Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Anno 1404 - problem ze zdobyciem przypraw

13.07.2014 14:54
1
Bartas1979
95
Konsul

Anno 1404 - problem ze zdobyciem przypraw

Witam,

Mam taki oto problem. Po kilku misjach w Anno 1404, gdzie bez problemu wcześniej, mogłem uprawiać przyprawy, nastąpił zonk. Otóż stawiam wytwórnie przypraw, sieje pola i dostaje komunikat nad domkiem, że ziemia jest nieurodzajna. Dodam ze oczywiście postawiłem koło wytworni przypraw, budynek odpowiedzialny za użyźnianie gleby ale nic to nie daje (okolica cala zielona a komunikat o braku urodzajnej gleby jak byl tak jest). Zakupiłem nawet przywilej siania przypraw poza terenami pustynnymi i mam to samo. Pls. pomóżcie.

Dzięki.

13.07.2014 15:01
.:Jj:.
2
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

Jest to banalnie proste:

1. Przyprawy rosną tylko na wyspach południowych (jak sama nazwa wskazuje- południowa połowa, jasna woda, piasek...)
2. Na wyspie muszą być ZASADZONE przyprawy jeśli ich domyślnie nie ma. Wyspy które mają wolne miejsca na nowe surowce mają żółty znak zapytania w statusie koło innych surowców.
Jak nie ma domyślnie sadzi się poprzez przeniesienie nasion do slotu w głównym porcie i kliknięcia na nie a potem na potwierdzenie zasiania.
3. Jak przyprawy można już uprawiać to trzeba postawić ich wytwórnię i stworzyć (dla efektywności) maksymalną ilość pól, pamiętając że nie można ich uprawiać na piasku. Musi być to teren zielony lub użyźniony poprzez postawienia norii. Na początku małej, potem dużej.

Z tego co widzę nie zasadziłeś ich, samo ich istnienie w 'ekwipunku' portu niczego nie zmienia.

ed: ilość slotów w porcie (na dod. przyprawy czy przedmioty dające bonusy- do walki czy produkcji) zwiększa się z 1 do 3 czy tam 4, wraz z ulepszaniem portu do wyższych poziomów.

Powodzenia w graniu, tytuł jest fenomenalny. Na Wikipedii gry jest sporo porad i pomysłów na uprawy i planowanie miast.

14.07.2014 00:13
3
odpowiedz
Bartas1979
95
Konsul

Dziękuje Ci bardzo za pomoc! Bardzo mi pomogłeś. Faktycznie, na mojej wyspie nie miałem zasianych przypraw.

Teraz podobny problem mam z wytwórcą książek. Niby wszystkie surowce są, a ksiązki nie sa produkowane. :-(

Czy tutaj również nalezy zrobić podobny zabieg?

Forum: Anno 1404 - problem ze zdobyciem przypraw