Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wspinanie 'free solo'

24.01.2012 20:55
jasonxxx
1
jasonxxx
154
Szeryf
Wideo

Wspinanie 'free solo'

http://www.youtube.com/watch?v=SR1jwwagtaQ&feature=related

brrrr... mi się aż ciepło robi jak patrzę na te niektóre sceny wspinaczki... To jest prawdziwy Hardkor ;)

24.01.2012 21:12
kubicBSK
😱
2
odpowiedz
kubicBSK
67
Legend

Naprawdę ogromny szacunek, bo wydaje się to być niemożliwe do wykonania bez choćby jednego poślizgnięcia. Jednak chłop żyje i ma się dobrze.

24.01.2012 21:21
xanat0s
3
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

Po wspinaczce na ścianie wybrałem się na kurs wspinaczki skałkowej w Sokoliki - nie wiem, może ja jestem cienka faja, ale okazało się, że wspinaczka skałkowa nie jest dla mnie.

Łazić kilkadziesiąt metrów nad ziemią na własnej asekuracji w postaci malutkich friendów czy kostek* to jednak dla mnie za dużo. Uwielbiam łazić po sztucznej, ale skały to jest jakaś masakra :)

Dlatego mam szacunek dla wszystkich wspinaczy, a dla free solo to już w ogóle...

* - tak, wiem, że one wytrzymają. Ale kurde ciężej w to wierzyć jak są dla człowieka jedynym ratunkiem :)

24.01.2012 21:43
4
odpowiedz
DEXiu
151
Senator
Wideo

xanat0s ==> Na kursie wspinaliście się na własnej na trudniejszych/eksponowanych drogach? :o

tak, wiem, że one wytrzymają - o ile dobrze osadziłeś i zatarłeś :>

@topic - polecam jeszcze obejrzeć to --> http://www.youtube.com/watch?v=8e0yXMa708Y (free solo speed climbing by Dan Osman). Wysokość "ciut" mniejsza niż na Half Dome, ale za to jaki styl ;)

24.01.2012 21:53
xanat0s
5
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

DEXiu --> Na kursie wspinaliście się na własnej na trudniejszych/eksponowanych drogach? :o

Oczywiście nie wchodziliśmy na własnej na trudne dla doświadczonych wspinaczy, ale też nie były to drogi łatwe, zwłaszcza pod koniec kursu. Z czego pamiętam instruktor mówił, że pod koniec to były okolice V. Dla doświadczonych wspinaczy to pewnie nic, ale my robiliśmy po nogach :)

tak, wiem, że one wytrzymają - o ile dobrze osadziłeś i zatarłeś :>

No właśnie, zawsze jest to "ale...", które nie pomaga :)

24.01.2012 21:55
los_hobbitos
6
odpowiedz
los_hobbitos
70
Rojiblanco

O matulu...

24.01.2012 22:03
👍
7
odpowiedz
zanonimizowany574238
37
Senator
Wideo

Polecam http://www.youtube.com/watch?v=tgO4Gd4RhvM

[8] W tym filmiku tez nie maja zadnego zabezpieczenia. W filmiku z [4] koles jest wyjatkowy, talent, takich jest niewielu na swiecie a przede wszystkim jest to hobby czyli cos co sie kocha, robi cale zycie i trenuje. W filmiku [7] Jest to zwykla praca.

24.01.2012 22:04
Mac94
8
odpowiedz
Mac94
87
Inner Peace

[4]

OMMMGGGGG Zwłaszcza ten skok w połowie filmiku..

[7] Widziałem to już kawał czasu temu. Też robi wrażenie, ale głównie przez wysokość na której dzieje się akcja i szerokość anteny.. Jednak nie ma co równać się z 4, gdzie facet nie ma żadnych ochron. Kurde, trzeba naprawdę się nie bać śmierci żeby coś takiego móc robić.

24.01.2012 22:16
r_ADM
9
odpowiedz
r_ADM
260
Legend

Swietny reportaz.

