Panie i Panowie mam parę pytań odnośnie mojego zarobkowego wyjazdu do Holandii.
Otóż:
Musze otworzyć konto walutowe - gdzie najlepiej takowe założyć? Czy mogę je np. zaraz po wyjeździe zamknąć bez przeszkód bez żadnych dodatkowych opłat? Głównie konto potrzebne tylko do przelania wypłaty. Na miejscu mam PKO, Pekao, ING, mBank i Aliora(być może jeszcze coś mam, ale nie przypominam sobie), a konto chciałbym jutro załozyć.
Jak wygląda sprawa mobilnego internetu(mam telefon w Play na kartę) - będzie działał zwykły pakiet czy muszę wykupić coś dodatkowego czy może lepiej kupić jakąś inną kartę na czas wyjazdu(w Play'u lub u innego operatora)? Dodam że jeśli chodzi o telefon to najbardziej liczą się dla mnie net(najbardziej) i SMS'y, ale nie chciałbym płacić kosmicznych stawek za minutę połączenia.
Ja jak wyjeżdżałem do Holandii, to walutowe konto założyłem w Alior Syncu (aktualnie T-Mobile Usługi Bankowe). Większość za darmo, tylko w Polsce za wypłacanie kasowało mi kilka złotych. Wydaje mi się, że nic lepszego nie znajdziesz. Kartę przysyłają Ci do domu, aktywujesz i to wszystko. W razie czego bez problemu możesz je zamknąć.
Polska sieć nie będzie Ci działać, chyba że uruchomisz roaming, ale to droga sprawa. Bez roamingu już w Niemczech za smsa płaciłem ponad 2zł w heyah.
Najlepiej kup sobie starter z sieci Lyca będąc już na miejscu u Holendrów. Pakiety na internet też są. Ewentualnie sieć Lebara, ale z tą już do czynienia nie miałem.
Powodzenia :)
Btw do jakiej miejscowości się wybierasz?
Dzięki cswthomas93pl za odpowiedź!
Sprawdzę sobie tego Aliora, póki co byłem przekonany do mBanku - jutro tak czy siak idę założyć konto, a czasu jeszcze mam dużo. Powiadasz Lyca? A więc zanotowane i chyba zakupię to na miejscu. Jadę do stolicy.