Witam jestem szczęśliwym posiadaczem acer aspire ax5950 :-)
Czy wymieniając kartę grafiki (obecna to raddeon hd5570 1gb ddr3) tracę gwarancję.
Chodzi mi o wymianę przez serwis acera.
Gwarancja jest na 3 lata i nie zamierzam jej tracić.
P.S Czy można sprawdzić model zasilacza bez zdejmowania obudowy?
Skoro i tak wymieniasz przez serwis Acera, to nie możesz po prostu zadzwonić do nich/napisać maila i zapytać?
Teraz się tylko rozglądam i chce się dowiedzieć czy to co napisałem ma jakiś sens jeżeli się nie da to trudno pewnie za 3 lata nie będę już grał.
Nie musi być przez serwis acera, może być serwis kowalskiego za rogiem ale najważniejsza jest gwarancja.
Nie wiemy, na jakiej zasadzie świadczona jest gwarancja na ten konkretny komputer. Wszystko masz pewnie napisane w karcie gwarancyjnej. Nie wiemy też, jak serwis Acera może potraktować tą konkretną wymianę.
Jeżeli masz gwarancję na części, a nie na cały komputer, to możesz wymieniać nawet sam. Jeżeli masz gwarancję na zestaw komputerowy, to ewentualna wymiana musi zostać przeprowadzona przez autoryzowany serwis. Ale może się okazać, że Acer nie pozwoli wymienić czegoś, czego nie kupiłeś u nich.
Przypuszczalnie (jestem przekonany w 70%) jeśli komp był kupowany w salonie Acera i jest to model z ich oferty to stracisz gwarancję, ale niestety nie jestem pewien jak to jest przy stacjonarnych bo ja swój zawsze składam po swojemu i mam na wszystko gwarancję osobno.. (tak na marginesie warunki gwarancji powinieneś chyba mieć gdzieś na papierze, albo powinno coś pisać na stronie producenta). Jeżeli w komputerze nie masz żadnych plomb to chyba zawsze możesz wpiąć sobie lepszą a później (w razie zepsucia) wrzucić pierwotną kartę, ale polecam do nich zadzwonić i się upewnić. :)