Dwurdzeniowy procek: AMD athlon m320
Chipset: AMD M880G
Ram: 4GB DDR2
Dysk: 500GB HDD 5400
Ekran: LED 17,3” 1600x900
Grafika: ATI Mobility Radon HD5650 1GB
Gwarancja: 2 lata
Mogę kupić za 1700zł nówkę i się zastanawiam, czy warto. Potrzebuję kompa do noszenia na uczelnię, zabierania na wakacje. Głównie do oglądania filmów, AUTOCADA, i starszych gier np. na wykłady –a jak przy okazji pójdzie np. pójdzie Modern Warfare – świetnie, nie pójdzie – trudno, bo CS, WoW i Heroes 3 pójdą na pewno.
Waga mi nie przeszkadza zupełnie, chciałbym tylko wiedzieć, czy kupując go nie przepłacę, bo w tej samej cenie mógłbym mieć coś lepszego, a ten tylko na papierze wygląda tak fajnie. Generalnie do gier mam stacjonarnego kompa, więc na lapku GTA IV nie będę miał potrzeby odpalać. Pomóżcie forumowicze i doradźcie. Warto za tą cenę?
Za tę cenę nic lepszego nie znajdziesz. Co prawda sam bym ACERA już nie kupił (choć ponoć już nie produkują takiego badziewia jak jeszcze parę lat temu, gdy mój co 3-4 miesiące wysyłany był do czeskiego serwisu) ale jeśli jesteś niezrażony do tej firmy to możesz śmiało brać :P
//edit a i o CODy się też nie martw, pójdą spokojnie...
http://www.notebookcheck.net/ATI-Mobility-Radeon-HD-5650.23697.0.html
Ze sprzętem mam zwyczaj obchodzić się delikatnie, więc myślę, że lapek jakoś wytrzyma :)
GTA IV też na nim pójdzie :) Acery teraz sprzedają z gwarancją door to door więc realizowanie gwarancji jest mało kłopotliwe.
Co prawda do AutoCADa im większy ekran tym lepiej, ale chcesz nosić taką krowę ciągle ze sobą?
Właśnie ja nigdy nie miałem problemów z tym, że laptop duży i ciężki :) Jak już go rozstawię, to mi nie przeszkadza, a użyteczność>funkcjonalność :)
Jak będę gdzieś wyjeżdżał, to będę miał porządny ekran do oglądania filmów.
A czy jest jakieś oprogramowanie do lapków, pozwalające na tymczasowe obniżanie wydajności, żeby bateria dłużej trzymała?
KoSmIt -> Teoretycznie system powinien tym zarządzać. W Viście i Siódemce masz większe możliwości konfiguracji. Ogólnie teraz prawie każdy laptop jest w stanie obniżyć taktowanie procesora (w moim starym lapku z 2 GHz na 800 MHz), a w niektórych wypadkach też karty graficznej. Dobrze jest też ustalić, z których portów USB korzystasz i wyłączyć na czas pracy na baterii te zbędne. O BT i WiFi, przyciemnianiu ekranu itp. oczywiście nawet nie wspominam.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-7540G.36611.0.html
Może recka pomoże? Za 1700 wg mnie warto, tym bardziej, że to nówka.
A co do okazyjnego pogrania - taki Modern Warfare spokojnie śmignie, skoro na nisko-średnich ustawieniach w Crysisa w 1024x768 da radę płynnie pograć ;)
Nie rozumiem, czemu laptop w recenzji ma inny procek i pojemność dysku? Pomylili się w ofercie, czy w recenzji? A może przez to cena taka niska?
Nie wiem co bedziesz w tym autocadzie robil, ale procek ktory 1mb w superpi liczy 36 sekund raczej koksem w tej dziedzinie nie bedzie, to tak na wszelki wypadek, zebys sie nie przeliczyl :)
A superpi to?
Ja generalnie takie uczelniane bzdety tylko na potrzebę zajęć w tygodniu, żebym mógł otwierać i jakieś nieznaczne detale zmieniać.
A gdybyście mogli polecić mi jeszcze jakiegoś mniejszego lapka w podobnej cenie? Strasznie dużo opinii się naczytałem, że to raczej może służyć jako zastępstwo komputera biurkowego, a takiego zastępstwa nie potrzebuję.
Jakieś rady?