Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Vikings

12.03.2013 19:19
pablo397
1
pablo397
138
sport addicted
Image
Wideo

Vikings

http://www.filmweb.pl/serial/Vikings-2013-659055

intro http://www.youtube.com/watch?v=1Cg_5UVL3fs
trailer http://www.youtube.com/watch?v=Wn8lrGYsbVc

przypadkie sie dowiedzialem o tej produkcji, wyglada interesująco. ktoś oglądał?

12.03.2013 20:04
Sharky
2
odpowiedz
Sharky
230
Renegat

Ogladal, 2 odcinki. Serial rewelacja moze nie jest ale w obliczu posuchy dotyczacej wikingow czy piratow nie mozna narzekac. Poki co jest OK.

13.03.2013 11:50
Playboy95
3
odpowiedz
Playboy95
65
Ora Pro Nobis Lucifer

Hm, serial może być ciekawy. Trzeba będzie obejrzeć przy jakiejś okazji.

13.03.2013 11:55
4
odpowiedz
zanonimizowany904248
1
Junior

Oglądałem, nie tak dawno jak wczoraj wieczorem obejrzałem trzeci odcinek.
Dobry serial, nie spodziewałem się, że history HD z czymś takim wyskoczy.

13.03.2013 12:13
jaxon
5
odpowiedz
jaxon
93
Infidel

Mitologia nordycka super, muszę zobaczyć ile ten serial jest warty

13.03.2013 12:33
Orlando
6
odpowiedz
Orlando
42
Smile Smile Smile

Od gościa, który zrobił Camelot? No wai.

13.03.2013 13:11
Lechiander
👎
7
odpowiedz
Lechiander
105
Fuck Black Hole

Beznadzieja. Obejrzałem dwa odcinki i nie będę tracił więcej czasu.
Wikingowie jako chłopi pańszczyźniani nie potrafiący żeglować po otwartym morzu w czasach nadchodzącego z Europy chrześcijaństwa. No litości...
Nie chce mi się pisać o reszcie chłamu.
Trzy sceny mi się spodobały z tych dwóch odcinków:
- kobietki łapiące ryby;
- wspólne mycie ze smarkaniem do michy; :D
- wyrżnięcie mnichów.
Wszystko zrobione na papkę amerykańską, której w każdym gównianym serialu pełno. Tylko otoczka się zmieniła.

Oczekiwałem czegoś więcej.

13.03.2013 16:11
HUtH
8
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Kiepsko. W ogóle to nie powinno nazywać się Vikings, bo nordyckiego klimatu to w ogóle nie ma i po prostu brak jakiejś historycznej poprawności, to jest serial fantasy inspirowany lekko Wikingami i gdyby nie napisy z datą i miejscem akcji, to myślałbym, że to chodzi o jakieś plemiona z epoki brązu -.- Fabuła typowa, postacie średnie, całość przestawiona słabo, mała skala, walki oblecą.

Zresztą wystarczy spojrzeć na ten obrazek co dodałeś do [1]... Ci goście nie wyglądają jak skandynawscy łupieżcy z VIII wieku... nawet hełmów nie mają, LOL, nie mówiąc o typowych nordyckich wzorach na obszyciach itd. Poza tym ci "Wikingowie" z serialu uważają Brytanię za mityczny ląd na zachodzie... a na tereny plemion bałtyckich mówią "Russia"... no szkoda słów.

13.03.2013 18:33
Playboy95
9
odpowiedz
Playboy95
65
Ora Pro Nobis Lucifer

Cóż, to w takim razie nawet nie spróbuję tego oglądać skoro tak potraktowali temat wikingów. HBO mogłoby się za ten temat zabrać, na pewno coś dobrego by z tego wyszło

13.03.2013 18:44
10
odpowiedz
poltar
176
Senator

Ci goście nie wyglądają jak skandynawscy łupieżcy z VIII wieku... nawet hełmów nie mają, LOL

