http://www.filmweb.pl/serial/Vikings-2013-659055
intro http://www.youtube.com/watch?v=1Cg_5UVL3fs
trailer http://www.youtube.com/watch?v=Wn8lrGYsbVc
przypadkie sie dowiedzialem o tej produkcji, wyglada interesująco. ktoś oglądał?
Ogladal, 2 odcinki. Serial rewelacja moze nie jest ale w obliczu posuchy dotyczacej wikingow czy piratow nie mozna narzekac. Poki co jest OK.
Oglądałem, nie tak dawno jak wczoraj wieczorem obejrzałem trzeci odcinek.
Dobry serial, nie spodziewałem się, że history HD z czymś takim wyskoczy.
Beznadzieja. Obejrzałem dwa odcinki i nie będę tracił więcej czasu.
Wikingowie jako chłopi pańszczyźniani nie potrafiący żeglować po otwartym morzu w czasach nadchodzącego z Europy chrześcijaństwa. No litości...
Nie chce mi się pisać o reszcie chłamu.
Trzy sceny mi się spodobały z tych dwóch odcinków:
- kobietki łapiące ryby;
- wspólne mycie ze smarkaniem do michy; :D
- wyrżnięcie mnichów.
Wszystko zrobione na papkę amerykańską, której w każdym gównianym serialu pełno. Tylko otoczka się zmieniła.
Oczekiwałem czegoś więcej.
Kiepsko. W ogóle to nie powinno nazywać się Vikings, bo nordyckiego klimatu to w ogóle nie ma i po prostu brak jakiejś historycznej poprawności, to jest serial fantasy inspirowany lekko Wikingami i gdyby nie napisy z datą i miejscem akcji, to myślałbym, że to chodzi o jakieś plemiona z epoki brązu -.- Fabuła typowa, postacie średnie, całość przestawiona słabo, mała skala, walki oblecą.
Zresztą wystarczy spojrzeć na ten obrazek co dodałeś do [1]... Ci goście nie wyglądają jak skandynawscy łupieżcy z VIII wieku... nawet hełmów nie mają, LOL, nie mówiąc o typowych nordyckich wzorach na obszyciach itd. Poza tym ci "Wikingowie" z serialu uważają Brytanię za mityczny ląd na zachodzie... a na tereny plemion bałtyckich mówią "Russia"... no szkoda słów.
Cóż, to w takim razie nawet nie spróbuję tego oglądać skoro tak potraktowali temat wikingów. HBO mogłoby się za ten temat zabrać, na pewno coś dobrego by z tego wyszło
Ci goście nie wyglądają jak skandynawscy łupieżcy z VIII wieku... nawet hełmów nie mają, LOL
Jeszcze dodaj ze z rogami ... heh
Osobiście mi akurat się podoba.
Krew nie leje się hektolitrami jak np. w Spartakusie.
Akcja rozwija się stopniowo (obejrzałem 3 odcinki)
Imo będzie to ciekawy i realny historycznie serial.
Recenzję dwóch pierwszych odcinków możesz przeczytać tutaj (są spolilery):
http://hatak.pl/artykuly/recenzje/29735/Vikings_01x01/
http://hatak.pl/artykuly/recenzje/30038/Vikings_01x02/
ps.
Co do rogów na hełmach to były ale chyba tylko na hełmach ceremonialnych. Ze źródeł historycznych wynika, że tylko zamożni wikingowie mieli w ogóle jakieś hełmy reszta walczyła z gołą głową :)
Współcześni historycy już dawno udowodnili, ze rogate hełmy to wymysł "historyków" szwedzkich z pierwszej połowy XIX w. A że za bredniami poszły litografie i rysunki to obraz się utrwalił i w zasadzie jest nie do usunięcia ze zbiorowej pamięci Skandynawów.
Reszta to stereotyp rodem z Hollywood :)
Po dwóch odcinkach stwierdzam, że oglądam dalej.
Ode mnie 6/10 jak na razie, więc dobrze :)
A dla fanów realizmu:
"Vikings" oparty jest na historii postaci z nordyckich legend i poematów - Ragnarze Lothbrooku. Dlatego też, siłą rzeczy, nie możemy traktować serialu jako historycznego - postać wspomnianego Ragnara jest w zasadzie fikcyjnym bohaterem zaledwie inspirowanym prawdziwymi wydarzeniami i ludźmi. Od pierwszych minut widzimy, że konwencja "Vikings" idzie w kierunku "Gry o tron" - jest to bardziej serial fantasy tylko stylizowany na historyczny. Świadczy o tym również obecność nordyckich bogów, którzy w pewien sposób dają znaki Ragnarowi. - hatak.pl
Ci, pożalcie się bogowie, vikusie mogą w Grze o tron kible czyścić i wtedy ewentualnie się zbliżą. Póki co niech siedzą sami w swej niszy z innym gównem amerykańskim stylizowanym na cokolwiek. Smród i tak czuć z daleka. :D
Imo będzie to ciekawy i realny historycznie serial. - buahahahahaha! :D
"mogą w Grze o tron kible czyścić i wtedy ewentualnie się zbliżą. Póki co niech siedzą sami w swej niszy z innym gównem amerykańskim stylizowanym na cokolwiek."
Slaby punkt rozumowania w Twojej "analizie" jest taki, ze Gra o Tron to tez jest - ze pozwole sobie zacytowac klasyka - "gówno amerykańskie stylizowane na cokolwiek" :)
Serialu nie ogladalem jeszcze, ale z pewnoscia rzuce okiem jak bede mial okazje.
Ten opis z hataka dobijający... kierunek Gry o Tron? Raczej 300-stu dla ubogich... Tam tak samo klimatu choć trochę związanego z historią nie było, ale za to widz dostał inną, ciekawą wizję. A tu niby mają być nordyckie legendy(to dlaczego dokładną datę w napisie podają i gadają o ROSJI?), ale bez bez nordyckiego klimatu(nawet Odyn nie pomógł...), a w zamian dostajemy jakichś "rolników" w skórach, "jarla", który bardziej przypomina stereotypowego zlego feudała z kontynentu, kapłana - biedną wersję Ust Saurona bądź tej maszkary z Labiryntu Fauna i chorego psychicznie emo-szkutnika, który sam zbudował pierwszego drakkara...
Mnie nie spodobała się taka wizja, po 10 minutach pogodziłem się z tym, że to nie jest serial o Wikingach i czekałem co zamiast tego wysmażyli, niestety to mnie nie interesuje.
A mi sie bardzo podoba. Nie bylo jeszcze serialu w takim klimacie, a bardzo lubie wszystko co jest zwiazane z wikingami. 4 odcinek bardzo dobry. W koncu zaczyna sie cos dziac.
spoiler start
Szczegolnie fajnie pokazana byla walka z Saksonami na plazy.
spoiler stop