Heh ...
www.youtube.com/watch?v=9U8CZAKSsNA#t=416
Człowieku dzisiaj się urodziłeś czy jak ???
A może jesteś z tych co dalej myślą, że zostały zdetonowane na świecie tylko 2 bomby podczas drugiej wojny światowej.
W dodatku bomby zrzucone na Japonię w porównaniu do najpotężniejszych bomb, które testowo detonowano, to były zwykłe odpustowe petardy.
No ... to że kilka testów itd. to wiadomo ale 2050 ?! To nie wiedziałem i ledwo przyjmuje jako fakt :)
Aaa...tak...yyy no tak mi się wydaje, że coś z tobą nie tak.
To jest niesamowite, jak skomplikowany układ czynników pcha świat do zabijania na masową skalę
Fakt faktem o probach wszelkiego rodzaju ladunkow i kompletnie zniszczonych calych wyspach na Pacyfiku w imie "nauki" wiedzialem. Jednak liczby ponad 2 tysiecy to sie jednak nie spodziewalem.
Testowanie broni biologicznej czy jądrowej na taką skalę to według mnie głupota. No, ale to były czasy Zimnej Wojny, technologiczny wyścig i pokaz siły USA oraz ZSRR. Ilość zanieczyszczeń, jaka trafiła do środowiska jest pewnie niewyobrażalna, a przecież atomówki to nie jedyny testowany środek. Czytałem kiedyś ciekawy artykuł na temat sowietów, którzy robili różne głupoty z chemikaliami. W ten sposób pozatruwali rzeki, jeziora i glebę - przecież niemal całkowity zanik Jeziora Aralskiego to też ich sprawa.
Co się testami bomb przejmujecie, skoro od stu lat tysiące fabryk wciąż puszcza zanieczyszczenia do rzek. Nie mówiąc o odpadach z kopalń metali ciężkich umieszczonych w krajach trzeciego świata, tam niewielu się przejmuje, że zatruwa się np. ołowiem glebę i wody.
A najlepsze jest to, że UE i tego typu instytucje, za którymi stoją bogate kraje, starają się wymusić, m.in. na Polsce jakieś chore ograniczenia dot. emisji zanieczyszczeń. Stany Zjednoczone, Indie, Chiny wytwarzają tyle syfu, że nasz kraj jest przy nich ziarenkiem piasku na pustyni. No, ale jak ktoś (Anglia, Francja) przez 100-150 lat przeprowadzał rewolucję przemysłową i opierał się wyłącznie na węglu, to teraz będzie mądry. :D
Polecam film dokumentalny (a właściwie całą serię) pt. "Trinity & Beyond" genialna muzyka i wspaniałe zdjęcia.
A i tak co najgorsze moze byc to palenie w piecu :) tragicznie zatruwa atmosfere w miescie
Na początku nie bardzo wiedziano co robić z przeterminowanymi ładunkami więc niszczono je poprzez odpalenie. Później detonowano mnóstwo ładunków w celach eksperymentalnych, ciągłe unowocześnianie wymagało testów rzeczywistych. Całkiem niemałą grupę stanowiły ładunki do badań i doświadczeń geologicznych (najczęściej głębokie sondowanie skorupy ziemskiej) no i tak wyszło ponad dwa tysiące.
Największy wpływ na zmniejszenie ilości eksplozji miał rozwój komputerów i metod modelowania.