Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zwiększenie zasięgu WiFi w domu - repeater?

24.11.2013 15:09
Pvt. Creak
1
Pvt. Creak
103
Criav

Zwiększenie zasięgu WiFi w domu - repeater?

Witam. Mam w domu problem z internetem bezprzewodowym w jednym z pokojów na piętrze - otóż zrywa tam na komputerze WiFi, jak już złapie sygnał, to strasznie wolno internet chodzi, po chwilo znów zrywa połączenie...

Router WiFi mam na parterze w salonie, do niego wchodzi kabel od internetu (Neostrada). Na wyjściu kablowym nic nie ma, wszystkie domowe urządzenia łączą się z nim bezprzewodowo. Router nie jest chyba taki zły, coś takiego jak w linku poniżej, tyle że z dwoma antenami - teraz widzę zastąpiły je jakieś futurystycznie wyglądające modele. Jeśli potrzebujecie danych mojego routera to dajcie znać, sprawdzę jaki to jest konkretnie model. http://www.tp-link.com.pl/products/details/?categoryid=220&model=TD-8840T

Na parterze z internetem nie ma problemu, w moim pokoju na piętrze (centralnie nad salonem) też nie. Problem pojawia się na piętrze po drugiej stronie domu, wtedy sygnał musi przejść nie dość, że przez sufit, to jeszcze w poprzek domu. Tam dzieją się cyrki.

Jako że nie chcę ciągnąć kabla po schodach czy poza domem, to wymyśliłem sobie, by może kupić Repeater WiFi, który postawie na piętrze na korytarzu lub u mnie w pokoju, a który to będzie zbierał sygnał WiFi z routera i rozsyłał go dalej na piętro. Nie wiem tylko dwóch, w zasadzie trzech rzeczy:
- czy to zadziała?
- czy na tak niewielkim obszarze sygnał repeatera nie będzie jakoś negatywnie wpływał na sygnał routera?
- jaki repeater wybrać?

Dodam jeszcze, że w problematycznym pokoju głównie jest problem z komputerem stacjonarnym. W nim mam takiego oto dongle'a WiFi:
http://www.dlink.com/pl/pl/home-solutions/connect/adapters/dwa-131-wireless-n-nano-usb-adapter

Chyba też zły nie jest, jak go kupowałem kilka lat temu, to trochę kosztował i sprzedawca bardzo go polecał. Po namyśle jednak trochę tego żałowałem już wtedy, bo jest mały, więc i może antenę ma małą i przez to tak słabo łapie sygnał WiFi. Myślicie, że zmiana dongle'a na inny by rozwiązała problem?

24.11.2013 16:00
Marcio
2
odpowiedz
Marcio
119
Legend

Miałem dość podobny problem bo też w jednym pokoju gdzie potrzebował WIFI sygnał był na poziomie 1-2 kresek i bardzo często się przerywał. Kupiłem najmniejszy router jaki znalazłem z opcją repeater i podłączyłem go kawałek od pokoju gdzie sygnał jeszcze był bardzo dobry. Nie stwarza to żadnych problemów z wifi w innych pokojach ani nic - po prostu robi to co ma robić czyli wzmacnia sygnał ;)

Forum: Zwiększenie zasięgu WiFi w domu - repeater?