Czy to jest dobre dla komputera i w ogóle dla zasilacza żeby był na dole w obudowie a nie u góry, przecież wtedy powietrze nie ma jak dobrze się rozejść. Niby na dole są jakieś dziurki i filtry ale czy to nie jest za mało. Bo w starej obudowie miałem go u góry a teraz na dole więc tak dziwnie jakoś
Wszystkie nowe i porządne obudowy mają miejsce do zasilacza na dole. Istotne jest jednak, by komputer w takiej obudowie nie stał na dywanie, a na twardej i czystej podłodze. Dla zasilacza jest to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ nie wciąga on ciepłego powietrza z wnętrza obudowy, a chłodniejsze spod komputera.
Nie zgodzę się.
Ja mam zasilacz na dolnej części obudowy, a jednostka stoi na dywanie.
Nie ma to kompletnie żadnego wpływu na wydajność, temperatury mam ok 30 stopni.
Mam uruchomiony wentylator frontowy - tylny wylotowy jest wyłączony i cyrkulacja powietrza i tak jest bardzo dobra.
Jedyny minus zasilacza umieszczonego na dole to taki, że będzie łapał kurz - trzeba co jakiś czas odkurzyć dobrze obudowę oraz przedmuchać wnętrze zasilacza.
@up
Zakładam, że twój dywan jest cienki i niekudłaty, bo w przeciwnym wypadku zasilacz nieźle się musi tam kisić... Na twoim miejscu jednak bym zorganizował pokój tak, by komp stał na czymś gładkim (czyt. panele, płytki etc.), by zwiększyć przepływ powietrza przez zasilacz.
Zasilacz u dołu to zdecydowanie lepsze rozwiązanie - po co ma zasysać ciepłe powietrze ze środka komputera jak może zasysać zimne z dołu obudowy.
Tak, najlepiej jak stoi na prostej powierzchni
Fee, zgadza się - to raczej wykładzina niż dywan.
Specjalnie wręcz wyłożyłem nią miejsce na jednostkę.
Wykładzina dobrze ściąga kurz (wystarczy odkurzyć raz na 2 tygodnie) - dzięki temu wnętrze komputera kurzy się ok. 3 razy mniej niż na panelach. Jak ktoś nie wierzy, niech spróbuje sam.
Najlepiej kurz wchłania gąbka.
widac z fizyki to wy orlami nie jestescie... temperatura i cyrkulacja.
jedyny plus gornego zamontowania to oszczednosc na wiatraku, bo uzywany jest jako wywietrznik i wyciagajacy temperature. W innym przypadku duzo wydajniejszy w wyciaganiu temperatury jest wiatrak.