Witam. Posiadam płytę główną Asus P8Z77-V LX2 i procesor i5 3470 oraz 4 x 2GB pamięci Ram DDR3. Zasilacz Chieftec 600W GPS 600A8.
W systemie Windows 7 Home Premium 64 Bit pokazuje mi we właściwościach komputera zainstalowana pamięć Ram 4GB. Przy starcie systemu i w BIOS(aktualna wersja 2501) też pokazuje 4096 (1066). Natomiast w programie CPU-Z w memory jest podane 8GB Dual. Pamięci to Patriot 1600LL Series. Na każdym z 4 slotów pokazuje że jest po 2GB Max Bandwitch 533 Mhz Ranks Dual. Frequency Jedec#1 457Mhz Jedec#2 533 i XMP 1600 800Mhz. Voltage pokazuje dla 2 kości 1.50V-1.50V-1.900V a dla drugich 2 kości 1.50V-1.50V-1.800V. Przekładałem już każdą kość w inny slot ale za każdym razem Bios i system pokazuje 4GB a CPU-Z dalej ze 8GB. Sloty na płycie sprawdzone testem na jednej kości pamięci i są sprawne. Same pamięci też są dobre bo na innej płycie GA P55A UD3 było 8GB w Bios i systemie. Możecie pomóc jak zrobić by było 8GB w biosie a nie jak pokazuje 4GB. Pamięci są identyczne 4 sztuki takie same była każda sprawdzana w slocie oddzielnie i było ok. Jak były 3 pamięci i jeden slot pusty to pokazywało nadal 4GB. Jak są wszystkie w slotach dalej 4GB. Robiłe reset zworką na 10 sekund z pinu 1-2 na 2-3. Nadal jest 4GB a CPUZ pokazuje ładnie że jest 8GB. Bateria w płycie też była wyjmowana na chwilę. Dziś zamontowałem 4 kości pamięci Ballistix Sport po 4GB razem 16GB ale jest tak samo jak było w przypadku tych Patriot 4 kości po 2GB. Wykrywa 8GB wkładałem kości pojedynczo pierwszą start systemu zamknięcie, drugą ale już przy trzeciej nie podało mi 12GB tylko dalej się upiera przy 8GB? Przy komplecie 4 ramów bios i system widzi 8GB zamiast 16GB choć CPU-Z pokazuję 16GB w Dual. Więc zmiana na inne ramy nie pomagają. Co w takim przypadku? Uszkodzony kontroler pamięci procesora? Uszkodzone piny na gnieździe płyty głównej? W bios ustawiłem profil XMP i to działa z wyjątkiem tego że zamiast pełnych 16GB jest cały czas 8GB. Wszystkie pamięci są dwustronne. Robione zgodnie z instrukcją płyty ale to na nic bo nie pokazuje pełnej ilości pamięci. Był reset Biosu CMOS itd. Po włożeniu 2 kości w jaki by nie był slot jest 8GB. Po dołożeniu 4GB i kolejnych 4GB problem ni?e czyta ich BIOS choć widzi w SPD Information 4 włożone kości pokazuje i system z wyjątkiem programów diagnostycznych gdzie tam jest 16GB. Jeszcze raz wgrałem BIOS 2501 i to nie rozwiązuje problemu. Zainstalowałem nawet Windows 10 i pokazuje tak samo 8GB zamiast 16GB. Windows 7 identycznie.
tak czy siak o uszkodzeniu ciężko mówić skoro system widzi dobrze. martwił bym się w odwrotnej sytuacji - gdyby bios widziała a system nie. bo w grach chyba nie masz problemu
@mirko81 Tak widzi każdą kość po 4GB w 4 slotach SPD information ale na głownym ekranie podaje 8GB
Płyta główna ma wgrany najnowszy ostatni aktualny Bios i na tej wersji nie działa problem występuje cały czas. Mógłbym wgrać niższą wersje sprawdzić i wgrać od nowa najwyższą. Resety Biosu nic nie dają. Niedługo sprawdzę opcję dwa moduły po 8Gb z QVL producenta zobaczymy co pokaże i zostane na zajętych 2 slotach i 2 pustych
może po prostu każdy bios ma jakiś błąd w kosmetyce przy 4 slotach, ale ostatecznie wszystko działa.
@mirko cyt. "może po prostu każdy bios ma jakiś błąd w kosmetyce przy 4 slotach, ale ostatecznie wszystko działa."
Może masz rację to że pokazuje mi 8Gb a nie 16Gb to szczegół bo będzie system korzystał z całości tylko jak to sprawdzić? Odpalić coś co ma w wymaganiach sprzętowych minimum 16Gb RAM wtedy wszystko się wyjaśni. Co byś zaproponował?
skoro CPUZ pokazuje ci 4x4 dual to wszystko jest ok.
zapuśc np PerformanceTest Version 9.0.1030 i test pamieci
https://obrazki.elektroda.pl/5662157600_1558292559.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/6060757900_1558292613.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/9940428700_1558292944.jpg
Wyglada ze programy różnie wykrywają pamięć. Z grami kto wie czy podobnie nie będzie.
Jakiś amator-serwisant musi poradzić
Planuje włożyć dwie kości po 8gb Corsair Vengeance LP 1600MHz 10-10-10-27 1.50V w dual channel do niebieskich slotów. Dwa czarne zostawiam puste. Nie będę bawił się w 4 moduły bo płyta nie chce tyle i woli dwa. Poza tym muszą to być RAMy z QVL. Płyty główne Asusa są chyba mega wybredne w tym temacie bo na Gigabytach wszystko chodzi bez marudzenia. W każdym razie na Asusie działa tylko 1 DIMM oraz 2 DIMM i więcej już nie chce. Testowane na Patriotach 4x2Gb oraz 4x4Gb Ballistix. Zobaczymy jak płyta zareaguje na 2 moduły 8gb z QVL.
Problem został rozwiązany. Włożone zostały dwa moduły RAM DDR3 Corsair Vengeance 2X8GB 1600MHz 10-10-10-27 XMP na napięciu 1.50V i wykrywa w końcu całość 16GB. Bios system i programy także pokazują dobrze. Teraz wszystko jest prawidłowo. Pracują w dual channel. Zamykam temat. Dziękuję mirko81 za pomoc i porady. Pozdrawiam