Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: znawcy rowerowi!

22.03.2015 18:51
NewGravedigger
1
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

znawcy rowerowi!

http://allegro.pl/szybki-rower-cross-kands-nirvana-quick-acera-hit-i5194595260.html

albo jakiś inny 1200-1300 zł, jazda w 90% po twardych drogach

22.03.2015 18:57
2
odpowiedz
Xardas661
80
Pretorianin

Wygląda całkiem fajnie, ale trzeba w niego wkładać pracy trochę, czyścić, regulować, wymieniać części. Amortyzator wali po łapach, ale to i tak lepiej niż sztywny widelec. Jak na przejażdzki raz na jakiś czas w dobrych warunkach to ok za tę cenę.

22.03.2015 19:06
NewGravedigger
3
odpowiedz
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

Kurczę, jakoś mam przeświadczenie, że za taką cenę to te tarcze i amortyzator to są raczej atrapy
..

22.03.2015 19:12
4
odpowiedz
Xardas661
80
Pretorianin

Amortyzator jest atrapą, ale się ugina :) Mam podobny rower - kupiony na wyjeździe za granicę, za 300E tak by pojeździć. Przywiozłem go do Polski i nadal używam. Amorek jest marny, fakt, tarcze słabe - przednią mam oryginalną, a tylny zacisk zmieniłem na swój. Ale za taką cenę to jeździ mimo wszystko... chcąc więcej trzeba wydać więcej.

22.03.2015 20:48
5
odpowiedz
zanonimizowany956494
25
Legend

O, tak się składa że miałem rower na praktycznie tych samych częściach. Powiem co nieco:

Amortyzator-NEX to amor typowo z dolnej półki, coś tam tłumi ale dziury lepiej omijać, strasznie pompuje (ugina się mocno podczas dynamicznego pedałowania) i jak każdy SR Suntour pewnie syfi niemożliwie bo uszczelki są strasznie słabej jakości i obojętnie jaki olej do niego wlejemy to po ugięciu amora połowa z niego zostaje na goleniach, przynajmniej ja tak miałem w XCMie. Ale jak na amor za 150zł czy ile on tam kosztuje to jest ok.
XCM to praktycznie to samk co ten NEX, ja z niego byłem zadowolony. Mimo mojej małej wagi (55) to uginał się dość przyzwoicie.

Hamulce-coś mają popierniczone na tej aukcji, w jednym miejscu jest napisane TARCZOWY SHIMANO 160MM a w drugim DUŻE TARCZE HAMULCOWE (125MM) ogólnie jeśli te tarcze faktycznie mają 125mm (robią w ogóle tak małe?) to wątpię czy w ogóle będzie to hamować, jakbyś nogi na asfalt położył to się szybciej zatrzymasz. Do tego hamulce tarczowe ale mechaniczne więc mocą są na poziomie przeciętnych V-Brake'ów, gdyby to były hydrauliki to już całkiem inna sprawa. Ja kiedyś miałem tarczowe mechaniczne w zwykłym makrokeszu, hamowało mnie to przez 10 metrów z normalnej prędkości a potem po przesiadce na Shimano Acera M395 na tarczach 180/160mm to hamowało to kilka razy mocniej, o wiele bezpieczniej się czułem na rowerze i kiedyś musiałem zrobić hamowanie awaryjne bo mi gość z uliczki wyjechał to z 40km/h do zera w na oko 3-4 metry. Pamiętam że podczas takich gwałtownych hamowań dosłownie twarz zrywało.

Napęd-Przerzutki miałem też Shimano Acera tak jak w tym rowerze co podałeś i byłem z nich zadowolony, podczas całego czasu użytkowania roweru (rok i 1 miesiąc, ponad 1300km) spadł chyba 3 razy, nie więcej, czasami coś przeskoczyło czy strzeliło ale ogólnie z tych części byłem zadowolony. Biegi też dosyć płynnie zmieniało ale czasami łańcuch mocno przeskoczył gdy zmieniało się bieg podczas stania na pedałach i pedałowania pod górę.
No i opony trochę kiepskie bo na lekkim błocie będzie już lodowisko no ale jak chcesz jeździć tym po drogach to jest ok :)

Ogarnij jeszcze wzrost dostępne rozmiary ramy to 19 i 21, ja jeździłem na 19, mam ok 173cm wzrostu i jeździło się dobrze.

Myślę że za te cenę rower wart uwagi

22.03.2015 21:16
Herr Pietrus
6
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

http://wrower.pl/porady/jaki-kupic-rower-gorski-do-1500-zl-2014-r,5960.html

Liczę że w tym roku zaktualizują :) moze wreszcie coś kupie. Albo i nie... :P

22.03.2015 21:22
Stalin_SAN
7
odpowiedz
Stalin_SAN
56
Valve Software

Jak za tę cenę rower jest ok, choć wodotrysków oczywiście nie ma. Komponenty przy tej kwocie raczej standardowe, amor to atrapa jak już wcześniej zauważono, szkoda, że nie jest kompatybilny z V-brake bo byś miał jakieś (tańsze) wyjście jakby te tarcze zaczęły nawalać. Generalnie mój brat z 2 lata temu kupił Kands Maestro na kołach 28', przyzwoity sprzęt, brat bez problemu trzyma ze mną tempo pomimo, że mam sporo lepszy sprzęt. Z tym, że ten maestro był lepiej przemyślany i miał lepsze komponenty bez wpychanych na siłę tarcz, z tego co widzę wciąż jest na allegro, może lepiej rozważ zakup tego modelu? http://allegro.pl/2014-wypasiony-pogromca-szosy-kands-maestro-alivio-i5162266729.html
Jeśli masz zamiar jeździć głównie szosą to masz tu koła 28' z oponami semi slick (kolokwialnie: bardziej szosa, ale też teren) które są wręcz stworzone na szosę, w końcu kolarki jeżdżą w tym standardzie. Masz pewniejsze przerzutki, alivio to sprawdzony sprzęt ze średniej półki. Masz vki, tarcze tak na prawdę i tak ci nie potrzebne, IMO ten rower jest naprawdę dość przyzwoity w tej kwocie i ciężko o coś lepszego.

22.03.2015 23:31
NewGravedigger
8
odpowiedz
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

Dzięki za rady i propozycje, w sumie ten pierwszy link to pierwsze co mi wpadło do głowy.

Mam 185cm, czyli rama jaka, 21?

Forum: znawcy rowerowi!