Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: 10 lat z Wiedźminem 3 - jak wspominacie tę grę?

14.05.2025 14:27
Apsik
😁
1
1
Apsik
25
Konsul

GRYOnline.pl

Via Tenor

10 lat z Wiedźminem 3 - jak wspominacie tę grę?

Trudno w to uwierzyć, ale już niedługo minie 10 LAT od premiery Wiedźmina 3. Z tej okazji przygotowujemy specjalny artykuł wspominkowy, w którym chcemy oddać też głos Wam - graczom!

- Pamiętacie dzień premiery?
- Jakie emocje towarzyszyły Wam podczas pierwszego spotkania z Geraltem?
- Jakie są Wasze ulubione momenty z gry, które zapadły Wam w pamięć?

Wybrane odpowiedzi pojawią się w artykule! :D

14.05.2025 14:31
T_bone
2
odpowiedz
T_bone
268
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Że po 15 minutach gry mi freezowała komputer. Okazało się, że musze zrobić underclocking karty graficznej (GTX 970).

https://www.gog.com/forum/the_witcher_3_wild_hunt/crashfreeze_all_random/page3

post wyedytowany przez T_bone 2025-05-14 14:34:26
14.05.2025 15:05
Wrzesień
3
odpowiedz
Wrzesień
68
Idiot Doom Spiral

Premiery nie pamiętam, zagrałem dopiero parę lat temu. I biorąc pod uwagę, że już wtedy miała opinię jakiegoś Mesjasza Erpegów, to raczej się rozczarowałem. Dobre questy (te duże, bo jest tam tez masa pierdół), przeciętna walka, nudny i niepotrzebny otwarty świat. Tak ją zapamiętam.

14.05.2025 15:17
Qverty
4
odpowiedz
Qverty
45
Yarpen z Morii
Wideo

Pamiętam premierę bo czekałem i grałem zaraz po 0:00 w dzień premiery. Niezapomniane chwile i piękna przygoda. Komputer specjalnie kupowalem pod te grę. Siedziałem chyba wtedy do samego rana biegając po białym sadzie.

Od tamtej pory przeszedłem chyba z 4 razy, w tym wbiłem platyne na ps4. Absolutnie genialna gra.

https://youtu.be/8V4tYZHNUY8?si=HsK1dS71p4me8yrq

post wyedytowany przez Qverty 2025-05-14 15:18:51
14.05.2025 15:25
5
odpowiedz
pisz
181
nihilista

Ukończyłem parę lat temu część pierwszą i drugą, a trzeciego Wieśka nie mogę przemęczyć - dwa razy rozpoczynałem, pograłem te kilkadziesiąt godzin i po prostu do mnie nie trafia. Pomimo oczywistej archaiczności, zdecydowanie bardziej wolę klimat, gameplay i generalnie koncept świata jedynki. Ciszy natomiast ogromny sukces gry i może kiedyś zrobię trzecie podejście, ale wydaje mi się, że po prostu ten świat jest dla mnie za duży i czuję tracenie czasu grając.

post wyedytowany przez pisz 2025-05-14 15:26:44
14.05.2025 15:30
DexteR_66
6
odpowiedz
DexteR_66
8
Generał

Wspominam dobrze, ale nie zapomnę frustracji gdzie nie mogłem gry z płyt zainstalować, bo były wadliwe, wtedy miałem jeszcze laptopa z GeForce 710m na pokładzie i przeszedłem cały Biały Sad w 20-22 fpsach, później musiałem zrezygnować z gry na jakieś pół roku, aż nie zakupiłem sobie komputera zdolnego do Wiedźmina. Fabuła mnie trochę rozczarowała, bo Dziki Gon został potraktowany jakoś tak trochę po macoszemu, ale później jak już się ograło całość z dodatkami, to trochę dosyć słabą fabułę z podstawki dodatki wynagrodziły. Krew i Wino uwielbiam, dla mnie, mimo, że to tylko dodatek, to jest wspaniała gra pod każdym względem. Zagrało tam wszystko.

