Kurde co się dzieje z tą AMD? Wgl o niej nie jest głośno nic poprostu głucho wszędzie.
Nie to co Nvidia.Czy AMD już tak upada?
AMD ma duży zysk z konsol, więc nie spinają się tak jak NVIDIA.
A o czym ma być głośno, skoro nie wydają żadnych nowych kart? Wypuścili ostatnio trochę informacji, ale to za mało.
A ja właśnie zainwestowałem w Radeona, po przesiadce z NVidii i trochę czuje się tak, jakbym się przesiadł z Mercedesa do Opla Astry :)
Mi się zdaje,że AMD lekko obumiera :)
Kontraktów to już chyba wgl nie podpisują z twórcami gier ;) (to moja myśl)
[4] Czym się to objawia ? Nie obszyte skóra wentylatory, czy o co chodzi ? Miałem kartę nvidii, mam druga od amd (4870) i różnicy nie czuję w niczym. Z mitycznymi sterownikami nigdy nie miałem problemu, czary Panie, czary.
@denis125
Tak obumiera że produkują układy graficzne do Xboxa one i PS4. Coś tam powiedzieli o nowych kartach, ale szczegółów ani nawet konkretnej daty nie podali. Tak naprawdę ostatnie karty AMD konkurowały z GTX 6xx, te lepsze mogły walczyć pod względem wydajności z serią GTX 7xx. Następna seria AMD(20nm a nie jak nowe GTX-y 28nm) (r9 3xx?) będzie miała nowy typ pamięci (mają być dużo szybsze od obecnych). Co z tego wyjdzie nikt nie wie, teoretycznie nowa seria powinna wgnieść w ziemię stare karty, ale to wszystko zależy od sterowników i jakości wykonania samej karty. Poza tym jeżeli zmiany będą zbyt duże może wyskoczyć niekompatybilność ze starszymi programami.
Edit. Jeszcze gdzieś widziałem że następna seria (ta po domniemanych r9 3xx) ma być wykonana w technologi 16nm, mam nadzieje że Nvidia od razu przeskoczy z 28nm na 16nm.
@Diobeuek
Też nie wiem o co komuś może chodzić z tymi sterownikami, w życiu nie miałem problemu ze sterownikami od AMD, od Nvidii tylko raz, ale to była wina Avasta więc się nie liczy :D
Diobeuek:
Mam Radeona 8850, wersja mobilna.
- sterowniki: rzadziej wydawane, i wiecznie skonfliktowane z innymi - doszło do tego, że ostatnią nie powodującą konfliktów z moim systemem wersją sterowników Catalyst jest taka sprzed prawie roku. Czekam aż firma Dell zaakceptuje kolejne wersje, które nie spowodują problemow. Z Nividią (9650) nigdy nic takiego nie miałem.
- samoistne wyłączanie się sterów Radka i autoprzesiadka na zintegrowaną grafikę. Nie muszę mówić, jaki to ma skutek w grach...
- świszczące cewki w tej karcie. Sporo na ten temat czytałem i niestety po prostu "ten model tak ma".
Z drugiej strony tenże Radek ma jedną zaletę - wydziela sporo mniej ciepła niż moja poprzednia karta, a że to była właśnie Nvidia i przegrzała mi ogólnie laptoka, to...
A ogólnie nigdy bym nie kupił Radka, ale akurat wychodziły nowe generacje konsol, wyposażone w grafiki tej właśnie marki, i stwierdziłem, że skoro AMD podbiło rynek konsol, to i PC zaraz szturmem zdobędzie, wypychając z rynku NVidię. Jak pokazuje rzeczywistość - myliłem się.