Muszę zrobić prezentacje na temat Zabezpieczenia żywności i wody przed skażeniami:
- promieniotwórczymi;
- chemicznymi;
- biologicznymi.
Czy ktoś coś wie szukam cały czas (w Google) ale nie mogę znaleźć.
Proszę o szybką odpowiedz.
Z góry dzięki.
Daj pocztę/gg, być może mam coś co Ci się przyda.
Wbrew pozorom zabezpieczenie jest podobne we wszystkich trzech wypadkach.
Najpierw zabić bakterie temperaturą lub procesem pasteryzacji a potem hermetycznie zamknąć (szczelnie), w opakowaniach posiadających czujniki hermetyczności, zamknąć metalowych skrzyniach chroniących przed uszkodzeniami mechanicznymi i schować pod ziemią. W towarzystwie czujników promieniowania i chemicznych.
Mjeżeli chodzi o przygotowanie wstępne to masz takie procesy jak Liofilizacja, Pasteryzacja,
Tyndalizacja, Sterylizacja, Dehydratyzacja - zeby zabić bakterie, pleśni itd, wszystko co biologiczne.
Ok wielkie dzięki za pomoc