Takich wiadomości jak ta dostałem już mnóstwo jednak ta jest wyjątkowo głupia, więc postanowiłem napisać o niej tutaj.
Oto jej treść:
Z naszych zrodel wynika ze nadal na panskim nie zostala zainstalowana latka aktualizujaca wykryty blad w komponentach adobe.
Z tego powodu interweniujemy oraz ponaglamy o zainstalowanie tej ze latki.
Aby pobrac wystarczy kliknac na link ponizej
www.adobe.com/aktualizacja.exe
Jesli jednak tego nie zrobisz jestes zobowiazany do wyslania listu w ktorym wyrazisz swoja niechec to instalowania latki
W liscie musisz zawrzec swoje pelne dane, w tym numer dowodu osobistego oraz PESEL
Pozdrawiamy Firma Adobe!
Nie dość, że pisane na prędko i to przez jakiegoś gimnazjalistę, to jeszcze proszą mnie o robienie głupot takich jak wysłanie listu z pełnymi danymi osobowymi, jeśli nie chcę zainstalować łatki :D.
Najciekawszy jest link. Niby wygląda dobrze, ale widoczne są tam dwa błędy popełnione przez gimnazjalistę-hakiera. Po pierwsze, czy tak poważna firma jak Adobe umieściłaby w głównym katalogu serwera plik exe i to o polskiej nazwie? Nie, na pewno nie. Po drugie, wystarczy najechać na link, a pojawi się docelowy adres. Wtedy adres wygląda już zupełnie inaczej. Tzn. coś w tym stylu - www.adobe.domenastosowanaprzezdarmowyhostingzebyzachecicklientadokupnaplatnegohostingu.pl
Celowo nie podaję linku, bo nie chcę żeby ktoś z was ściągnął sobie wiruska na komputer.
odpisz na maila:
" witam
tu funkcjonariusz policji ds. przestępczości internetowej
dziękujemy bardzo za tak wyraźną póbę podszywania się i wyłudzania danych
sprawie i śledztwu zostaje nadany tryb pilny
zgłoszenie osobiste na komendę może przyczynić się do łagodniejszego wyroku.
z całą pewnością - do zobaczenia wkrótce!!!"
[2] - heh... :D
Dzięki za ostrzeżenie BTW :)
UP
Podszywanie się pod funkcjonariusza Policji jest karalne.
Nie miałem zamiaru się podszywać, chciałem wam tylko pokazać tego durnego e-maila. Co dziwne przyszedł z jednego z forów dyskusyjnych na których kiedyś się rejestrowałem.
to dobrze, bo podszywanie jest karane, dobrze robisz, jestes naprawde fajnym Raresem
A znasz innych Raresów?