Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wysokie temperatury i5 3570k z Fortisem 2 XE1226

26.10.2014 16:11
1
McTire
59
Generał

Wysokie temperatury i5 3570k z Fortisem 2 XE1226

Witam,

Niedawno zakupiłem chłodzenie SilentiumPC Fortis 2 XE1226 i po zamontowaniu go niepokoją mnie temperatury procesora. Nie wiem czy po prostu źle założyłem cooler czy tak już jest, ale po 10 minutach w Prime95 na priorytecie 10 i teście smallFFTs temperatura rdzeni dochodziła do 77 stopni. Moim zdaniem jest to bardzo dużo, bo widziałem w internecie pełno screenów ludzi co na podkręconym do 4,5 mieli max 60 stopni. Pastę nakładałem metodą rozprowadzenia, a pasta to Cooler Master E1 IC Essential. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale podczas montażu coolera strasznie się "ślizgał" po procesorze i musiałem go co chwilę prostować, a po zamontowaniu gdy postawiłem komputer pionowo to zauważyłem, że górna część coolera trochę odstaje. Jak dotykałem palcem to mogłem docisnąć tak jakby było trochę luzu, ale zaraz z powrotem się odchylał jakby pod wpływem ciężaru samego coolera. Wszystko zrobiłem tak jak w instrukcji montażu, a śrubki ze sprężynami trzymające sam cooler dokręciłem na tyle na ile się dało. Nie wiem o co chodzi, męczę się już tymi temperaturami 3 dzień i powoli zaczynam żałować, że kupiłem to chłodzenie...

26.10.2014 19:42
Fee
2
odpowiedz
Fee
32
syf

Najprostszy sposób na sprawdzenie czy cooler jest poprawnie założony to dotknięcie go po kilku(nastu?) minutach katowania procka jakimś programem do testowania. Jeśli będzie on gorący (adekwatnie do temperatury procesora - tzn. przy 70 stopniach CPU cooler powinien być wyraźnie gorący). Jeśli cooler okaże się chłodny, a temperatura procka wysoka - jest coś nie tak i ciepło z procka nie dochodzi nawet do coolera. Pamiętaj, że cooler musi się nagrzać przez te kilka(naście) minut - zakładając oczywiście, że działa.

26.10.2014 19:53
3
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

3570K nie ważne jakie masz chłodzenie - jest bardzo gorący. To przez słabej jakości pastę między samym procesorem a 'czapką' i nic z tym nie zrobisz.

Inna sprawa, że Prime rozgrzewa procesor do wartości jakich żaden normalny program nie osiągnie więc po co męczyć procesor?

bo widziałem w internecie pełno screenów ludzi co na podkręconym do 4,5 mieli max 60 stopni.

wejdź na forum pclaba jest cały watek o grzaniu się 3570K

Forum: Wysokie temperatury i5 3570k z Fortisem 2 XE1226