Witam. Mam taki problem.
Otóż wygrałem aukcję odtwarzaczy pioneer cdj 800. Dla niewtajemniczonych powiem, że są 2 wersje: mk1 i mk2(nowsza). Z tym, że zobaczyłem, że na jednym z 2 zdjęć widoczne są modele mk2, więc zalicytowałem. W aukcji nigdzie nie było sprecyzowane, który model. Jednak potem zauważyłem, że na 1 zdjęciu są mk1. Więc napisałem do kupującego, aby odwołał ofertę, jezeli sprzedaż są mk1. Ten odmówił, gdyż napisał, że na sprzedaż ma mk1. Dodatkowo stwierdził, ze napisał na aukcji, że mk2 są na sprzedaż na innej aukcji, której... nie było. Owszem napisał to na aukcji, jednak edytując treść, w dodatku parę godzin po złożeniu przeze mnie oferty.
Po której stronie tutaj stoi prawo i jak wyperswadować temu "Panu", żeby anulował transakcję?
pfff... jeśli by sie uprzec, ze mieszając dwa zdjęcia sprzedający wprowadził cie w błąd -to po twojej... Ale nie prościej było zapytać ZANIM zalicytowałeś?
Prościej, no ale teraz już za późno, dlatego chciałem zasięgnąć tutaj jakiejś porady.
Skontaktowałem się z allegro i raczej racja jest po mojej stronie, gdyż napisali, że "Dodam, że Kontrahenci zobowiązani są do finalizacji transakcji na warunkach określonych w opisie aukcji w momencie złożenia przez Kupującego oferty Kupna. Ponadto chciałbym poinformować, że za opis aukcji oraz wynikające z niego wszelkie nieścisłości odpowiedzialny jest Sprzedający."
Czyli gdy składałem ofertę, nie było sprecyzowane, który model jest sprzedawany, tylko jak to kontrahentowi wytłumaczyć, skoro dalej się stawia...
Wynajmuj drużynę wpier...
A na serio: co mu zrobisz jeśli będzie uparty jak osiol? Będziesz się wluczyl po sadach o taką pierdołe? Kasy mu nie wyslales wiec olej sprawe, vo najwyżej negatywny komentarz mu wystaw, on tez ci wystawi i po sprawie :>
[7]---> O to chodzi, że nie chciałbym tego negatywnego komentarza. Niby taka pierdoła, a ludzie przy kupowaniu patrzą tylko na negatywy.
Zwroc przedmiot - towar niezgodny z opisem/zdjeciem. Ewentualnego negatywa mozesz chyba zakwestionowac? Nie wiem jak allegro dziala, na ebayu mozna.
Można zakwestionować, ale zostaje na profilu. Nie chcę też sie bawić w zwracanie towaru, gdyż pewnie z takim użytkownikiem zajmie to wieki zanim by mi oddał pieniądze. Chciałem się tylko dowiedzieć, czy jakoś jasno mogę mu przetłumaczyć, że racja jest po mojej stronie, czy mam prawo zrezygnować z zakupu, jeśli sprzedający odmawia sprzedaży towaru takiego jak na zdjęciu i towar nie został sprecyzowany.
Przy negatywnym komentarzu można napisac notkę. W Twoim przypadku mógłbyś (ewentualnie) napisac, że to tamten gośc zrobił Cię w konia i po sprawie.
Zwroc przedmiot - towar niezgodny z opisem/zdjeciem. Ewentualnego negatywa mozesz chyba zakwestionowac? Nie wiem jak allegro dziala, na ebayu mozna.
To mogłoby zadziałać na seryjnego sprzedawcę, a nie kogoś kto po prostu jedną sztukę sprzedaje.
Ja bym powiedział wprost - nie sprecyzowałeś na aukcji jaki to model. Okazało się że Mk1. NIE ZAMIERZAM GO KUPIĆ. I spytaj się jak woli to rozwiązać.
Tak jak myślałem gość zmiękł... Sprawa zakończona