Wkurza mnie przełączanie dysku od komputera do odtwarzacza więc pomyślałem co by sprawić sobie urządzenie, dzięki któremu będę mógł multimedia trzymać w sieci - i przez LAN będą dostępne - oraz odtwarzać je na stacjonarnym BR Samsunga (BD 5600 czy coś takiego).
Nie znam tematu za bardzo ale wiem, że parę firm oferuje same obudowy lub obudowy z dyskami działające przez USB/LAN/WiFi i do tego wspierające DLNA. Pytanie tylko, co jest warte uwagi i nie kosztuje kosmicznych pieniędzy?
Jesli masz zewnetrzny dysk na usb, to najlepszym rozwiazaniem jest kupno routera z hostem usb obslugujacym DLNA. W przeciwnym wypadku masz do wyboru wiele obudow zewnetrznych, osobiscie polecam cos z serii WD Book lub Zyxel NSA. Jesli planujesz cos bardziej zaawansowanego, np. stawianie wlasnego serwera, downloader plikow, duze mozliwosci rozbudowy, to sprawdz sprzet firmy Qnap.
Nie wiem co rozumiesz poprzez kosmiczne pieniadze ale urządzenie któremu polecam się przyjrzeć to D-Link DNS320. Pod wględem cena/funkcjonalność swojego czasu był to hit, nie wiem czy coś się nie zmieniło przez te ostatnie pół roku od kiedy się tym interesowałem, niemniej jednak ileż można tam wymyślić nowych funkcjonalności? Jest obsługa 2 dysków, jest DLNA, są backupy, jest klient torrenta i innych p2p. Dla mnie bomba.
Dowolny NAS obsluguje wszystkie pliki, BR na 100% obsluguje srt wiec nie powinno byc problemow.
No prawda, srt z dysku podpiętego bezpośrednio grają. No dobra... To albo D-Link albo Zyxel.