Zadaję pytanie tutaj, ponieważ niczego na google nie było. Jak długo kształtuje się zarost u mężczyzn? Mam już prawie 20 lat a zarost ciągle wydaje się jakiś... miękki, nie ma takiej powierzchni jak u innych i zaczyna mnie to trochę martwić. jest jakiś określony maksymalny wiek do którego zarost się kształtuje?
Kwestia genetyki. każdy jest inny nic na to nie poradzisz
Golić się często, ja kiedyś miałem miękki ,,gimnazjalny" zarost, zacząłem się regularnie golić, i teraz po 2 dniach mam długi ciemny i twardy.
Golić się często, ja kiedyś miałem miękki ,,gimnazjalny" zarost, zacząłem się regularnie golić, i teraz po 2 dniach mam długi ciemny i twardy.
Jeden z najgłupszych urban legendów jakie słyszałem.
Dycu - ale to jest prawda.
Niegolony włos ma kształt stożka. Końcówka jest miękka, cieńsza i jaśniejsza od podstawy włosa.
Gdy go ogolisz, to włos na całej długości jest gruby i ciemny, a końcówka jest sztywna i zakończona prostym cięciem. Dlatego drapie.
graf - Więc w jaki sposób golenie zwiększa ILOŚĆ zarostu na twarzy? Bo tego akurat dotyczy ten urban legend.
Tak samo golenie nie zmienia grubości włosa, nie sprawia że rosną nowe włosy, że rosną dłuższe, szybciej, gęściej, i tak dalej. Jedynie ścina końcówkę i to wszystko.
Od ponad dwóch lat golę kłaki na całym ryju, a twardy zarost mam tylko nad górna i dolna wargą, więc to jak często się golimy nie ma na to wpływu. Trzeba po prostu poczekać, aż urośnie.
Tyle, że nie musi urosnąć. Możesz miec i 40 lat, a na twarzy będą pojedyncze włoski. Kwestia genów.
trzeba czasu... chopie
1. Golenie nie zwiększy ilości włosów na papie i nie sprawi, że zaczną ci nagle rosnąć.
2. W końcu zaczną ci rosnąc twarde, wszystko zależy od genów.
Ja mam 19 lat i mam twardy zarost na podbródku i wąsy, na policzkach/bokach twarzy mam miękki(jak się ogolę to gdy przejadę dłonią pod włos to czuć twardszy ale odrasta miękki)...Nie narzekam, i tak nie chce mi się golić tego co mam(podbródek i wąsy)...W końcu i tak zacznie rosnąc, prędzej czy później. Dla porównania mam kolegów którzy mają już normalny, twardy zarost jak 40 letnie chłopy a mam takich którzy nie mają nawet na podbródku i pod nosem nic...
Ja jakiś czas temu zauważyłem, że włosy na mojej szyi rosną tak jakby w bok. Jak przejadę ręką, z góry, z dołu czy z lewej to nie drapią, a jak z prawej to drapią. Jestem inny, czy wy też tak macie?