Właśnie skończyłem małe granie w FEAR, bo kilka osób mi mówiło, że tam AI jest świetne, okazało się, że kłamali, AI jest cholernie słabe. Nie raz było tak, że zabiłem przeciwnika i jego kompan stojący zaledwie 3 kroki od niego mimo chyba krzyku, że ktoś tu jest, nie ogarniał i stał w miejscu gapiąc się w przeciwną stronę i mogłem podejść do niego na luzie i przywalić mu prawym przyciskiem myszy. Skoro AI było tak głupie to jak już znudziła mnie ta durnota, to poszedłem w RAMBO MODE i zacząłem solo kosić po 6 przeciwników na raz na luzie, bo AI tak nieogarnięte było, że nawet mimo ich wielkiego DMG, potrafiłem to głupie AI tak załatwić, że nie potrafili mnie zabić i kosiłem ich na luzie.
Poza dennym AI, FEAR jest grą niestraszną, co najwyżej 7 latek się przestraszy, a skrypty są idiotyczne. Do tego na starcie gry jak przeciwnik walnął mnie z zaskoczenia (bo skrypt się odpalił jak wyskakuje i wali) to dostał ode mnie z jedną lub dwie piękne kulki, które 0 dmg mu zrobiły, gra oszukuje, dała mu GOD MODE. Jestem bardzo zawiedziony grą. Jedynie grafika jak na prawie 2015 rok, jest dość fajna. Poza grafiką, nie ma w tej grze niczego ciekawego.
Proszę was byście mi podali gry z na prawdę porządnym AI. Nie chcę być po raz kolejny zrobiony w balona.
Call of Duty: Ghosts i tryb Squad Assault z botami na multi. Sztuczna inteligencja jest tam naprawdę na wysokim poziomie.
szachy
poza szachami (ew. moze cos pominalem) nie znajdziesz gry, gdzie AI jest lepsze niz czlowiek
Najlepsze gry z AI, to te z multiplayerem. Jeśli popełnia jakieś błędy, to z pewnością ludzkie (ciekawe dlaczego?).
W Destiny sztuczna inteligencja radzi sobie całkiem nieźle. Jest tam parę skryptów które są wstanie przewidzieć standardowe zachowania graczy i podczas gry wygląda to nieźle. Przykład, gdy kończy nam się amunicja w magazynku, to przeciwnicy odchodzą od nas żebyśmy ich nie uderzyli.
Czy nawet potrafią uciekać gdy mają mało życia czy całkowicie odpuścić atak na chwilę. Ciężko to w grze wyłapać bo zazwyczaj jest jedna wielka sieka i płyny z ofiar tryskają wszędzie dookoła. Ale gdy nadejdzie trudniejszy moment to da się zobaczyć, że przeciwnicy potrafią działać w jakiś bardziej złożony sposób niż tylko strzelanie do nas.
Oczywiście da się ich podejść od tyłu.. no ale przecież graczy w multiplayerze nie raz zachodnimi z jeszcze większą łatwością.