Mam propozycję zamiany karty. Czy zamienialibyście się 1080 ti na tego Supera przy dopłacie 150zł? Nie ukrywam, że kasa jest mi cholernie teraz potrzebna, ale boję się, że za bardzo odczuję to na wydajności. Na plus Supera mam to, że jest RT, które przy 1080p byłoby płynne. Czy byście się zamieniali, jak byście bardzo potrzebowali kasy, ale patrzylibyście na wydajność ? Jak wiecie, miałem topową kartę z RT i wiem, z czym to się je. W takim Controlu RT daje radę, ale ... schodząc na 1080Ti w 4K po redukcji cieni, czy AA, praktycznie nie czułem większych różnic względem 2080Ti z AAx2. Pytanie, czy teraz tym razem spadek z 1080 Ti będzie mocno odczuwalny ?Muszę grać w 4K, by HDR działał i tu tkwi cały problem. Ew czy można jakoś robić downscaling by HDR działał ? (np suwakami). HELP :P
Ciebie nie pytam, tylko tych, co się znają na kartach. Poza tym limit wyczerpany, biorę siły na zamiary. Żadnych kredytów/rat itp
Kasa jest Ci cholernie potrzebna, a z tego dealu dostaniesz tylko 150 zł - trochę lipa.
Na plus Supera mam to, że jest RT, które przy 1080p byłoby płynne.
To zależy w czym i na jakich ustawieniach.
Muszę grać w 4K, by HDR działał i tu tkwi cały problem.
No i z 4K na takiej karcie też będzie problem, będziesz musiał ciąć i to sporo.
Interesuje mnie granie w 4k only, chyba, ze da sie zrobic downsaling do 1080p jakoś. Chodzi mi tylko o zachowanie HDR'u i (w przypadku Supera) RT. Ten ostani może byc z DLSS. Ważne tylko by pozostałe detale oscylowaly chociaż w granicach high. Ew cienie nigdy nie byly dla mnie jakoś szczególnie ważne i moga byc na medium. A co do kasy, wszystko rozchodzi się o naprawe auta (uszczelka pod glowicą :( ) . Te 150zl może być ratunkiem.
Downscaling jest dostępny z poziomu ustawień graficznych/ekranu w większości nowych gier także z tym nie powinno być problemu :)
Gdzie to jest w ustawieniach ekranu? Nie widzę. Do tej pory nie bylo potrzeby downscallować rozdziałki. Przy 2060 Super już może być. No i pytajie, czy te 150zl jest warte świeczki, czy jednak jest za duża przepaść wydajnosciowa? 2060 S jest tez nowsza kartą i dłużej wspieraną.
Gdzie to jest w ustawieniach ekranu?
W sensie w grze, to jedna z zakładek w ustawieniach (dźwięk, ekran, grafika, sterowanie).
No i pytajie, czy te 150zl jest warte świeczki, czy jednak jest za duża przepaść wydajnosciowa? 2060 S jest tez nowsza kartą i dłużej wspieraną.
No nie wiem, ja bym na to nie poszedł. Za duża strata wydajności niewarta tych 150zł jak dla mnie.
We właściwościach ekranu w sterownikach NV :P
mam nadzieję, że nie znikniesz z tego forum, bo dodajesz mu kolorytu :)
Milo mi :) A teraz doradź. 1080ti czy 2060S. 4k only, ew z downscallingiem do 1080p pod warunkiem, że wiesz, jak w każdej grze się go ustawia :) W sterownikach się da ? Pytam, bo nie widzialem jeszcze suwaku scallingu w grach, gdzie mógłbym zejść poniżej....0. Zawsze bylo w góre...chyba :D Poza tym nie każda gra go ma.
Pytam, bo nie widzialem jeszcze suwaku scallingu w grach, gdzie mógłbym zejść poniżej....0. Zawsze bylo w góre...chyba :D
Domyślnie jest zawsze na 100% z tego możesz ciągnąć do góry albo w dół.
nie doradze, bo nie mam porównania. Od x czasu jadę na 1080Ti i póki co żadna gra mi się nawet nie zadławiła na 3440x1440
A da sie w sterownikach na stałe ustawić? Jakby się dalo do 1080p, decyzja byłaby latwiejsza, bo bym nie musial redukowac zadnych detali (w 1080p nie ma ani jednej gry, z którą Super by sobie nie poradzil, wliczając w to RdR 2 z cieniami na medium i resztą Ultra bez AA), nawet z wlaczonym RT na high i DLSS
w 1080p nie ma ani jednej gry, z którą Super by sobie nie poradzil nawet z wlaczonym RT na high i DLSS
Teraz to Cię zaskoczę :)
- DLSS nie działa w rozdzielczości 1080p
- 2060 nie poleci ze wszystkim na ultra a co dopiero z RT, nie ma szans żeby taki Shadow of the Tomb Raider poleciał bez dropów poniżej 40 klatek. Kingdom Come na ultra (nie ma tam RT) też nie będzie hulał w 60 (z tym, że tutaj dropy będą o wiele większe).