Momentów jest za dużo, żeby wymienić jeden, dlatego nie wymienię żadnego.

post wyedytowany przez DexteR_66 2025-05-14 15:32:01
14.05.2025 15:39
claudespeed18
7
odpowiedz
claudespeed18
214
Wszechwiedzący
Image

Moje pierwsze spotkanie z Geraltem to właśnie komiks z opowiadania Granica Możliwości. Miałem niecałe 10 lat i nie słyszałem wcześniej o książkach Wiedźmin a czytając komiks myślałem, że to opowieść o jakimś cygańsko-azjatyckim wojowniku. Zerrikanki dodatkowo wyglądem sugerowały jakąś inspirację dalekim wschodem.

Sam komiks jest bardzo brutalny i ma sporo golizny jak i przekleństw. Jakie to były emocje? Oj były bardzo specyficzne i mocne dla dzieciaka :D

Rok temu zrobiłem tajemniczy wątek w 9-lecie premiery zastanawiając się czy będzie jakiś trailer w rocznicę. Ludzie nie mogli skojarzyć o jaki trailer może chodzic i sugerowali sie że chodzi o serial Umbrella Academy.

Tymczasem serio myślałem, że dostaniemy wtedy jakiś teaser Wiedźmina 4. Ten był dopiero w tym roku ale może będzie jakiś gameplay na tę rocznicę. Ponoć ma być niespodzianka dla fanów :)

Ostatecznie załamało mnie jak mało osób kojarzy datę 19.05.2015 z premierą najlepszej polskiej gry.

Za dużo by wymieniać. Jest to masa smaczków i nawiązań, pobocznych questów itd. Bo główna fabuła ma swoje plusy i minusy. Gdyby wybierać najlepszy wątek to wybrałbym historię Olgierda z dodatku Serca z Kamienia.

post wyedytowany przez claudespeed18 2025-05-14 17:02:48
14.05.2025 17:16
Lateralus
8
odpowiedz
Lateralus
145
Last Of The Wilds

Via Tenor

Zagrałem w W3 dopiero gdy było wydanie GOTY, później jeszcze wracałem na przestrzeni 2-3 lat, kilka razy przeszedłem na 100%, oczywiście z różnymi wyborami, bardzo wspaniała gra, w tamtym czasie super się grało, wciągało, fabularnie z dodatkami miodzio... i wtedy 9/10, 10/10... Klimat, muzyka, dubbing, świat, coś niepowtarzalnego... a Pan lusterko mistrzostwo <3
Cudownie było w to zagrać, jak i było nam dane wciągnąć się w całą tą przygode i świat :)) takie nasze dobro narodowe, w tamtych latach :) W3 już zapisał się w historii i jest Ikoną.

Ale niestety w dzisiejszym czasie już nie potrafię do tego wrócić i zagrać od nowa... zestarzała się dużo gameplayowo, możliwościami, i jest już strasznym drewnem, niestety :/ inne nowe gry i mechaniki wypaczyły mi wieśka :/ Chciałem, próbowałem w to zagrac raz jeszcze, ale sie odbijam...

post wyedytowany przez Lateralus 2025-05-14 18:14:54
14.05.2025 17:22
Fyrdraka
😊
9
odpowiedz
Fyrdraka
1
Legionista

Świetna narracja, dialogi, questy, postacie, muzyka i wykreowany świat... męczący i dość nudny gameplay. Ukończyłem 1 raz, więcej nie dałem rady, a próbowałem jeszcze parę razy. W1 dla mnie cały czas najlepszym Wiedźminem.

post wyedytowany przez Fyrdraka 2025-05-14 17:24:12
14.05.2025 18:25
PersonifikacjaCienia
10
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
27
Brat

