Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Anglia - Mała wycieczka, parę pytań

15.04.2011 16:15
1
Diplo
175
Senator

Anglia - Mała wycieczka, parę pytań

Witam,

W lipcu wybieram się do Anglii na kilka dni. Plan generalny to:

Lądowanie w Londynie, transfer do Bristolu.
2, 3 dni - Bristoli okolice
Transfer do Londynu
2, 3 dni - Londyn i okolice
Wylot z Londynu

Pytania:

- Czym najlepiej tam polecieć? Wizzair? Doliczają oni jakieś ukryte opłaty? Kierunek to w zasadzie Warszawa - Londyn
- Czym najlepiej poruszać się po Anglii? Ichni PKS? Wynająć samochód? Co bardziej się opłaca?
- Czy w Bristolu jest co zwiedzać dwa, trzy dni czy lepiej szybciej uciekać do Londynu?
- Czy kilka dni na Londyn to nie przesada?

Z góry dzięki za jakieś sugestie :-)

edit: nazwa miasta

18.04.2011 11:31
2
odpowiedz
Diplo
175
Senator

mały up

18.04.2011 11:37
3
odpowiedz
Lutz
173
Legend

Bristol.

3 dni na Londyn to b. mało

18.04.2011 13:48
4
odpowiedz
zanonimizowany577469
43
Pretorianin

Bristol - generalnie to coś takiego jak Clifton, most, katedra, uniwersytet (ładny - ale raczej nie jako zabytek czy coś) nowe centrum, the mall, statek capitana hooka (jakoś nie zrobił na mnie wrazenia :) ), jakieś tam inne statki są, jest parę muzeów, parków, zoo, "niedaleko" jest stonehange - ale jak kolezanki były to mówiły że troche się zawiodły na magii tego miejsca...może warto jeszcze zahaczyć o bath bądź - o cardiff (i imprezowo i dla zwiedzających) - oba niedaleko. .. sam Bristol to raczej przemysłowe miasto, fabryka rollsa (w sumie to nie wiem czy silnikow czy samochodow :)), fabryka cześci do airbusa, przeładunek poczty, potem caaaaały port (nie pamietam do konca nazwy dzielnicy, ale same magazyny itd.) - najwięcej jest w ścisłym centrum + klifton.

Jeżeli chodzi o sam londyn to rzeczywiśce mało :) - chyba że wybierzesz tylko to co lubisz najbardziej

18.04.2011 13:58
😜
5
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Trzy dni w Londynie to spedzilem w samym Imperial War Museum i ogolnie rzecz mozna mam je z grubsza ogarniete...

18.04.2011 14:52
6
odpowiedz
Diplo
175
Senator

Dzięki :-)

Bristol <- Wybieram z musu, znajomi mają tam wesele ;-)

Czyli lepiej 2 dni w Bristolu a resztę wyjazdu przenieść na Londyn? Co polecacie zobaczyć w Londynie?

A jak z komunikacją po Anglii? Samochód czy PKS?

18.04.2011 15:27
mrEdDi
7
odpowiedz
mrEdDi
63
Sygnatariusz

A jak z komunikacją po Anglii? Samochód czy PKS?

-polecam pociągami ;]
a po Londynie to już metrem albo autobusami ;)

18.04.2011 16:19
8
odpowiedz
Diplo
175
Senator

Ta, pociągi. Tylko jak patrzyłem jakieś linie national trains. 68 funtów za dwie osoby w jedną stronę. Drożej niż wynajęcie samochodu w avis na lotnisku ;-)

A może ktoś polecił by jakieś dobre niedrogie noclegi w Londynie lub najbliższej okolicy? Gdzie w ogóle takich rzeczy szukać?

18.04.2011 16:40
Drackula
9
odpowiedz
Drackula
238
Bloody Rider

W londynie w okolicach Hyde Park jest masa malych hoteli gdzie mozna znalezc pokoje po 30 GBP jak sie poszuka.

A co do podrozowania to najtaniej wychodzi autobus a jesli jest polaczenie MEGABUSEM to i w miare szybko.

Forum: Anglia - Mała wycieczka, parę pytań