A zadziała z 4k scalowanym w dół do 1080p? :P To samo pytanie odnośnie HDR.
Nie mam pojęcia.
Chciałem jakiegoś konkretnego VR i nie żałuję zakupu i downgradu na 1080ti, bo skok obrazowy i technoloiczny miedzy Oculusem CV1 jest olbrzymi. Jeszcze tylko w marcu adapter bezprzewodowy (co by sie w pelni cieszyc z HL: Alyx) i mi styknie.
Powiem tyle, że swojego 1080ti nie będę sprzedawał bo mocno stracił na wartości względem 2070. Jak mam komuś oddać z prawie 2 letnią gwarancją za 1000 zł to już wole wsadzić do drugiego kompa w którym mam gt 610 albo 640 ale zasilacz bodajże 700W (dawniej zasilał 980ti), a kasę na 30xx mam uzbieraną chociaż cały czas się bije z tym, że ostatnio mało gier mi się podobało i jak do premiery nowych kart nic mnie nie porwie to zostanę dłużej z 1080ti.
Chyba Odyssey miał suwak który odpowiadał za downscalling ale przyznam, że grafika straciła ostrość i wyglądała jak kupa.
Większość gier w 3440x1440 prawie wszystko ultra to 45-50 fps. W 4k spadnie do 30-35.
Masz taki nóż na gardle że 150 zł ratuje skórę?.
Chodzi o auto, tylko i wyłącznie. To moje narzędzie pracy i...życia. Przy tej usterce dodatkowe 150zł moze być niezbedne. Poza tym na premierę CP chcialbym jednak miec RT, tyle, ze tylko w Control różnica byla duża. Tak to nawet w Metro szału nie było. Cyberpunk jest w takich klimatach, ze tam RT może calkowicie zmienic jakość grafiki, ale ... nie musi :P Dlatego to powód drugorzędny. Nie chce juz mi sie bawic w upgrady grafiki. Chce z tym wszystkim juz zostać na stałe aż do premiery PSVR 2 (znając życie gdzies w polowie 2021, jak nie 2022) i wtedy całkowicie w grach przesiąść się na konsole. Zwłaszcza, że Valve rozważa port Alyxa na PSVR2 (choc i tak chcę zagrać w niego na premierę) :P
Czuje że CP będzie miał spore wymagania jak pamiętam premierę W3 to też nie było za kolorowo. Planowałem kupić samochód i nawet miałem na ten cel 90 tyś ale zrezygnowałem bo urodziło mi się dziecko, a drugie co to nie chce się pchać w opłaty czyli przeglądy, ubezpieczenia, koszt paliwa i ewentualne usterki. Planuje żonie kupić jakieś małe autko do 20 tyś może jakaś yariska. Skoro narzędzie pracy to nie masz wyjścia.
Warto poczekać do premiery CP i zobaczyć jak to wszystko będzie wyglądać. Z 2060S i RT to raczej słabo widzę i jeszcze w 4k. Zależy jak im optymalizacja wyjdzie ale jak pisałem wyżej z W3 na było tak kolorowo.
Przyznam, że dałeś mi teraz największa zagwozdkę, a wiem, że Ty siedzisz w kartach graficznych od lat, wiec Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna. Zwłaszcza, że masz 1080ti. Ehh :P
Widzę, że póki co wszyscy odradzacie. Co jest dla mnie mega pomocne z Waszej strony. Za to niech Wam Bozia wynagrodzi :P Przydalabymi sie do pelni szczęścia opinia kogos z 2060 Super (byle nie zwykłej, bo 6 gb vram i poziom niedotaktowanego GTX'a 1080 noTi w roku 2020 jest dla mnie nie do przejścia :P) a już zupełnie do zamknięcia wątku kogoś, kto miał obie karty, tylko, czy na forum znajdzie się choć jeden śmiałek ? :D