mam taki problem,
jakis czas temu kupilem nowy komputer, ze starego zostaly jedynie dyski. wzialem nagrywarka liteon ihas224, niestety strasznie wolno nagrywa. nie jest na pewno tak jak powinno, teraz nagrywajac alcoholem ustawilem predkosc chociazby na 12x, a srednia to okolo 6x. plytki oczywiscie max 16x. flashowalem juz do najnowszego biosu, ustawione ultra dma w managerze urzadzen, dyski mimo, ze z poprzedniego komputera to na pewno nie tak wolno, bo wczesniej nie bylo jako takiego problemu, zreszta nawet klasyfikacji win7 slabszy ma 6,3 jezeli ktokolwiek lapie sie w tych numerkach. ma ktos jakis pomysl co to moze byc, bo troche mnie to denerwuje, szczegolnie, ze deepburnerem wydaje mi sie, ze nagrywa jeszcze wolniej niz w alcu..
pozdrawiam
Powodem takiego zachowania może być słaba jakość płyt. Nagrywarka najpierw odczytuje oznaczenie płyty - prędkość z jaką może być nagrana, a później przeprowadza test szybkości nagrywania. I dopiero na podstawie testu ustawia ostateczną prędkość. Jeżeli tak dzieje się na płytach różnych producentów to może wskazywać na problem z nagrywarką - np. zakurzona soczewka na laserze.
sprawdź na innych płytkach, dysk na master?
wina taśm chyba odpada bo nagrywarka na sata?
Parę lat wstecz miałem podobny problem. Pomogło zainstalowanie nowszej wersji Nero.