy on aby nie jest tylko kompatybilny z kartą od nvidia ?Bo mam kartę radeona ?
*By włączyć funkcję 144 Hz (w trybie 2D), wymagane jest użycie gniazda DisplayPort (albo dwukanałowego DVI) oraz odpowiedniej karty graficznej z najnowszym sterownikiem. W celu uzyskania dodatkowych informacji należy skontaktować się z obsługą techniczną producenta karty graficznej.
Monitor dedykowany kartom GeForce.
Używam dwukanałowego DVI i nic z tego,a w ogóle nie moge zainstalować do niego sterowników,sterowniki są wymagane aby korzystać z 144 HZ ?
A nie masz instrukcji do niego? Może trzeba zaktualizować sterowniki karty graficznej.
Tak mam tą instrukcję tyle,że tam nic o tym nie piszę,a jak instaluje sterownik piszę,że nie można odnaleźć zgodnej grafiki.Czyli co na amd nie można używać tego monitora? nie rozumiem już kompletnie o co chodzi z kablami też próbowałem się bawić i dalej 60Hz o 3d już nie wspomnę bo bez sterownika ani rusz,a co najdziwniejsze w catalyst i w systemie ten monitor jest normalnie widoczny jako vg248
Poszukaj sterowników na stronie radeona, i w panelu ustawień twojej grafiki zmień na 144. Bo z tego co pamiętam na tej płycie są tylko zwykłe sterowniki do kart nvidii.
edit: rozumiem, że jakiś g-sync nie działa na karcie radeona, albo inna technologia zarezerwowana dla nvidia, ale 144fps to chyba standardowa opcja dla wszystkich...
Obok ustawień rozdzielczości ekranu powinna być lista z wartościami częstotliwości odświeżania do wyboru (przynajmniej w panelu geforce tak jest).
Masz coś takiego w opcjach sterownika?
Ja tak się staram pomóc po omacku bo też się przymierzam do zakupu tego monitora.
W catalyst mam właśnie tylko 60hz przy 1920x1080 a sterowniki do radka instalowałem na nowo (najnowsze)
Może być 60hz dlatego,że mam podłączone dvi-dvi ?Moja karta posiada wyjścia HDMI: 1 x HDMI DisplayPort: 2 x Mini DisplayPort DVI: 2 x DVI (1 Single Link, 1 Dual Link)
Myślałem o takiej przejściówce http://allegro.pl/adapter-mini-displayport-do-dvi-thunderbolt-mac-fv-i5314794526.html
Orientuję się ktoś czy taka zmiana mogła by naprawić ten problem czy to raczej nie jest wina kabla bo w sumie producent nie dawał by kabla na którym nie można uzyskać odświeżania jakie oferuje ten monitor
Producent na pewno oferuje wsparcie. Pisz, dzwon do nich po co się męczyć.
Mogę Ci dać namiar na kogoś kto ma taki monitor i powie Ci jak podłączyl. Pisz na fb w wyszukiwarce Maiko on jest prezenterem ESL. Napisz to niego wiadomość tylko krótka nie rozpisuj się może coś doradzi.
Problem chyba rozwiązany dowiedziałem się właśnie,że ta karta jest za słaba na 144hz i ten monitor nie jest kompatybilny z amd więc jak ktoś ma zamiar go kupować niech nie popełni tego błędu co ja.Chyba muszę kupić jakiegoś geforca,czy gtx 660 dal by radę?