Posiadam Procesor AMD x3 720 (BE) da się go overclockowac razem z włączonym 4 rdzeniem?
Parametry PC:
AMD x3 720 (BE)
4GB ram DDR2 800mhz (2x 2GB)
Nvidia 8500gt (wersja 1GB)
ASRock N68C-GS FX
Zasilacz jakiś dziwny: model 4life 400
I chłodzenie oryginalne do tej płyty od AMD od nowości nie zmieniane (razem z procesorem było)
Narazie nie mam Pasty termoprzewodzącej, powinna we wtorek dojść. (Be Quiet DC1)
I da się to sensownie overclockowac z odblokowanym 4 rdzeniem? O ile uda mi się go odblokować. Jest coś takiego co automatycznie robi OC takie na jakie bez ryzyka mogę sobie pozwolić na tym PC aby nic nie spalić?
Na tym zasilaczu nie podkręcaj bo to noname.
Oc na tym zasilaczu może się źle skończyć dla reszty komputera.
A odblokować ten 4 rdzeń mogę?
Nic się nie stanie?
Bo gdy będę miał
3 rdzenie po 2.8ghz to aby uzyskać to samo co 4 po 2.8 będę musiał kręcić te 3 rdzenie do 3,5 każdy.
Wiec chyba lepiej jak by mi się ten rdzeń odblokować udało a efekt podobny co kręcenie tego procka. Wiec to będzie bezpieczne na tym zasilaczu? Te odblokowanie 4 rdzenia?
Pewnie że możesz ale wymień jak możesz ten zasilacz na coś markowego bo to tykajaca bomba.
Nałożyłem paste ARCTIC MX-4. Ta pasta przewodzi prąd? Coś się stanie jak nałożyłem za dużo?
Edit: ok udało się. Tak jest ok?
Dobra :) DZIĘKI Slow Ride ZA POMOC!!!
Komputer działa nad wyraz dobrze jak na PC za 65zl :P
Pamiętam w jednordzeniowych Sempronach odblokowywałem rdzenie :) Ale to była loteria, za to w Phenomach niemalże każda próba kończyła się powodzeniem.
Szkoda, że już nie ma takich procesorów.
Słyszałem też o sztuczce z ołówkiem :)
Akurat u mnie z AMD x3 720 BE zrobił się AMD x4 20 :) co ciekawe:
x3 miał 3.80GHz na rdzeń
x4 ma 3.81GHz na rdzeń
Hehehe
Tak powinno być?
A udało ci się na tych sempronach?
Kilka komputerów wpadło mi w ręce, na 5 takich udało mi się odblokować tylko 2. Reszta w ogóle nie działała, albo skrajnie niestabilnie. Metoda z ołówkiem to chyba działała na Duronach, z tego co pamiętam :)
Co do taktowania, to tak powinno być. Ten model ma trochę wyższe taktowanie. Ale jak coś będzie działać nie tak, to warto obniżyć zegary.
Kurczę, niby jest ten 4 rdzeń ale jak włączę to dość często są artefakty na ekranie np przeglądarka jest cała na niebiesko albo paski na niej są i w okienkach otworzonych... czyli rdzeń nie stabilny. Jeszcze do tego gdy włączę ten rdzeń to nic nie chce działać. Żaden plik exe tak naprawdę bo mam np. W grach APPCRASH :( testowałem na normalnych 3x i tak:
Normalny temp: 30-31 Stopnie
Gdy gram w Saints Row 3 to 37-39 stopni. Czy to oznacza ze spokojnie mogę zrobić overclock np. Do 3,5Ghz? Albo do ilu było by dobrze? 3,2GHz? Mam tylko jeden wiatrak w tym PC, ten od chłodzenia Procesora :) mam 2 jeszcze przykręcone ale nie podłączone. Mogę je podłączyć ale narazie potrzeby nie ma a pozatym nie wiem jaka powinna być cyrkulacja powietrza. Czyli temperatury są według mnie naprawdę OK. Co najlepsze ten komputer chodzi cicho :) zasilacz stary i trochę głośniejszy ale i tak całość PC cichutko. Dużo by dało te 3,5GHz w porównaniu do 2,8GHz? W Saints Row 23fps :/
Rdzeń jest niestabilny, czasami pomaga obniżenie taktowania i podwyższenie napięcia, ale to jest optymalne rozwiązanie.
Lepiej podkręcić pozostałe 3 rdzenie, ale powiem że dawno się takimi starociami nie zajmowałem, więc nie podpowiem zbyt wiele. Zobacz jakieś poradniki na PClabie, PurePC, tam na pewno coś znajdziesz.
Ok sprawdzę. Tego zasilacza się boję :) bo będę grał w CS: GO to efekt wybuchu bomby będzie aż za realistyczny. No cóż... raz się żyje :)
Po co zmuszac 90 letniego dziadka do sprintu na 100m?
Kup sobie:
https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-fx-4300-4x-3-8-4-0-am3-100-sp-gw-7849089941
https://allegro.pl/oferta/amd-fx-4100-quad-core-4x3-6ghz-am3-7840782241
Wedlug producenta plyta obsluguje te procki, a przyrost mocy bedziesz mial z 2x :P Zreszta cisniecie procka to nic nie da grafika to gowno niesamowite :)