Via Tenor

Pamiętam, że nie czekałem "aż tak" na dzień premiery. Ale jak już kupiłem, to wsiąknąłem.
Już samo intro potrafiło pochłonąć i zapowiadało świetną przygodę. Do tej pory pamiętam początek:
"Patrzę na Was, głodnych, przerażonych, przyciskających dzieci do piersi."
i końcówkę:
"Bliski jest czas miecza i topora. Nikt za Nas, tej wojny nie wygra. Bliski jest czas szaleństwa i czas pogardy."
Samo rozpoczęcie gry też rewelacyjnie łączyło samouczek i wstęp do historii.
Z ulubionych momentów musiałbym sięgać głównie do dodatków, które są mega, w dużej mierze również przez postaci mojego ulubionego Gauntera O'Dim ale też Regisa. No ale pierwsze z brzegu, które mi przychodzą do głowy i są częścią podstawki, a które zdecydowanie bym wyróżnił, które mnie w jakiś sposób poruszyły, to np. historia wokoło Krwawego Barona, brutalny napad na Priscillę i biba w Kaer Morhen.

Przyznam jednak, że nie potrafiłem drugi raz przejść całości, za dużo pamiętałem, to już nie było to samo co za pierwszym razem, ale gra świetna, choć nadal wolę książkowe wyobrażenie Geralta, które sobie wyrobiłem czytając :P

14.05.2025 19:55
papież Flo IV
11
odpowiedz
1 odpowiedź
papież Flo IV
96
Prymas Polski

Jak przez mgłę pamiętam kilka szkolnych dyskusji na temat wieśka, moim targetem były zupełnie inne gry i miałem zbyt małą wiedzę na temat ówczesnego rynku giernego by mieć świadomość, że wychodzi właśnie coś kultowego. Dopiero telewizyjne wiadomości mi to uświadomiły jak zobaczyłem, że sam Prezydent spotkał się z twórcami. To było dla mnie coś niecodziennego, zobaczyć w telewizji temat gier przedstawiony w pozytywnym świetle.
A sama rozgrywka przyszła 5 lat później, gdy podczas pandemii GOG rozdawał posiadaczom wieśka 3 darmową kopię. Na jednej skorzystałem dzięki znajomemu i tak w ciągu roku ograłem całą trylogię kosztem.. 4 złotych, bo tyle kosztowała dwójka na steamowych promocjach.
Aczkolwiek wielkim fanem trójki nigdy nie byłem, bo końcówka w pewnym momencie zaczęła mi się strasznie dłużyć. Jeszcze jak na sam koniec się dowiedziałem, że moje najsmutniejsze zakończenie zależało od zabawy śnieżkami, to wtedy tym bardziej pożegnałem się z trójką w chłodnych stosunkach. Co nie znaczy, że to zła gra. Fraszka, która przebiła swoją popularnością fraszki Kochanowskiego, quest z teatrem kiedy olałem tekst i byłem w szoku, że gra każe mi wybierać odpowiednie kwestie, no i sławne chlańsko wiedźmińskie, które w czasie zbliżającej się ery 18-tek tym bardziej mocno utkwiło w pamięci i przygotowało psychicznie na następne miesiące hehe. Było wiele pamiętnych i kultowych momentów związanych z tą grą, ale z jedynką chyba mam lepsze wspomnienia.
W ogóle dość dużo tu neutralnych ocen, parę lat temu było to nie do pomyślenia:-P.

14.05.2025 22:46
Wrzesień
11.1
Wrzesień
68
Idiot Doom Spiral

W ogóle dość dużo tu neutralnych ocen, parę lat temu było to nie do pomyślenia:-P
Też to zauważyłem. Pamiętam, że jak zaczynałem grać w tego Wieśka i pisałem, że dla mnie to tak raczej góra 7/10, to jeszcze było "hur dur, Wiedźmina znieważają!", teraz to już nikogo nie szokuje.
W porywach optymizmu można by nawet pomyśleć, że społeczność graczy dojrzała i skumała w końcu subiektywność wrażeń ;)

14.05.2025 20:20
AIDIDPl
12
odpowiedz
AIDIDPl
184
PC-towiec

Ja grałem w czerwcu albo sierpniu dopiero.

