W sumie do pianina tak naprawde Ci nie pomoge, bo sam sie nigdy nie uczylem, ale jesli to twoj pierwszy instrument, to polecam przy okazji zakupic: "Zasady Muzyki" Wesołowskiego.
Najlepiej nauczyciela, żeby nauczył prawidłowej techniki gry. Skoro masz już opanowany inny instrument nie powinno być problemu.
Ciezko mi polecic ksiazke bo nie mam porownania jezeli chodzi o nauke na pianie ale skoro umiesz grac na gitarze co to za problem nawet bez kursu, przenosic akordy, dzwieki? Ksiazki jakiej bys nie wzial nie zastapi to cwiczenia z nauczycielem wiec watpie zeby to byla az taka roznica jaka pozycje wezmiesz.
Dokladnie duza roznica miedzy nauka z nauczycielem i bez.. W czym cie ksiazka powstrzyma przed popelnianiem zlych nawykow, poprawi Cie? eh... Podobnie ksiazki do gitary, potem az przykro sluchac, niektorym sie powinno placic zeby przestali grac.
W tym, że będzie wyraźnie napisane jak układać palce i czego nie robić. Pianino to nie gitara gdzie na jakość dźwięku ma wpływ pierdyliard rzeczy od prawidłowego naciśnięcia struny na progu po odpowiednią długość paznokci i styl trącania strun. Po prostu poleccie jakąś dobrą pozycję i tyle.
Uczyłem się 10 lat :) Żadnej książki Ci nie polecam, albo inaczej - polecam każdą jaka Ci wpadnie w ręce. Wszystkie są na jedną modłę i tylko podstawę podstaw poczytasz - to samo co znajdziesz i w internecie.
http://www.empik.com/szkola-gry-na-fortepianie-fryc-mieczyslaw,prod56552178,ksiazka-p
Na tym uczą się w szkołach muzycznych na 1 stopniu.