Hej!
Dostałem propozycje sprzedaży mojego procesora na Allegro od osoby, która chciałaby go kupić na firmę i potrzebuje do tego faktury VAT lub umowy kupna sprzedaży.
Jako osoba prywatna, nie prowadząca działalności gospodarczej, co powinienem zrobić? Chyba nie fakturę VAT, co nie? W takim razie prosić kupującego o sporządzenie i wysłanie mi umowy kupna sprzedaży celem podpisania?
>>> Sethlan
Dlaczego to ON ma Tobie wystawiac fakture, skoro to TY sprzedajesz towar?
szaka24 - a niby czemu?
Chyba Ci się to średnio opłaca bo nawet jeśli znajdziesz sposób na wystawienie faktury, będziesz musiał zapłacić podatek VAT od sprzedanego przedmiotu.
Jak może płacić VAT skoro nie jest płatnikiem VAT?
A wątkodawca niech znajdzie wzór umowy kupna sprzedaży w necie, dopasuje go i dołączy do tego procesora.
Już się zdążyłem połapać.
Raistand --> ale jeśli wartość przedmiotu wyniesie ponad 1000 zł, to będzie musiał zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnych. A do tego ująć to w zeznaniu rocznym.
@up - PCC płaci kupujący no i nie chce mi się wierzyć, żeby ten procesor był wart ponad 1000 złotych.
Tak, jest wart ponad 1000zł. Na szczęście jest takie coś jak sprzedaż okazyjna - więc mnie nie interesuje nic poza umową kupna-sprzedaży, którą kupujący chce sporządzić, bo ów sprzęt bierze na firmę, a nie na siebie. W razie odwiedzin skarbówki pokaże, że CPU został zakupiony legalnie bez mieszania. Fakt, faktem samo kupno na Allegro to z automatu umowa kupno-sprzedaż, ale w przypadku firm nie zawsze jest to wystarczający dowód - tak wyczytałem w internecie. Dziękuję za pomoc niemniej.
Sprzedaję, bo nie opłaca mi się kupno płyty pod ten procesor - kilka tygodni temu spaprały mi się oba komponenty i CPU przyjęto na gwarancję. Otrzymałem nowy ze świeżą gwarancją, ale wygodniej mi go sprzedać.