Ale gra wydała mi się mega ogromna, masa możliwości i wielka mapa plus świetna klimatyczna grafika. Nie pamiętam prologu. Wiem że kojarzyłem mapkę i niektóre misje z pokazów i dość szybko przeszedłem dalej czyli (poza Wyzimą) drzewa wisielców. I tam jak zobaczyłem mapę i jej ogrom to mnie wryło...a to był tylko kawałek jednej mapy w całej grze.

Porobiłem kilka zadań pobocznych koło wsi Jawornik, ale to co pamiętam to że bardzo szybko chciałem zmienić fryzurę na podobną do tej z W1 i zgolić brodę w końcu. I żeby to zrobić to patrząc w google wiedziałem że trzeba mi jechać do Oxenfurtu, bo mapa nie była odkryta. I jak zobaczyłem gdzie to jest i jak daleko i że mam początkowy poziom, myślę sobie że się nie uda. Tyle potworów i bandytów po drodze. No że droga długa. Miałem w pamięci jak wyglądały mapy z W1 i W2, tu to był kosmos.

Ale dojechałem do obozowiska uchodźców dużo ludzi i względnie bezpiecznie + dodatkowe zadania. Klimat niesamowity, akurat było zachmurzone i wieczór i te ogniska. Zobaczyłem tam ludzi w fajnych pancerzach i pytam znajomego co to za ludzie i czemu mają takie fajne stroje - to byli łowcy czarownic a ja nie wyglądałem jak wiedźmin tylko jak obdartus, każda część pancerze z innej parafii. No i chciałem tak wyglądać, nie wiem czy to było możliwe od razu czy po aktualizacji ale jest dostępny do noszenia ich pancerz.

Dotarłem do Bram Oxenfurtu ale zamknięte i glejt trzeba okazać a ja mam za mały lvl i pieniędzy żeby go wykupić czy otrzymać to się załamałem. Musiałem jakoś na to zarobić. I cóż z mojego wewnętrznego questa zrobił się ciąg czynności które musiałem podjąć żeby grać tak jak lubię. Później oczywiście dowiedziałem się sam, po którymś przechodzeniu gry że do miasta można dostać się przepływając przez rzekę. A tam w środku miasta nikt nie pyta o glejt.

To jest coś co najbardziej zapamiętałem z gry jak przechodziłem 1szy raz, ale takich momentów było wiele. Cmentarz w Białym Sadzie i te drzewa albo jak pierwszy raz w Novigradzie i okolicach lub na Skellige. Całe zadanie poboczne z Keirą i samotna wieża też było niesamowite. Tego jest multum na każdym etapie gry.

14.05.2025 21:12
13
odpowiedz
damianyk
150
Nośnik Treblinek

Pamiętam, że gra była ładna, miała fajny klimat, różnorodne mapy, ale brakowało jej tego, co kazałoby mi w nią grać i grać. Takiego czynnika który sprawia, że odpalasz grę i nagle okazuje się że minęło 5 godzin, jest późna noc i wiesz, że powinieneś już spać, ale z wielką chęcią byś jeszcze dokończył tego questa, albo pojechał w jakiś miejsce. Taki czynnik miały gry pokroju Gothica czy MoHAA, i myślałem że to kwestia dzieciństwa, ale później odnalazłem to w C2077 albo RDR2.
Co nie oznacza, że mi się nie podobało. Dobrze go wspominam, pamiętam rude lasy Velen, quest na Kłomnicy, porońca, genialną Skellige, ścieżkę dźwiękową Percivala. Ale pamiętam też że gra nie stanowiła żadnego wyzwania, "wiedźmińskie zmysły" wlekły się przez całą grę, wątek główny był średniawy a po znalezieniu Cirilli trochę już tracił rozpęd. za to "Serca z kamienia" było genialne.