Jeszcze dodaj ze z rogami ... heh

13.03.2013 19:01
11
odpowiedz
zanonimizowany136591
54
Pretorianin

Osobiście mi akurat się podoba.
Krew nie leje się hektolitrami jak np. w Spartakusie.
Akcja rozwija się stopniowo (obejrzałem 3 odcinki)
Imo będzie to ciekawy i realny historycznie serial.
Recenzję dwóch pierwszych odcinków możesz przeczytać tutaj (są spolilery):
http://hatak.pl/artykuly/recenzje/29735/Vikings_01x01/
http://hatak.pl/artykuly/recenzje/30038/Vikings_01x02/

ps.
Co do rogów na hełmach to były ale chyba tylko na hełmach ceremonialnych. Ze źródeł historycznych wynika, że tylko zamożni wikingowie mieli w ogóle jakieś hełmy reszta walczyła z gołą głową :)
Współcześni historycy już dawno udowodnili, ze rogate hełmy to wymysł "historyków" szwedzkich z pierwszej połowy XIX w. A że za bredniami poszły litografie i rysunki to obraz się utrwalił i w zasadzie jest nie do usunięcia ze zbiorowej pamięci Skandynawów.
Reszta to stereotyp rodem z Hollywood :)

13.03.2013 20:00
jasonxxx
12
odpowiedz
jasonxxx
154
Szeryf

Po dwóch odcinkach stwierdzam, że oglądam dalej.
Ode mnie 6/10 jak na razie, więc dobrze :)

A dla fanów realizmu:

"Vikings" oparty jest na historii postaci z nordyckich legend i poematów - Ragnarze Lothbrooku. Dlatego też, siłą rzeczy, nie możemy traktować serialu jako historycznego - postać wspomnianego Ragnara jest w zasadzie fikcyjnym bohaterem zaledwie inspirowanym prawdziwymi wydarzeniami i ludźmi. Od pierwszych minut widzimy, że konwencja "Vikings" idzie w kierunku "Gry o tron" - jest to bardziej serial fantasy tylko stylizowany na historyczny. Świadczy o tym również obecność nordyckich bogów, którzy w pewien sposób dają znaki Ragnarowi. - hatak.pl

13.03.2013 22:52
Lechiander
😁
13
odpowiedz
Lechiander
105
Fuck Black Hole

Ci, pożalcie się bogowie, vikusie mogą w Grze o tron kible czyścić i wtedy ewentualnie się zbliżą. Póki co niech siedzą sami w swej niszy z innym gównem amerykańskim stylizowanym na cokolwiek. Smród i tak czuć z daleka. :D

Imo będzie to ciekawy i realny historycznie serial. - buahahahahaha! :D

13.03.2013 23:12
14
odpowiedz
poltar
176
Senator

"mogą w Grze o tron kible czyścić i wtedy ewentualnie się zbliżą. Póki co niech siedzą sami w swej niszy z innym gównem amerykańskim stylizowanym na cokolwiek."

Slaby punkt rozumowania w Twojej "analizie" jest taki, ze Gra o Tron to tez jest - ze pozwole sobie zacytowac klasyka - "gówno amerykańskie stylizowane na cokolwiek" :)

Serialu nie ogladalem jeszcze, ale z pewnoscia rzuce okiem jak bede mial okazje.

14.03.2013 02:23
HUtH
15
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Ten opis z hataka dobijający... kierunek Gry o Tron? Raczej 300-stu dla ubogich... Tam tak samo klimatu choć trochę związanego z historią nie było, ale za to widz dostał inną, ciekawą wizję. A tu niby mają być nordyckie legendy(to dlaczego dokładną datę w napisie podają i gadają o ROSJI?), ale bez bez nordyckiego klimatu(nawet Odyn nie pomógł...), a w zamian dostajemy jakichś "rolników" w skórach, "jarla", który bardziej przypomina stereotypowego zlego feudała z kontynentu, kapłana - biedną wersję Ust Saurona bądź tej maszkary z Labiryntu Fauna i chorego psychicznie emo-szkutnika, który sam zbudował pierwszego drakkara...
Mnie nie spodobała się taka wizja, po 10 minutach pogodziłem się z tym, że to nie jest serial o Wikingach i czekałem co zamiast tego wysmażyli, niestety to mnie nie interesuje.

14.03.2013 02:47
Lechiander
👍
16
odpowiedz
Lechiander
105
Fuck Black Hole

Huth ---> Nic dodać, nic ująć!
Sorry, że lepiej nie napisałem! :D

poltar ---> :D

14.03.2013 02:55
Garbol
17
odpowiedz
Garbol
98
Generał

E tam, Dupy nie urywa ale jest ok.

19.03.2013 20:25
hopkins
18
odpowiedz
hopkins
223
Zaczarowany

A mi sie bardzo podoba. Nie bylo jeszcze serialu w takim klimacie, a bardzo lubie wszystko co jest zwiazane z wikingami. 4 odcinek bardzo dobry. W koncu zaczyna sie cos dziac.

spoiler start

Szczegolnie fajnie pokazana byla walka z Saksonami na plazy.

spoiler stop

Forum: Vikings