Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wymiana grafiki w laptopie Samsung NP-RC510-S02PL

30.12.2013 18:32
1
Miszcz120
35
Pretorianin

Wymiana grafiki w laptopie Samsung NP-RC510-S02PL

Witam.

Mam duży problem ze swoim laptopem, gdyż komputerek jest sam w sobie bardzo fajny i w ogóle [Samsung NP-RC510-S02PL], jednak jedyną cześci, która wymaga wymiany jest grafika. Bardzo mnie to boli, gdyż kuzyn kupił 2 lata temu lapka za 1,8k PLN, a ja za 2,8k PLN i jemu lepiej gierki chodzą, a mnie nie (jakiegoś ANUS'a, ma ale nie pamiętam modelu) :P

Wiem, że sobie mogę dysk wymieniać, napęd, dodać jeszcze jedną kość pamięci RAM DDR3. A jak z grafiką jest to nie wiem. Gadałem ze znajomym, to powiedział, że lapka nie jest problem stuningować. Teraz czytam po necie, że wymiana nawet czipa samego, jest praktycznie niemożliwe, bądź w ogóle nieopłacalne.

Czy ktoś coś wie na temat tego laptopa, czy da się w ogóle jakoś polepszyć tą karte graficzną ?

Pozdrawiam Miszcz

30.12.2013 18:34
2
odpowiedz
Taikun44
14
Legend

Nie da się. Musiałbyś sprawdzić czy lapek obsługiwałby mocniejszą grafikę, czy w necie są konfigi z mocniejszymi grafikami, jesli tak to teoretycznie mozna wymienic mimo ze to nie jest oplacalne. Ale na 99% nei ma takiej opcji

30.12.2013 18:36
aope
3
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

W laptopach biurowych nie wymieniasz karty graficznej. Co najwyżej dołożysz sobie pamięci/zmienisz dysk a i to jest ostatnio przesadnie komplikowane.

30.12.2013 18:36
siwy346
4
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Teoretycznie karty graficznej na lepszą w laptopie nie wymienisz.

Zdarzają się pojedyncze przypadki, ale to raczej kombinatorstwo.
Generalnie to znajomy się myli i laptopa nie rozbudujesz. Złącza kart graficznych nie są standaryzowane, zasilanie jest przewidziane bardzo konkretnie i generalnie sama zmiana sprawia nieco kłopotu.

+ to co powiedzieli koledzy wyżej.

Forum: Wymiana grafiki w laptopie Samsung NP-RC510-S02PL