Witam!
Chcę w prezencie kupić zapalniczkę Zippo, a dokładnie model Mazzi Windy Varga Girl. Chciałem zapytać kogoś kto jest w temacie, jak to jest z trwałością tych zapalniczek? Nie pytam o konserwacje i tego typu duperele, ale o jej obudowę. Gdzieś czytałem, że łatwo jest ją podrapać (gdy nosi się ją w kieszeni). A jak jest z grafiką umieszczoną na przodzie zapalniczki? Zdrapuje się? Zapalniczka w zależności od sklepu kosztuje od 130 do 150 zł, więc nie chcę wydać tych pieniędzy bez sensu. Może ktoś się wypowiedzieć?
Jeżeli zamierzasz jej używac - to owszem, będzie się niszczyć - jak wszystko czego się używa, a zwłaszcza zapalniczki za pomocą której (jeżeli palisz) będziesz odpalał papierosa 20-30 razy dziennie. Poza tym mając zippo nie możesz w wolnej chwili się nią nie bawić ;-) Tak czy inaczej kupuj, poczujesz jaki to ból jak Ci wypadnie z kieszeni i ją zgubisz :D
Niszczyć się niszczy, jak wszystko. Jeśli jednak nie będziesz nosił jej np. z kluczami, to wszystko powinno być ok. generalnie to wytrzymałe bydlęta - ze swojej korzystam już kilka lat i jakiś wyraźnych śladów zużycia brak.
To też zależy od rodzaju obudowy, zauważ, że są różne opcje. Ale ogólnie Zippo jest na lata, można ją rzucać i może spadać na ziemię, nie rozwali się. Ślady użytkowania oczywiście będą, bo taki zazwyczaj jest efekt użytkowania. ;) Super sprawa z takimi zapalniczkami, niektóre grafiki wyglądają przekozacko, tylko ja mam tendencję do gubienia ognia, a trochę lipa byłaby zgubić takie cacko. :)
będziesz odpalał papierosa 20-30 razy dziennie.
To ja myślałem, że wypalając ramę w dwa dni, palę sporo... widać jednak nie jest ze mną aż tak źle. :P
Btw, niektóre grafiki faktycznie zacne. Aż ma się ochotę sprawić sobie takie małe cudeńko. :)
Kompo -> No właśnie chodzi mi o obudowę. W opisie zapalniczki napisane jest, Rodzaj wykończenia: Harvest Bronze™ (powłoka: ciemne, złote lustro). I właśnie boje się, że długo "całą" zapalniczką to ja się nie nacieszę (takie jest me szczęście w życiu :) ).
Jeszcze jedno. Słyszałem, że bardzo łatwo jest trafić na podróbki. Po czym można rozpoznać, że ma się do czynienia raczej z oryginałem?
Po czym można rozpoznać, że ma się do czynienia raczej z oryginałem?
Po cenie. :)
Ace_2005 --> jezeli masz tendencje, do gubienia zapalniczek, zostawiania, zapominania nie kupuj zippo, zostan przy jednorazowkach. Przestalem liczyc te ktore posialem, zawsze boli tak samo. A zippo podniszczone uzytkowaniem, nabiera charakteru :)
E, pokaż to cipo!
Kompo -> To właśnie z ceną jest problem, bo ponoć podróba kosztuje dokładnie tyle samo co i oryginał. Słyszałem, że oryginał ma to do siebie, że jest na nim wybijana w specyficzny sposób data produkcji i tyle wiem w temacie.
Kanon -> Nie gubię zapalniczek. Zapominam o nich... :P
Ace - Podróby kupisz znacznie taniej, ale się zwyczajnie nie opłaca, bo są strasznie awaryjne. Zippo oryginalne jest bardzo fajne bo ma przyjemny dla oka styl, wydaje przyjemne dźwięki* i jest kosmicznie niezawodna.
*Dźwięk odpalanego zippo to dla mnie orgazm jeszcze przed zapaleniem fajki : )
Oryginalne Zippo miały w starszych modelach następujące cechy:
Na spodzie obudowy napisy:
ZIPPO, numer serii np. XIV - czym niższy tym starsza i droższa
BRADFORD.PA Made in U.S.A.
po wyjęciu z obudowy napisy na ściankach bocznych:
For best Results use ZIPPO flints and Fluid
ZIPPO MFG.CO.BRADFORD.PA
C XIV
Made in ZIPPO U.S.A
na drugiej stronie:
Keep away from children.... bla bla bla :)
Ale od lat nie miałem w rękach nowych modeli - moja jest z 98 roku i ciągle działa chociaż jest już dłuższy czas nieużywana :)
Jeśli jest dobra podróbka i ma te wszystkie napisy to raczej nie ma szans odróżnić ;)
Więc faktycznie kupuj przez www albo w autoryzowanych sklepach, to będzie ci służyła wiele lat