Mam Windowsa XP i i gdy nacisnę Start>Wyłącz komputer zawiesza się. Dzieje się to zazwyczaj po dłuższym pracowaniu komputera. Czym jest to spowodowane?
Podejrzewam ze to przez okres godowy samic kapibar. Musisz poczekać do czerwca i samo przejdzie
A uzupełnienie plików systemowych może rozwiązać ten problem?
Ja mam ten sam problem.
Po dłuższej pracy komputera kiedy klika się Start>wyłącz komputer, cały komp sie zawiesza, a okienko z opcją wyłączenia/wylogowania wyskakuje dopiero po około 5 minutach. A jak wyłączam go przez wciśnięcie przycisku na obudowie którym się go włącza, to normalnie zaczyna się wyłączać tylko na etapie "trwa zamykanie systemu windows" znów jakby się zawiesza na 2-3min i po tym ostatecznie się wyłącza.
[7] Mam tak od ostatniego formatu.
Według mnie komputer jest mocno "zawalony" najlepiej zrobić format. Można spróbować ręcznie pousuwać nie potrzebne pliki, programy, gry, ale to mniej satysfakcjonujące, jak format. ;)
Uzupełnienie plików systemowych też nie pomoże dużo.
Najlepiej - format.
Właśnie komp nie jest zawalony ;)
Windows XP nie wyłączy komputera, jeśli opcje zasilania będą źle skonfigurowane.
Dlatego przyczyna problemu może tkwić w konfiguracji funkcji zarządzania energię:
1. Uruchom komputer i wejdź do ustawień BIOS’u.
2. Odszukaj sekcję o nazwie typu Advanced Power Management, APM, lub APM-aware OS i włącz funkcje zarządzania energią.
3. W Windows XP przejdź do Panel sterowania/Opcje zasilania/APM i zaznacz opcję Włącz obsługę zaawansowanego zarządzania energią.