Witam.Zakładam ten wątek, gdyż wiem że na tym forum znajdzie się dużo ludzi, którzy wiedzą jak mi pomóc. Po 3 latach siedzenia na laptopie , postanowiłem przesiąść się na coś , co pozwoli mi zagrać w najnowzse gry na ustawieniach ULTRA , i w gry przyszłościowe również na ULTRA. Mój Budżet : 4000zł +/- . Chciałbym na tym komputerze wykonać OC , nie musi być na nim dysku ssd , gdyż wiem że to wydajności w grach nie skutkuje większą wydajnością.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi ; )
kolego dysk ssd to dziś podstawa, dzięki niemu system szybko pracuje a co za tym idzie, gry, filmy i inne programy
tu masz gotowe zestawy :
http://forum.pcformat.pl/Zestawy-komputerowe-Marzec-2014-t
tu są kompy bez ssd, ja bym wziął tego za 3600 i dokupił właśnie SSD
kolego dysk ssd to dziś podstawa, dzięki niemu system szybko pracuje a co za tym idzie, gry, filmy i inne programy
Powinno być tak: dzięki niemu system szybko pracuje i tu kropka. Gry nie działają szybciej z ssd, jedynie mogą się szybciej ładować ale tak to w grach różnicy nie ma.
Filmy? Daj se spokój, po co ci filmy mają szybciej pracować, zresztą ssd nie sprawia że filmy są płynniejsze itp.
Co do tematu, to właściwie nie wiem po co ci taki drogi komp, za 3000 można też grać na ultra w najnowsze gry.
Przestańcie wszędzie dookoła polecać te SSD. Lepiej dołożyć te 300 zł do jakiegoś z pozostałych komponentów.
W grach nie ma znaczenia, a i nie sądzę by zwykłemu użytkownikowi robiło różnicę czy system włączy się w 10s, czy w 30s.
[4] W grach nie ma znaczenia, a i nie sądzę by zwykłemu użytkownikowi robiło różnicę czy system włączy się w 10s, czy w 30s.
Sek w tym ze caly system dostaje takiego kopa ze czlowiek zastanawia sie jak mogl wytrzymac wczesniej na dysku z talerzem.
Panowie ale ja , nie chciałem omówienia czy potrzebne jest ssd , tylko abyście dali odpowiedź na moje pytanie. GOTOWY ZESTAW KOMPUTEROWY ZA 4000 zł .
Pozdrawiam.
Pff.
McLaze54 ja i tak polecę Ci zastanowienie się nad SSD. Podczas gdy samej gry nie przyspieszy tak np. w przypadku gier rpg szybkie wczytywanie umila rozgrywkę.
Ja kupując zestaw w podobnej cenie sugerowałem się zestawami ze strony purepc.
Składają co miesiąc zestawy w danych przedziałach cenowych.
Chłopak pyta się o sprzęt a wy jak te przekupki gadacie wkoło o ssd a jego to i tak gówno obchodzi.
zamiast dysku SSD wolałbym kupić dwa identyczne dyski i ustawić je jako RAID 0, czy jakiś tam, wtedy z dwóch dysków 500 GB robi się jeden dysk 1 TB 2x szybszy od jednego dysku, bo jak wrzucamy film na taki dysk to on zapisuje się w częściach, połowa na jednym, połowa na drugim. Wada tego jest taka, że jak padnie jeden dysk to tracimy dane.
W ogóle 4000 zł to wg mnie za dużo na komputer. Nie mów mi, że musisz koniecznie w każdej grze ustawić Wygładzanie krawędzi 16x xD. 2x wystarcza. A na tańszym kompie i tak pójdzie ci każda gra i tylko w nielicznych minimalnie zmniejszysz detale i wygląd będzie niemal identyczny (różnicę zobaczysz tylko na screenach, gdy przyjrzysz się dokładnie).
Co za różnica ile czasu będzie się kopiował film? I skąd ma się kopiować? Na SSD będzie się szybciej kopiował - tylko co z tego kopiowania wynika?
Jeśli ktoś tylko gra, to może lepiej kupić mocniejszy CPU/GPU, a więcej RAMu, czy SSD dokupić w przyszłości. Jeśli to miałby być komp do wszystkiego, to zdecydowanie warto wydać te 240/400pln na SSD 120/240GB.
Jak koleś ma budżet 4000zł to może też dokupić dysk SSD co jest nawet rekomendowane. System dużo szybciej chodzi, gry dużo, dużo szybciej się wczytują i dokładanie do innego komponentu raczej jest mniej opłacalne, bo w tym przedziale cenowym każde 100zł wydane na sprzęt więcej daje coraz mniejszego kopa. 100zł to może zrobić różnicę w małych przedziałach cenowych.
A ja Ci poradzę abyś zajrzał tutaj:
https://www.gry-online.pl/hardware/zestawy-komputerowe-dla-graczy-luty-2014r/z314509
Autor artykułu zna się na rzeczy i jeśli miałbym już kogoś słuchać pod względem sprzętu postawiłbym na niego.
Sam artykuł powinien pomóc Ci mocniej niż tutejsze wywody na temat dysków ssd. ;)
Szczególnie dobre są te dyski SSD Kingstona V300, przecież to szroty
A kto mówił o Kinstonie V300? Mimo wszystko byłby szybszy (więcej IOPS) od Velociraptora 10krpm.
Crucial M500 jest solidnym i tanim dyskiem SSD. 840 EVO jest droższe, szybsze, ale i mniej trwałe (TLC), choć trudno go zajeździć - 300GB/dziennie przez 5 lat to mało?