Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Został odebrany mi dowód rejestracyjny. Do kiedy muszę go odebrać ?

25.10.2013 20:26
1
patryk199754
54
Pretorianin

Został odebrany mi dowód rejestracyjny. Do kiedy muszę go odebrać ?

Tak jak w temacie z powodu braku aktualnego przeglądu został mi odebrany dzisiaj dowód. Nie mam teraz za bardzo pieniędzy aby zrobić przegląd pojazdu a że robi się coraz zimniej skuterem nie mam zamiaru już wyjeżdżać. Teraz mam pytanie czy jeśli nie pójdę w poniedziałek do przeglądu i nie pójdę do wydziału komunikacji odebrać dowód z aktualnym przeglądem dostanę jakąś karę ?

25.10.2013 20:41
udri
2
odpowiedz
udri
51
dybuk

Jeśli masz pokwitowanie zabrania dowodu to możesz z nim jeździć na legalu przez tydzień. Za odbiór dowodu nic nie płacisz i możesz go odebrać kiedy chcesz.

25.10.2013 20:44
Hellmaker
3
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Masz 7 dni na zrobienie przeglądu. Tyle czasu jest ważne zaświadczenie od policji, żebyś mógł dojechać do stacji diagnostycznej. Możesz na nim jeździć (zawsze możesz powiedzieć, że właśnie jedziesz do przeglądu:P) - chyba, że policjant stwierdził, że auto jest w stanie technicznym nie nadającym się do jazdy, to go nie dostaniesz.
Kary nie dostaniesz. Poza oczywiście 50 zł mandatem za brak ważnego przeglądu.
Po skończeniu się ważności tego zaświadczenia, żeby zrobić przegląd, to albo ryzyk-fizyk, że Cię trafią po drodze na przegląd, albo holowanie/laweta do stacji przeglądu.
Ze stacji dostaniesz ważne 30 dni tymczasowe pozwolenie na jazdę. Też możesz na nim jeździć.
Po upłynięciu ważności z kolei tego dokumentu - znowu musisz robić przegląd tymczasowy.
I tyle. Zapłacisz tylko za przeglądy.
Poza tym, jeżeli w międzyczasie skończy Ci się ubezpieczenie, to nie dostaniesz przedłużenia OC (AC) bez ważnego przeglądu i dowodu rejestracyjnego.

Forum: Został odebrany mi dowód rejestracyjny. Do kiedy muszę go odebrać ?