Przy okazji. Ci 'glupi amerykanie' maja 60 minutes, a my mamy magazyn reporterow Uwaga ;]

24.01.2012 22:26
Sanchin
10
odpowiedz
Sanchin
207
Orchid Samurai

Alex Honnold był niedawno w Polsce - bodajże w Łodzi na jakimś festiwalu, a pod drodze w Krakowie wspinał się w ReniSporcie.

xanat0s --> Sokoliki to, z tego co kojarzę, granit - tam przynajmniej własna ma sens. W moich terenach to piachy i wapień, gdzie sprzętowi ufam, ale skale nie. Mając fizyczne pojęcie jakie siły działają na jaką powierzchnie wiem, że skała po prostu się ukruszy w danym miejscu.
Ale wspinanie na obitych drogach to już całkiem inna bajka. Tutaj właśnie długie drogi mi się najbardziej podobają, zwłaszcza wielowyciągowe. Trzeba się zacząć szykować do nowego sezonu (a i poprzedni wyjątkowo długi był ze względu na brak zimy)

24.01.2012 22:29
jasonxxx
11
odpowiedz
jasonxxx
154
Szeryf

[7] ciekawe jaką mają dniówkę...
Ogólnie raczej nie lubię wysokości, aż mnie ciarki przechodzą jak to oglądam. W 3D byłoby jeszcze ciekawiej.

Natomiast a taką wieżę nie wlazłbym za żadne pieniądze świata (serio, za żadne), pomimo, że fizycznie zapewne nie stanowiłoby to problemu.

24.01.2012 22:44
Backside
😱
12
odpowiedz
Backside
78
Senator

Słabo mi się robi jak na to patrzę :0. Nie ogarniam tego jak to jest możliwe, żeby bez jakiegokolwiek zabezpieczenia się wspinać - i od strony fizycznej, i psychicznej.

24.01.2012 22:57
13
odpowiedz
DEXiu
151
Senator
Image

Co do filmiku, który podlinkowałem w poście [4] - warto nadmienić (chociaż kto chciał i był ciekaw, to już pewnie sobie wygooglował), że gość już niestety nie żyje. I bynajmniej nie zginął w czasie wspinaczki bez asekuracji - paradoksalnie pojednał się ze śmiercią w sytuacji, gdy był dobrze zabezpieczony liną.

A w kwestii wspinania free solo i Polacy nie są gorsi (choć może nie aż tak spektakularni) - ot choćby przejście "Chińskiego maharadży" przez Wojtka Kurtykę (na zdjęciu obok inny wspinacz na tej drodze (środkiem ściany); choć niewysoka, to jednak prawie gładka pionowa płyta o wysokiej wycenie trudności. Zdjęcie pochodzi z portalu wspinanie.pl)

24.01.2012 23:09
14
odpowiedz
zanonimizowany199068
87
Senator
Wideo

ciekawe co zrobiłaby ta kobieta jakby ja przeteleportować na wieżę z [7]:

http://www.youtube.com/watch?v=oJtk_U63kh0&feature=related

24.01.2012 23:35
jasonxxx
😜
15
odpowiedz
jasonxxx
154
Szeryf

^ mogli dla lepszego efektu jeszcze trochę rozbujać wagonik :))

24.01.2012 23:50
szczerbaty
16
odpowiedz
szczerbaty
54
climb more!

Dexiu, pamiętaj, że kurtka na lhotse miał line o wytrzymałości sznurówek ;) nie było ich zwyczajnie stać na line z zachodu, więc wspinali sie na czym się dało :)

24.01.2012 23:52
Mr.B-F
17
odpowiedz
Mr.B-F
107
Generał
Wideo

[4] http://www.youtube.com/watch?v=wY6YsM5Rh0Y&feature=related Niestety nie skill zawiodl a lina (w polaczeniu z glupota...)

Forum: Wspinanie 'free solo'