14.05.2025 21:59
WolfDale
😎
14
odpowiedz
WolfDale
85
~sv_cheats 1

Napiszę krótko, Wiedźmin Trzy Najlepszy!

14.05.2025 22:05
Jedziemy do Gęstochowy
15
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
184
KENDO DROGA MIECZA

Dzień premiery pamiętam, to był 18 maja 2015 - kacowałem po pięknych juwenaliach w Bydgoszczy (L.U.C szkoda że tak jest mało znany). No i byłem mega podjarany, byłem weteranem jedynki i dwójki, a całą sage i opowiadania znałem na pamięć.

Jakie emocje towarzyszyły? Ano zachwyt. Tyle że zagrałem w tę grę dopiero po raz pierwszy w 2022 roku na Xboxie One S, za czasu premiery mój lapek nie dawał rady nawet dwójki odpalić. Teraz gram kolejny raz, tyle że na Series S i w wersji ,,next gen" niby. No i co? zachwyt nad terenem, oświetleniem, szumiącymi drzewami, lasami, zwierzakami, potem nad zimą w Skellige.

A ulubione momenty to jasna sprawa misje dla Barona, powrót jego ,,dziecka", Ciri w saunie, dialogi z Dijkstrą, i najlepsze! ta misja w Novigradzie u takiego krasnala kolekcjonera, gdy się piło z nim i z Zoltanem a potem się typa okradło. Aha no i walki z tym S. Juniorem i jego klakierami. No i wątek Priscilli i Jaskra. No i misja z tymi trzema obrzydliwymi wiedźmami. Wybory jarla na Skellige również top.

Gra to po prostu arcydzieło, kocham. Ale potem nadszedł Cyberpunk 2077 tego studia i Silverhand - moja ulubiona gra. Wiedźmin 3 zasługuje na 9+ (nie 10 za poziom niektórych aktorów głosowych czytaj sztuczna Yennefer) a Cyberpunk 2077 na pełne 10!

Nawet grałem godzinę temu we Wieśka.

post wyedytowany przez Jedziemy do Gęstochowy 2025-05-14 22:06:36
14.05.2025 22:10
Kwisatz_Haderach
16
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Kurde to o trojce, a ja napisalem o jedynce. Zacmienie. ;) No nic... bawcie sie. ;)

Aha... co pamietam? 3-4 godziny spedzone na tweakowaniu ustawien w pliku ini, zeby miec w miare stabilne ~40fps w czasie walki w lesie i te wymeczone 30 lazac po Novigradzie. ;)

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-05-14 22:13:52
14.05.2025 23:32
[Gammorin]
17
odpowiedz
[Gammorin]
94
N7

Z tego co kojarzę to wersję kolekcjonerską można było zainstalować jakiś dzień wcześniej ( ale mogę się mylić). Mój kumpel, wielki fan wiedźmina kupił sobie oczywiście kolekcjonerkę i pierwsze co zrobił jak przyszło to wpadł do mnie i robiliśmy unboxing, a potem instalacja gry. On sam miał w tamtych czasach słaby sprzęt i nie dałby rady zagrać. Tak też na jego grze pierwszy raz ukończyłem wiedźmina. Pamiętam, że wtedy jeszcze było do dupy sterowanie na klawiaturze i myszce, dopiero patch któryś to naprawił. Ogólnie co do samej gry to mam miłe wspomnienia, według mnie gra zdecydowanie lepsza od 2, ale też trzymająca bardzo klimat 1. Bawiłem się świetnie, chociaż czyszczenie mapy z zapytajników było w pewnym momencie już męczące ( zwłaszcza na Skellige).
PS: mój kumpel do tej pory nie ukończył jeszcze W3. Postawił sobie za cel, że przejdzie najpierw 1, 2 i wykreuje sobie idealny save import jaki chce. Raz mu padł dysk, potem coś jeszcze no i tak parę lat zleciało. :D

Forum: 10 lat z Wiedźminem 3 - jak wspominacie tę grę?