Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zapalniczka Zippo

09.12.2011 02:53
Ace_2005
1
Ace_2005
190
Bo tak!
Image

Zapalniczka Zippo

Witam!

Chcę w prezencie kupić zapalniczkę Zippo, a dokładnie model Mazzi Windy Varga Girl. Chciałem zapytać kogoś kto jest w temacie, jak to jest z trwałością tych zapalniczek? Nie pytam o konserwacje i tego typu duperele, ale o jej obudowę. Gdzieś czytałem, że łatwo jest ją podrapać (gdy nosi się ją w kieszeni). A jak jest z grafiką umieszczoną na przodzie zapalniczki? Zdrapuje się? Zapalniczka w zależności od sklepu kosztuje od 130 do 150 zł, więc nie chcę wydać tych pieniędzy bez sensu. Może ktoś się wypowiedzieć?

09.12.2011 03:02
Nazgrel
2
odpowiedz
Nazgrel
201
tgn

Jeżeli zamierzasz jej używac - to owszem, będzie się niszczyć - jak wszystko czego się używa, a zwłaszcza zapalniczki za pomocą której (jeżeli palisz) będziesz odpalał papierosa 20-30 razy dziennie. Poza tym mając zippo nie możesz w wolnej chwili się nią nie bawić ;-) Tak czy inaczej kupuj, poczujesz jaki to ból jak Ci wypadnie z kieszeni i ją zgubisz :D

09.12.2011 03:23
aope
👍
3
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

Niszczyć się niszczy, jak wszystko. Jeśli jednak nie będziesz nosił jej np. z kluczami, to wszystko powinno być ok. generalnie to wytrzymałe bydlęta - ze swojej korzystam już kilka lat i jakiś wyraźnych śladów zużycia brak.

09.12.2011 08:12
Kompo
👍
4
odpowiedz
Kompo
212
Legend

To też zależy od rodzaju obudowy, zauważ, że są różne opcje. Ale ogólnie Zippo jest na lata, można ją rzucać i może spadać na ziemię, nie rozwali się. Ślady użytkowania oczywiście będą, bo taki zazwyczaj jest efekt użytkowania. ;) Super sprawa z takimi zapalniczkami, niektóre grafiki wyglądają przekozacko, tylko ja mam tendencję do gubienia ognia, a trochę lipa byłaby zgubić takie cacko. :)

09.12.2011 09:09
lajtowy ziomek:)
😉
5
odpowiedz
lajtowy ziomek:)
58
God of War

będziesz odpalał papierosa 20-30 razy dziennie.

To ja myślałem, że wypalając ramę w dwa dni, palę sporo... widać jednak nie jest ze mną aż tak źle. :P

Btw, niektóre grafiki faktycznie zacne. Aż ma się ochotę sprawić sobie takie małe cudeńko. :)

09.12.2011 11:34
Ace_2005
6
odpowiedz
Ace_2005
190
Bo tak!

Kompo -> No właśnie chodzi mi o obudowę. W opisie zapalniczki napisane jest, Rodzaj wykończenia: Harvest Bronze™ (powłoka: ciemne, złote lustro). I właśnie boje się, że długo "całą" zapalniczką to ja się nie nacieszę (takie jest me szczęście w życiu :) ).

Jeszcze jedno. Słyszałem, że bardzo łatwo jest trafić na podróbki. Po czym można rozpoznać, że ma się do czynienia raczej z oryginałem?

09.12.2011 11:44
Kompo
👍
7
odpowiedz
Kompo
212
Legend

Po czym można rozpoznać, że ma się do czynienia raczej z oryginałem?

Po cenie. :)

09.12.2011 11:49
Kanon
😊
8
odpowiedz
Kanon
259
Befsztyk nie istnieje

Ace_2005 --> jezeli masz tendencje, do gubienia zapalniczek, zostawiania, zapominania nie kupuj zippo, zostan przy jednorazowkach. Przestalem liczyc te ktore posialem, zawsze boli tak samo. A zippo podniszczone uzytkowaniem, nabiera charakteru :)

09.12.2011 11:52
😃
9
odpowiedz
zanonimizowany645553
3
Senator

E, pokaż to cipo!

09.12.2011 11:53
Ace_2005
10
odpowiedz
Ace_2005
190
Bo tak!

Kompo -> To właśnie z ceną jest problem, bo ponoć podróba kosztuje dokładnie tyle samo co i oryginał. Słyszałem, że oryginał ma to do siebie, że jest na nim wybijana w specyficzny sposób data produkcji i tyle wiem w temacie.

Kanon -> Nie gubię zapalniczek. Zapominam o nich... :P

09.12.2011 12:16
Kanon
😊
11
odpowiedz
Kanon
259
Befsztyk nie istnieje

Nie kupuj.

09.12.2011 12:17
😊
12
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

Ace - Podróby kupisz znacznie taniej, ale się zwyczajnie nie opłaca, bo są strasznie awaryjne. Zippo oryginalne jest bardzo fajne bo ma przyjemny dla oka styl, wydaje przyjemne dźwięki* i jest kosmicznie niezawodna.

*Dźwięk odpalanego zippo to dla mnie orgazm jeszcze przed zapaleniem fajki : )

09.12.2011 16:09
Sizalus
13
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

najlepiej kup na zippo.com

eliminuje to prawdopodobieństwo wpadki z podróbą

09.12.2011 21:24
14
odpowiedz
KaPuhY
73
Bury Osioł
Image

Oryginalne Zippo miały w starszych modelach następujące cechy:

Na spodzie obudowy napisy:
ZIPPO, numer serii np. XIV - czym niższy tym starsza i droższa
BRADFORD.PA Made in U.S.A.

po wyjęciu z obudowy napisy na ściankach bocznych:

For best Results use ZIPPO flints and Fluid
ZIPPO MFG.CO.BRADFORD.PA
C XIV
Made in ZIPPO U.S.A

na drugiej stronie:
Keep away from children.... bla bla bla :)

Ale od lat nie miałem w rękach nowych modeli - moja jest z 98 roku i ciągle działa chociaż jest już dłuższy czas nieużywana :)

Jeśli jest dobra podróbka i ma te wszystkie napisy to raczej nie ma szans odróżnić ;)

Więc faktycznie kupuj przez www albo w autoryzowanych sklepach, to będzie ci służyła wiele lat

09.12.2011 21:26
mefsybil
😊
15
odpowiedz
mefsybil
12
Legend

[9] Dobre to było.. :)

Forum: Zapalniczka Zippo